Kater in Ierland en Nederland

Koude douche na pijlsnelle groei in melk

20 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Groei niet te snel. Een belangrijk advies uit Amerika als het gaat om risicomanagement. Maar wat als het groeiseizoen twee jaar meezit en er ook geen limiet meer gesteld wordt aan de productie? In Nederland en Ierland floreerde de melkproductie, maar nu er steun komt voor minder melk kan er wel gesproken worden over een koude douche. De ontwikkelingen op een rij. 

Een derde van de Ierse melkveehouders meldt zich aan

In aanloop richting de internationale zuivelveiling, Global Dairy Trade (GDT), dienen zich een aantal interessante ontwikkelingen aan die grote gevolgen kunnen hebben. Het is niet nieuw dat Europa een pot met geld vrij heeft gemaakt om in het laatste kwartaal van 2016 minder melk mee te gaan belonen. Dit kwam net voor de zomer naar buiten. 

Gaan de Portugezen en de Britten deze pot leegmaken? Dit was de vraag die de markt bezighield. Aan Ierland en Nederland werd eigenlijk niet gedacht. Zo gebruiken de Ieren de sector om de economie aan te jagen. Daarbij volgen ze een seizoenspatroon, wat inhoudt dat de meeste koeien in de winter droog staan. Het klopt dat ook uit deze hoek steeds meer zorgelijke geluiden komen vanwege de lage melkprijs. Maar is 14 cent per liter voldoende om een melkveehouder over te halen minder melk te leveren? 

Het antwoord is een volmondige ja. Ruim een derde van de Ierse melkveehouders blijkt een beroep te doen op de vergoeding van 14 cent per kg voor minder melk. Het gaat de pot niet leeghalen, want zoals gezegd bevindt de melkproductie zich dan op het laagste punt. Wellicht is het een welkome aanvulling, nadat ze een jaar eerder mede door het groeizame weer het seizoen langer konden rekken. Maar het kan ook zijn dat er onder de oppervlakte meer problemen zijn als gevolg van de sneller dan verwachte uitbreiding van de melkproductie. 

Nederland leek ook geen noemenswaardig beroep te gaan doen op de steun voor minder melk, maar daar bracht FrieslandCampina zaterdag verandering in. Die telde er nog eens 10 cent bij op daarmee het bedrag van minder melk verhogend tot 24 cent per kg. Tot en met woensdag kunnen melkveehouders zich nog aanmelden. Pas daarna kan iets gezegd worden over het aantal wat alsnog mee gaat doen. 

Het geeft echter ook zicht op minder melk vanuit Nederlandse hoek, daarmee worden de twee grootste groeiers beteugeld. Alleen Nederland bevindt zich in de top 5 van grootste producenten. Minder melk is niet het doel van FrieslandCampina, maar wel een neveneffect. Uiteindelijk gaat het om een daling van de fosfaatproductie en het behoud van derogatie. Waarmee Nederland een derde meer mest mag inzetten. Raakt Nederland die kwijt dan volgt er in 2018 waarschijnlijk een stevige pas op de plaats.  

Voor de veiling van dinsdag betekent het een betere sentiment door de verwachting van minder melk in Europa. Het geeft zicht op een verdere verhoging van de wereldprijs voor melkgerelateerde producten en daarmee wordt een verder herstel van de melkprijs mogelijk wanneer de veiling zich gaat waarmaken.  

 

  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Frank 20 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871592/Koude-douche-na-pijlsnelle-groei-in-melk-]Koude douche na pijlsnelle groei in melk[/url]
Er zal ingetekend worden voor 2 miljard liters melk in europa
Wat zal komen op 7 cent in plaats van 14 cent
geert 24 September 2016
een groot aantal melkveehouders zijn net blinde paarden ,na de melkquotering ,dag en nacht melken ,totdat er weer veel te veel is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Analyse Zuivelbusiness

Global Dairy Trade strooit met stevige verhogingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden