Mogelijk ook met China

Kalversector kan weer handelen met Amerikanen

26 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Bijna 20 jaar lag de handel in kalfsvlees tussen Nederland en de VS compleet stil. Sinds 1997 hanteerde Amerikanen een importverbod voor kalfsvlees afkomstig uit Nederland, dit vanwege BSE en onenigheden met hormoonvlees. Nu de Amerikaanse grenzen weer zijn geopend, dient zich in potentie een zeer kansrijke afzetmarkt aan. Ook handel met China ligt binnen handbereik.

De VS is een kansrijke afzetmarkt voor kalfsvlees

Vrijdag tijdens het Vlees Export Event, georganiseerd door het COV, werd uitgebreid stilgestaan bij de heropening van de Amerikaanse markt. Namens de Van Drie Group sprak Henny Swinkels over het belang van export voor de Nederlandse kalversector. ‘Vandaag is een historische dag voor de Nederlandse kalversector, maar dit ook zeker een speciaal moment voor de Van Drie Group.’ Volgens Swinkels is de VS een kansrijke markt om kalfvlees af te zetten. Dit vanwege de omvang en grootte van de markt, maar ook omdat kalfvlees een populair product is bij Amerikaanse consumenten. 

Volgens Swinkels was het openen van de Amerikaanse markt een langdurige en een taaie bezigheid. ‘Bij dit soort processen is de ‘hulp’ van de Nederlandse overheid, maar ook van Brussel, absoluut noodzakelijk. Dergelijke stappen krijgt de Van Drie Group niet zonder hulp van derden voor elkaar.’ Volgens Swinkels is bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veterinair erkend door de VS en daarom is samenwerking met overheidsinstanties heel belangrijk.

Ook wordt gewerkt om de Chinese markt binnenkort te kunnen openen. Volgens Swinkels is het onderhandelingsproces in een vergevorderd stadium en moet alleen de laatste stap nog worden gezet. Net als bij varkensvlees is China ook voor kalfsvlees een perfecte markt om bijproducten zoals organen te kunnen afzetten. ‘Ik heb goede hoop dat we vanaf januari 2017 zaken kunnen doen met de Chinezen. Maar zoals wel vaker, het glas is half vol of half leeg.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 3 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871677/Kalversector-kan-weer-handelen-met-Amerikanen]Kalversector kan weer handelen met Amerikanen[/url]
Hopelijk hebben de melkveehouders hier ook wat aan,is ook wel nodig ,gezien de lage melkprijzen
Tiny 4 Oktober 2016
kunnen ze andersom ook kalveren hier afzetten?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden