Inside: Melk & Voer

Prijzen snijmaïs hebben bodem alweer gezien

4 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Over september heeft de prijs van snijmaïs flink moeten inleveren. Een jaar eerder kon nachtvorst voor een plotselinge stijging zorgen, maar ging de prijs daarna alsnog verder onderuit. Dit seizoen ziet het er naar uit dat de bodem al eerder gevonden is. Wat er speelt in het voedersegment blijkt uit een nieuwe analyse van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

September legde de zwakke plekken in het maïsgewas bloot. In plaats van later dan voorzien begon de oogst vroeger als gevolg van gewas wat noodrijp geworden was. Half september kwam de oogsttrein pas echt op stoom, waardoor er begin oktober alleen nog in het noorden veel gedaan moet worden op het veld. 

52,50

euro

per ton gemiddelde prijs voor stro

Opnieuw wordt het spannend. Is de maïs snel genoeg rijp voor de verwachte nachtvorst of niet? En komt de vorst er ook echt of gaat het meevallen. De extreem rustige periode in de handel begint in elk geval ten einde te lopen. Er is meer duidelijk over de fosfaatrechten en melkprijzen lopen op, waardoor er weer iets meer gebeurt. Het is evenwel nog steeds niet spectaculair. 

Het is vooral de mindere opbrengst, 34,5 ton per hectare, tegen een 8 procent kleiner areaal die maken dat er een bodem in de markt gelegd kan worden. Het CBS is de eerste die komt met een voorzichtige prognose. Of deze te positief is kan pas vastgesteld kan worden wanneer de maïs op de plaat ligt. 

De meeste spelers laten door de relatief lage op stam prijzen deze handel een beetje links liggen. Meer gebeurt er in de handel richting het erf. Franco boerderij schommelt de prijs tussen de 1,40 en 1,60 euro per procent droge stof. Wat een gemiddelde prijs met zich meebrengt van 52,50 euro per ton. Het is vooral de reisafstand die het verschil in prijs maakt. Bij melkveehouders is het nog steeds geen vetpot, waardoor het een aanbodsmarkt blijft.   

Heel erg rustig is het in de andere voeders. Bij voeraardappelen ontbreekt het aanbod nog grotendeels, terwijl weidehooi geplaagd wordt door weinig vraag. Die prijs staat op 155 euro per ton franco boerderij. Graszaadhooi blijft hangen op 125 tot 135 euro per ton franco boerderij. 

De enige uitzondering is stro. Hier blijft vraag naar, waarbij prijzen de nijging hebben om op te lopen. Strooi stro begint op 100 euro per ton, waarna grof gesneden begint op 110 tot 115 euro en de prijs voor fijn gehakseld kan oplopen naar 165 euro per ton. De prijs voor gerstestro ligt net iets hoger. 

Meer voerprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden