#RTGfosfaat volgende ronde

Waarom melkveehouders klappen voor milieufederatie

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De volgende ronde dient zich aan in het debacle over de fosfaatrechten. Hoewel dit wellicht niet helemaal correct is, want uiteindelijk gaat het hier om een onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Tijdens het rondetafelgesprek fosfaatrechten bleek onder meer dat de verdeeldheid nog net zo groot is als in maart, maar waarom klapten melkveehouders voor de Brabantse Milieufederatie?    

Grote verdeeldheid

Donderdagmiddag 6 oktober verzamelden alle partijen zich opnieuw in het gebouw van de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek over de fosfaatrechten. De eerste keer na het uitbrengen van de concept wetteksten over de fosfaatrechten dat er de gelegenheid was om erover te praten, maar waarbij kamerleden niet hun mening over de voorgenomen besluiten mochten geven. 

De rechten zorgen nog steeds voor grote verdeeldheid, maar vrijwel iedereen is het er over eens dat alles gedaan moet worden om derogatie te behouden. De extra mestruimte die deze biedt kan namelijk niet gemist worden. Vooral vanuit zuivelverwerkers en hun leden klinkt de roep om behoud van derogatie. Zowel Piet Boer, FrieslandCampina, als Albert de Groot, Vreugdenhil, benadrukten dat het van het grootste belang is dat er duidelijkheid komt en dat de derogatie slaagt.  

Wat niet wegneemt dat de fosfaatrechten de zoveelste ingreep zijn na invoering van de melkveewet en de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid. Hierdoor vraagt een groeiende groep melkveehouders en partijen daaromheen zich af of de gekozen koers wel de juiste is en de enige oplossing. 

2,25

GVE

per hectare de oplossing?

Zo riep bijvoorbeeld de Brabantse Milieufederatie op tot een 2,25 Groot Vee Eenheid (GVE) per hectare. Vanuit een milieu-organisatie een logische oproep, maar dat deze met aplaus werd beloond door melkveehouders is een teken aan de wand. Ook uit het veld klinken steeds meer geluiden die schetsen dat inzetten op gras een oplossing kan zijn om uit het kringetje te komen waarin de sector loopt. 

Want na het dossier fosfaat is er ook nog het emissiedossier wat aangepakt moet worden. Iets wat volgens Boer de grootste grens met zich mee gaat brengen. Afscheid nemen van derogatie geeft hier geen antwoord op. Misschien is dat ook wel de reden dat de animo voor het koppelen van vee aan grond toeneemt. 

Het zijn lastige vraagstukken en de timing is beroerd nu de tijd begint te dringen tot er een nieuwe aanvraag voor derogatie de deur uit moet. Nog los van de verkiezingen die er aan komen en wat dit voor gevolgen kan hebben voor degene die aan het stuur staat van de onderhandelingen met Brussel.  

Waardoor de fosfaatrechten de minst slechte optie blijven, maar hoe gaat die invulling er dan uitzien. Opnieuw vragen biologische melkveehouders en grondgebonden boeren, een geschatte 1.400, om een uitzonderingspositie. Tegelijk vragen partijen zoals LTO, NZO, de VLB en Nevedi om de voorlopers in de kringloopwijzer toe te staan gebruik van het instrument te maken. Doordat het instrument nog niet klaar is wordt het anders waarschijnlijk pas na 2018 landelijk doorgevoerd. De organisaties geven aan dat er anders koeien naar de slacht moeten die met behulp van de kringloopwijzer wel mogen blijven.    

Een ander onderwerp wat kort aangestipt werd was de verdeling van de enveloppe met geld uit Brussel. Boer ziet die het liefste ingezet worden in het eerste kwartaal van 2017 om de daling van de melkveestapel aan te moedigen. Daar werd verder niet op ingegaan. 

De volgende ronde is het aangekondigde debat. Daar was nog geen datum voor bekend. Het ziet er echter niet naar uit dat de sector dan in staat is om één vuist te maken, waardoor bijna de vraag gesteld kan worden wie er meer verdeeld zijn, melkveehouders of de politiek?

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
leonardo2 7 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871831/Waarom-melkveehouders-klappen-voor-milieufederatie-]Waarom melkveehouders klappen voor milieufederatie[/url]
nu is de kans stem pvv en we gaan uit de eu de nexit zijn we tenminste van die communisten bende van brussel af kijk op ytoub stelletje graaiers
Jan 11 Oktober 2016
Nou Leo, jij draaft wel een beetje door. Maar even serieus, een x-aantal GVE per hectare, is een eenvoudige oplossing om uit de huidige chaos van regels en voorstellen te komen. Geef de boeren wel even de tijd om het bedrijf aan te passen aan de norm, die bijvoorbeeld over 5 jaar in zou kunnen gaan.
geert 11 Oktober 2016
Ik heb vorige week ook al gesteld,2,5 koeien per ha is veel eenvoudiger
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden