Inside: Melk & Voer

Oververhitte melkmarkt koelt weer iets af

15 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Op de valreep kent Nederland nog een aantal tropendagen. Net daarvoor liepen de temperaturen op de zuivelmarkt al hoog, maar die koelt deze week weer wat af. Wat er speelt en wat het inhoudt voor de prijs van spotmelk, kaas, room en boter blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het warme weer zet zijn stempel op de melkaanvoer in West-Europa. Zo schrijft Frankrijk alweer een achterstand op van 5,1 procent. In Duitsland duikt de productie eveneens omlaag en wordt een min van 4,5 procent genoteerd. In Nederland wordt eveneens minder melk gemeld op de meeste plaatsen, maar laten de eerste gebieden ook weer een stijging zien. Zo werkt de Europese melkplas langzaam toe naar het laagste punt.   

37,50

euro

per 100 kg melk voor rauwe melk

Het heeft zijn weerslag op de versmarkt, hoewel deze na de run een week eerder wel wat tot rust gekomen is. De prijs voor rauwe melk illustreert dit. Werd een week eerder nog een prijs van 40 euro aan de bovenkant genoemd, deze week doet die alleen nog de ronde voor Franse melk. De tweede week van september levert evengoed nog een prijs op van 38 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. Het noorden doet een stapje terug naar 36 euro. De Nederlandse prijs voelt met 37,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent een beetje karig aan. 

Ook in de room is de grootste run geweest. Daar konden de hogere prijzen meer aanbod losweken waardoor prijzen iets lager uitpakten. Nu komt de af werk prijs weer uit op een gemiddelde 5,20 euro per kg, waar de week begonnen kon worden met een bovenkant van 5,55 euro en nog hoger in het zuiden van Duitsland. De hoge prijzen illustreren de vraag uit de vershoek, doordat het product voor boter aan de dure kant is.  

Doorgaans betekent warmer weer ook meer vraag, maar die wordt niet direct gezien. Iets wat te maken kan hebben met een koele zomer, waardoor nu nog voldoende aanbod aanwezig is. 

Rustig is eveneens de handel in boter. Wel verdwijnt er steeds meer product uit de opslagen. In Duitsland duikt de voorraad alweer onder de lijn van een jaar eerder. De termijnmarkt dicteert voor het eerste kwartaal 2017 een prijs van 4.100 euro per ton. In de fysieke markt zijn spelers evenwel voorzichtig. Het heeft te maken met de mindere vraag die doorgaans in het eerste kwartaal van 2017 gezien wordt. Daarnaast is er wat onzekerheid over de koers van de melkaanvoer.   

Het doet niets af aan de stijgingen die deze week in boter opgeschreven werden. In Nederland plus 12 euro tot 401 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs uit op 4,20 tot 4,50 euro per kg. Kaas volgt en plust in Duitsland naar 2,85 tot 3,05 euro per kg. In Duitsland wordt gesproken van krap aanbod en is het puzzelen met melk. Wordt die ingezet voor Gouda of mozzarella? Op de spotmarkt gaat kaas voor dichterbij weg rond de 3,30 euro, voor eerste kwartaal 2017 ligt de prijs op 3,10 euro per kg.   

In het eiwit levert magere melkconcentraat een verhaal op. Het is een dunne markt, waar deze week gesproken werd van uitval van verwerkingscapaciteit. Die houdt de prijs op 2.050 euro per ton droge stof af fabriek, waar deze eerder nog een prijs van 2.100 euro per ton kon aantikken.

Iets beter gaat het ook in magere melkpoeder. Daarvan steeg de prijs in Nederland naar 2.000 euro per ton. In Duitsland komt de prijs uit op 1.900 tot 2.000 euro per ton. Het remt de instroom van magere melkpoeder richting interventie. Tegelijk zijn daar de toch wat teleurstellende exportcijfers. Tot en met juli voerde Nederland 17 procent minder uit, wat het volume laat uitkomen op 353.138 ton.

De export van volle melkpoeder pakt tot juli ook iets lager uit, waar kaas juist de volumes van 2014, 2015 en 2016 verslaat. Vooral de export van room en melk pakt met een plus van een derde fiks hoger uit en komt terecht op 652.082 ton.      

Alle prijzen zitten in een lift en pakken de ruimte die er is. Over de koers van de prijzen in de komende weken is niet veel twijfel. Het is het eerste kwartaal van 2017 wat een vraagteken oplevert. Onzekerheid is nooit goed en hierin schuilt ook voor melkveehouders een waarschuwing. Aan de andere kant geven de fosfaatrechten, los van het weer, zicht op minder melk op enig moment in 2017.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden