Inside: Melk & Voer

Tamme vraag zet tanden in prijs snijmaïs

29 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Veel snijmaïs kon de laatste dagen van de akker gehaald worden en daarmee komt de snijmaïstrein gestaag op stoom. Het betekent echter niet dat de handel ook op gang begint te komen. Het heeft zijn weerslag op de prijszetting, zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op heel veel plaatsen kon de laatste dagen de maïs geoogst worden. Alleen in het noorden is het nog even wachten. Daar is nog meer tijd nodig voor de afrijping van snijmaïs. Op een enkel perceel na is daar dan ook nog niet veel gedaan. 

38

procent

droge stof in Brabant haalbaar 

Nu de oogsttrein vaart begint te maken wordt nog maar eens bevestigd dat groeiseizoen 2016 als een bijzonder jaar de boeken in kan. De opbrengsten laten zowel in tonnen als qua kwaliteit grote verschillen zien. Sowieso gaat er minder maïs geoogst worden dan een seizoen eerder, doordat de gemiddelde opbrengst per hectare lager gaat uitpakken. 

Minder tonnen zegt nog niets over de kwaliteit. Een goede kolf/stengel-verhouding maakt dat zelfs in Brabant 38 procent droge stof gehaald kan worden. De onderkant ligt rond de 32 procent. Een verschil van ruim 18 procent. 

Niet alleen in Nederland komt steeds meer aan het licht wat het effect is geweest van het grillige groeiseizoen, ook in België kan de tussenstand opgemaakt worden. Het teeltrendement komt daar uit tussen de 50 en 70 procent. Vooral de opbrengsten van de vroeg en laat gezaaide percelen vallen mee. Diverse melkveehouders blijken er echter al vroeg op geanticipeerd te hebben. Het betekent wel dat er hakselmaïs over grote afstanden verplaatst moet worden. Doorgaan geldt dit alleen voor maïs voor biogasinstallaties.  

Handel in snijmaïs vrij tam

Ondanks dat er steeds meer maïs van het land gehaald wordt blijft de handel vrij tam. Het gebrek aan financiële middelen en wellicht de onzekerheid over de omvang van de veestapel voor komend jaar maken dat er weinig zaken plaatsvinden. Hoewel de stemming iets beter wordt door de plussen in de melkprijzen. Het zet druk op de prijzen. Zo zakt de prijs voor snijmaïs weg naar een bedrag rond de 50 euro franco boerderij. Kopers die niet dringend product nodig hebben noemen eerder vraagprijzen rond de 40 euro. Wat ook weer een verklaring kan zijn voor de rust in de markt. De op stam prijzen per hectare liggen tussen de 1.300 en 1.500 euro per ton. 

Met de maïsoogst komt ook de vraag naar bijproducten. Perspulp is evenwel uitverkocht. Alleen degene die van te voren product besteld hebben krijgen de komende tijd nog uitgeleverd. Ook de suikerbieten ondervinden hinder van het uitdagende weer en begonnen sowieso het seizoen met een kleiner areaal. Als vervanging daarvan wordt een beroep gedaan op stoomschillen (1,40 euro per procent droge stof) en persvezels (27,50 euro per ton). Door de explosieve vraag is het soms lastig om uit te leveren of krijgen veehouders alsnog nul op de teller.   

Niet alleen de oogst van snijmaïs ging de laatste dagen in volle vaart door ook in het gras gingen de werkzaamheden door. Een vierde of een vijfde snede wordt op diverse plaatsen binnengehaald. Daarbij merkte een bron in het noorden op dat door een gebrek aan neerslag sinds het einde van het uitrijdseizoen er daar nog meer mogelijk is als het gaat regenen en de mest gaat werken. Handel in kuilgras is er vrijwel niet. 

Ook in het ruwvoer blijft het relatief rustig. Het betekent geen verdere prijswijzigingen. Zo blijven tarwe- en gerstestro staan op 110 tot 115 euro per ton franco boerderij. Voor gerst kan soms nog een premie opgeschreven worden. Weidehooi noteert nog steeds een 150 euro per ton, waar graszaadhooi blijft hangen op 125 euro per ton franco boerderij. 

Meer noteringen 

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden