Waterkwaliteit wordt beter

Melkveehouders slijpen de messen opnieuw

6 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Het eerste goede nieuws kan bij Brussel afgeleverd worden in het kader van de Meststoffenwet. De waterkwaliteit is namelijk beter geworden. Ondertussen gaan de gesprekken over de fosfaatrechten door. Een onderwerp wat voor tweedeling blijft zorgen in de sector, zo blijkt ook donderdag weer uit voorgenomen acties. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVWM) constateert dat het nitraatgehalte in het grondwater tussen 1992 en 2010 meer dan gehalveerd is. Iets wat mede toegeschreven wordt aan de verminderde uitspoeling van mest. 

Grootste winst op zandgrond 

De grootste winst signaleert het RIVM op zandgrond. Daar daalde de hoeveelheid van 160 naar 140 milligram per liter. Ook in kleigrond daalde de concentratie. Op veengrond is de concentratie sowieso al lager. Het RIVM verwacht de komende jaren een verdere verbetering doordat het even duurt voor ingrepen hun vruchten beginnen af te werpen. 

Op watergebied gebeurt nog meer. Zo heeft het ministerie ook de motie opgepakt die stelt dat er verder gekeken moet worden dan landbouw. Daarover komt waarschijnlijk in november meer naar buiten. De resultaten van het wateronderzoek worden samen met de evaluatie van de Meststoffenwet gebruikt voor de nieuwe nitraatrichtlijn. 

Nederland werkt namelijk alweer aan de zesde nitraatrichtlijn. Iets wat de politiek nog veel hoofdbrekens gaat bezorgen. Geluiden uit het veld geven aan dat de politiek nog heel erg aan het zoeken is. De politiek is verdeeld, maar ook de melkveehouders blijven verdeeld zo blijkt uit de meest recente ontwikkelingen. 

Zo kondigde biologische melkveehouders en grondgebonden melkveehouders, veehouders die alle mest op eigen grond kwijt kunnen, donderdag weer acties aan. Zij vinden dat ze geen koeien hoeven in te leveren, omdat pakweg 70 procent van de 18.000 melkveehouders in Nederland een overschot heeft. Het betekent niet automatisch dat dit ook melkveehouders zijn die na april 2015 niet meer gegroeid zijn.  

Uit een toelichting bij de acties blijkt wel dat het vooral de PvdA zwaar aangerekend wordt dat ze geen onderscheid maken tussen de typen melkveehouders. Iets wat dan weer terug te voeren is op de invloed van de VVD. Met de verkiezingen in zicht een manier om de aandacht te trekken. Of het lukt is maar de vraag, eerder deed staatssecretaris Martijn van Dam namelijk de opvallende uitspraak dat hij er niet voor de boeren zit. 

Donderdagmiddag vindt er een rondetafelgesprek plaats over de fosfaatrechten. Daarin komen diverse partijen aan het woord.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
tem 6 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871806/Melkveehouders-slijpen-de-messen-opnieuw-]Melkveehouders slijpen de messen opnieuw[/url]
bij de rivm is meestal,die betaald bepaald?
geert 6 Oktober 2016
Ach ,het is steeds hetzelfde liedje,de boeren krijgen overal de schuld van,ze moeten toch een zondebok hebben,dat is makkelijk voor de politiek en ambtenaren .Als de de zuiveringsinstallaties de riooloverstorten open zetten vanwege heel veel regen en een paar dagen later de waterkwaliteit meten en vervuiling meten ,ligt dat weer aan de boeren
geert 6 Oktober 2016
Alle overstorten van de zuiveringsinstallaties worden aan de boeren toegerekend, dat komt ambtenaren en politici beter uit,hier worden smerige spelletjes gespeeld. In Zuid-Holland is het fosfaatgehalte in het oppervlakte water het hoogst ,dat komt niet door de veebedrijven ,maar door de grote bevolkingsdichtheid en doordat de zuiveringsinstallaties de riooloverstorten vaker moeten openzetten door de grote neerslag van regen die daar valt
GEERT 21 November 2016
De leugen regeert als het over vervuiling van oppervlaktewater gaat,de politiek en ambtenaren naaien de boeren
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden