Meer vraag naar kalveren

Overvloed aan regen helpt Nieuw-Zeelandse melkers

13 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zorgen over droogte zijn in Nieuw-Zeeland voorlopig voorbij. Een overvloed aan neerslag levert een riante voorraad gras op. Hoewel het in het noorden misschien al een tikkeltje te nat begint te worden. Tegelijkertijd wijst een tekort aan melkpoeder voor kalveren op een grotere vraag vanuit de melkveehouderij. 

Niet langer sprake van droogte

De laatste twee jaar domineerde het onderwerp droogte de krantenkoppen als gesproken werd over Nieuw-Zeeland. De lente van 2016, in Europa herfst, brengt daar verandering in. Niet langer is er sprake van droogte, maar van meer dan voldoende neerslag.

Het heeft zijn weerslag op de grasgroei en daarmee ook op de melkproductie. Vooral in tijden met een lage melkprijs keert Nieuw-Zeeland terug naar gras en gaat de natuur weer meer meespelen in de productie van melk. In deze casus houdt het in dat er rekening mag worden gehouden met een hogere melkproductie per koe. Ondertussen werkt de productie toe naar het hoogste punt. 

Alleen op diverse plaatsen op het Noordereiland, de belangrijkste producent van melk, beginnen er problemen te ontstaan door een te veel aan neerslag. Het gras groeit zo snel dat het tempo van omweiden flink verhoogd is. Problemen levert het in de voederwinning voor de winter. Het natte weer maakt dit nog vrijwel onmogelijk. 

Door de riante voorraad gras gaan de koeien met een bovengemiddelde score richting het paarseizoen. In combinatie met de stijging van de melkprijs ziet het er naar uit dat niet alleen het weer een trendbreuk laat zien, maar ook de situatie op melkveebedrijven. Hier wordt deels een verklaring gevonden voor het tekort aan melkpoeder voor kalveren. Niet alleen de vleessector vraagt er om, ook de melkveehouderij vraagt er weer meer nu de situatie langzaam beter wordt.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden