Inside: Melk & Voer

Met kleinere melkplas zet zuivel koers richting kerst

6 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Diverse Europese lidstaten steunen de productie van minder melk in het vierde kwartaal. In Nederland gebeurt dit door FrieslandCampina en daarmee ziet het er naar uit dat de zuivelverwerking met een kleinere melkplas richting de kerst moet. Wat het doet met de spotprijs voor melk en andere zuivelprijzen blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het Verenigd Koninkrijk (VK) wijkt het beeld hier niet veel vanaf. Over augustus blijkt dat er 7,3 procent minder melk geleverd is en een grove inschatting levert voor september een zelfde daling op. Zo tekent zich een kleinere melkplas af in West-Europa. Alleen uit de hoek van Polen schijnt begin oktober meer melk te komen. 

Minder melk, maar wel een verder aantrekkende kaasmarkt die terug kan vallen op comfortabel lage voorraden. In Duitsland steeg de prijs voor Gouda naar 3 tot 3,25 euro per kg. Op de vrije markt ligt de prijs iets hoger en wordt een 3,45 euro genoemd. Het houdt in dat beursprijzen en de vrije markt elkaar steeds verder naderen en wellicht er nog ruimte is voor een hogere prijs, maar deze iets begint terug te lopen. 

Niet alleen kaas floreert ook room presteert zeer goed. Die prijs komt naar het hoge punt van een week eerder iets naar beneden, maar noteert nog steeds 5,40 euro per kg af werk. Hier speelt vooral krapte in het aanbod een rol. Boter maken bij een dergelijke prijs blijft lastig, ondanks dat ook deze prijs gestegen is. In Nederland naar 413 euro per 100 kg en een 420 euro op de dagmarkt, tegen een 4,20 tot 4,35 euro per kg in Duitsland. 

Volle melkpoeder is de laatste in de rij op vet gebaseerde producten die in prijs stijgt. Een plus van 2 euro tilt de prijs op naar 270 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs uit op 2.700 tot 2.850 per ton volle melkpoeder. 

3,45

euro

per kg schrijft kaasprijs op

De hogere prijzen gaan min of meer aan eiwit voorbij. Zo komt magere melkpoeder uit op 203 euro per 100 kg, tegen 2.050 tot 2.180 euro per ton in Duitsland. Het rekent niet met melkpoeder. Wel weet concentraat gesteund door minder aanbod een plus te boeken. Die stijgt naar 2.100 euro per ton droge stof.   

De honger naar vet en een gebrek aan melk maken dat in Nederland de prijs voor spotmelk door de 40 euro heen kan breken, die komt uit op 42 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In het noorden van Duitsland blijft de prijs voor melk staan op 39 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. In het zuiden blijft de prijs staan op 40 euro per 100 kg melk.  

Het verschil tussen dagmarkt en melkprijs is daarmee verder toegenomen. Iets wat de melkprijs waarschijnlijk in de korte periode tot kerst niet meer kan inlopen. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden