Veevoer en vee volgen

Kaas op derde plaats in export naar Duitsland

14 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Duitsland blijft een belangrijke handelspartner voor Nederland. Tussen 2010 en 2015 groeide de export ook nog eens met een kwart, zo becijferde het CBS. Kaas neemt hierin een derde plaats in, waar bloemen en planten er vandoor gaan met de eerste plaats. Op vier en vijf komen veevoer en levende dieren.  

Aandeel Nederlandse producten iets afgenomen

Nederland kreeg het voor elkaar om tussen 2010 en 2015 de export van landbouwgoederen richting Duitsland met een kwart te verhogen met bijna 3 miljard euro. Het neemt niet weg dat het aandeel Nederlandse producten iets afgenomen is. Oftewel andere landen slagen er nog beter in om meer agrarische producten in Duitsland af te zetten. 

Belangrijkste exportproducten blijven bloemen en planten (2 miljard euro), gevolgd door groenten (1,7 miljard euro). Op een derde plaats komt kaas met 0,94 miljard euro. Veevoer (0,92 miljard euro) en levende dieren (0,8 miljard euro) vullen de top vijf verder in. 

Waar zit de meeste groei? Opnieuw springen bloemen en planten er met een plus van 265 miljoen euro uit. Groente volgt met een stijging van 258 miljoen euro en fruit sluit de rij met een plus van 214 miljoen euro. Maar er wordt ook vooruitgang geboekt in de afzet van verwerkte producten, waaronder babyvoeding (plus 137 miljoen euro), en kaas (plus 135 miljoen euro).    

Wanneer vervolgens ingezoomd wordt op de Duitse deelstaten, blijkt dat vooral de afzet in de economisch kleinere deelstaten groeit. Toch gaat meer dan een derde van de import nog steeds naar de grote deelstaten. Op één staat Noordrijn-Westfalen (5,5 miljard euro), daarna komt Nedersaksen (2,1 miljard euro), Baden-Württemberg (1,7 miljard euro), Beieren (1,3 miljard euro) en Hamburg sluit af met een waarde van 0,7 miljard euro.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Montagne 14 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871519/Kaas-op-derde-plaats-in-export-naar-Duitsland]Kaas op derde plaats in export naar Duitsland[/url]
Totaal 3 Miljard, top 5 opgeteld: 7.36 Miljard???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden