Boerenbusiness analyse

Fosfaat en derogatie melkvee, genadeklap varkens?

14 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Was het in 2014 al een lastige klus om derogatie voor de gebruiksnormen van mest te krijgen, deze keer kan het weleens bijna onmogelijk worden. Ondertussen stapt de zogenaamde jonge generatie uit de sector en begint bij varkenshouders het besef te landen dat ook zij in de gevarenzone verkeren. Boerenbusiness over de grote uitdaging die de politiek wacht.  

Niet het antwoord wat verwacht werd

'Wakker worden, wakwakwak wakker worden', het is bijna of Jochem Myjer tegen de agrarische sector staat te schreeuwen. Ondanks herhaaldelijke aanmaningen van diverse politieke partijen om met de Europese Commissie te gaan praten, kwam er donderdag voor het eerst een heldere mening over het voorgenomen fosfaatrechtenstelsel en dit antwoord was niet hetgeen waarop gerekend was. 

Het einde van het melkquotum was het startschot voor groei in de melkveehouderij. Na ruim 30 jaar kregen ondernemers de kans om de touwtjes weer in handen te nemen. Het gebrek aan fosfaatruimte werd hierbij vergeten of naar de achtergrond verdrongen. Ook was heerste het idee dat melkveehouders zouden inzetten op meer liters per koe en niet op meer stuks vee. Dit waarschijnlijk vanwege de kostprijs die in een vrije markt meer bepalend wordt. In Nederland was die sowieso al aan de maat.

Al in 2014 bleek het mis te zijn gegaan. Ondanks een boycot vanuit Rusland, hield de groei in de sector aan. Om grotere problemen te voorkomen kondigde, destijds nog, staatssecratis Sharon Dijksma fosfaatrechten aan. Alleen bleek het plan waarvan ze zei dat het klaarlag, er toch nog niet te zijn. Dijksma wisselde het stokje met Martijn van Dam die te maken kreeg met een dossier wat zelfs een doorgewinterde politici waarschijnlijk grijze haren zou bezorgen. 

Staatssteun om aan een EU-norm te voldoen mag niet

Het is al vaker gezegd en geschreven. Er spelen heel veel uiteenlopende belangen. Zo wil de politiek minder vee in Nederland. Dus rechten voor melkvee die niet uitwisselbaar zijn met pluimveehouders en varkenshouders. Waardoor er direct al een tekort aan rechten ontstond. Misschien had toen de alarmbel af moeten gaan, want uit een reactie van de Europese Commissie blijkt dat staatssteun om aan een Europese norm te voldoen niet door de beugel kan.

De rechten zijn anders dan dierrechten staatssteun, omdat er vanaf de introductie te weinig zijn en daarmee een economische waarde vertegenwoordigen. Bij dierrechten werd er gekort bij het verhandelen van de rechten en volgden opkoopprogramma's van de overheid. Daarbij werden melkveehouders toen in bedwang gehouden door het melkquotum. 

'Too litlle, too late', noemde de Europese Commissie het stelsel van fosfaatrechten. Eerst moet de sector er in 2017 voor zorgen dat de productie van fosfaat weer onder het fosfaatplafond komt, daarna mag de productie vanaf 2018 met rechten in bedwang gehouden worden. Beschamend, gevaarlijk, pisnijdig, stinkende zaak en niet alleen giftig, zo klinkt het vanuit politici en belangenbehartigers.

Pisnijdig en stinkende zaak

Voor de achtergrond. Het gaat hier om de beschikking die toestaat dat er per hectare geen 170 kg stikstof, maar 230 of 250 kilogram stikstof. Als voorwaarde heeft Nederland toegezegd de fosfaatproductie onder het volume van 2012 te houden. Het doel is de waterkwaliteit op orde houden en die is op 93 procent van de percelen in orde. 

Maar in de politiek speelt nog meer mee. Zo claimt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) dat het Nitraatcomité niet op de hoogte was van het overschrijden van het fosfaatplafond. Opmerkelijk want sinds juli 2015 is er in het Nederlands en Engels veel over geschreven, ook omdat het zijn weerslag heeft op de melkproductie. 

De melkproductie. Dit punt was nog niet aangestipt. Nederland behoort tot de top 5 van belangrijkste melkproducerende landen in de Europese Unie. Als het gaat om volume schrijft Nederland de grootste plus op. Procentueel wint Ierland, maar die begon al met een kleinere melkplas. Door de sluiting van de Russische grens veranderde het tij op de zuivelmarkt en kelderden de prijzen. De groei van de Nederlandse melkplas wordt veelal aangewezen als een van de schuldigen. Waarom zouden andere Europese lidstaten er baat bij hebben om Nederland de ruimte te geven voor een hogere melkproductie? 

Door het fosfaatplafond te negeren heeft Nederland de landen een uistekende troef in handen geven. Het is immers Nederland die de meest riante vorm van mestderogatie benut. Er is nog hoop, maar het gaat waarschijnlijk heel lastig worden. Zo werd bijvoorbeeld in de wandelgangen de vorige keer gesproken over cadeautjes die Dijksma uitgedeeld had, maar wat heeft Van Dam in de korte tijd dat hij er zit kunnen doen? 

Steeds meer verkoopborden in de tuin van jonge ondernemers

Een lastig verhaal, maar wat betekent het voor de agrarische sector? Uit steeds meer hoeken klinken geluiden van relatief jonge ondernemers die onder druk van de bank of uit vrije wil een verkoopbord in de tuin zetten. Het gaat dan in hoofdzaak om melkveehouders. De onzekerheid maakt investeren onmogelijk.

Mocht de derogatie verdwijnen dan is het de varkenssector die de klap opvangt. Door de redelijk grondpositie van melkveehouders kunnen die daar nog op terug vallen, maar het betekent hoe dan ook hogere prijzen voor de ophaalbijdrages van mest. Een jaar is te kort om hierop te schakelen. Waarschijnlijk gaat het dan om procenten voor rundveemest, maar om een verdubbeling in de prijs van varkensmest en juist deze sector heeft geen ruimte meer om een kostprijsverhoging op te vangen. 

Wat op het spel staat is veel meer dan de toekomst van melkveehouders. Het kan een domino-effect in gang zetten. Het is maar zeer de vraag of fosfaatrechten nu nog nut hebben. Melkveehouders moeten het op één of andere manier in een jaar zelf regelen en anders gaan ze het voelen via de mestnormen. Vervolgens krijgen varkenshouders de bal toegespeeld en is misschien een plan voor de Vitalisering van de sector overbodig en kan de sector niets anders meer dan redden wat er te redden valt. 

Wordt kabinet Rutte op de valreep het kabinet wat een belangrijke economische pijler van de economie een poot uitdraaide? Misschien wordt het tijd om het Nitraatcomité in Nederland uit te nodigen, zodat ze met de ondernemers om de tafel kunnen. Op die manier heeft de politiek zijn handen vrij om andere dingen te doen.          

 

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
john 14 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871930/Fosfaat-en-derogatie-melkvee,-genadeklap-varkens?-]Fosfaat en derogatie melkvee, genadeklap varkens?[/url]
zolang er druk is op de mestmarkt komt mestverwerking van de grond en zijn we straks structureel van een probleem verlost. Dikke fractie uit rundveemest is een super product voor vergisters, daarna het digestaat drogen, korrelen en de grens over. weg fosfaat en stikstof..
Hans 14 Oktober 2016
Wat heeft LTO tot op heden gedaan met zijn kenners als Wiebren v. Stralen in huis...........? NIKS!!! Ik zeg per direct met lidmaatschap op.
jos 14 Oktober 2016
we gaan gewoon de afgrond in .er zijn te veel mensen met verschillenden belangen die denken het te weten en totaal geen visie hebben
Abonnee
erik 14 Oktober 2016
er is gewoon te veel stront!! Eerst maar weer eens fatsoenlijke normen voor de plantaardige sector, en dan maar kijken of er nog ruimte voor derogatie is.
bert 15 Oktober 2016
We hebben in nederland geen mestprobleem maar een politiek probleem.
Haal eerst de geëxporteerde en verbrande mest van het fosfaatplafond af.
verbied dan het gebruik van stikstof en fosfaatkunstmest. Aanvulling op de bemestingsnormen mag alleen nog met gekraakte mest. Hier moet volop worden ingezet. MAAR, dit gaat dus niet gebeuren want de overheid verdient te veel aan kunstmest. Tweederde van de nederlandse aardgasproductie gaat rechtstreeks naar de kustmest industrie en dus daar verdient de overheid aan. Met fosfaat is het precies het zelfde. Het komt uit de grond en er zitten hoge importheffingen op. dus hier verdient de overheid ook een vermogen mee.
Deze fosfaat soap laat zich voorspellen. Van dam treed af bij de verkiezingen in maart en er komt een groene op deze plek. Derogatie gaat er af en het fosfaatprobleem is opgelost. Eenderde van de melkveehouders en de helft van de varkenshouders stopt of gaat failliet
Tijd om een alternatief te verzinnen, zonnepanelen ofzo.
Abonnee
betweter 15 Oktober 2016
ik vindt die van Straalen wel een beetje groenlinks achtig, zo`n dierenvriend waar we als boer niks aan hebben.
Herman 15 Oktober 2016
Kabinet is inderdaad bezig om belangrijke agrarische sectoren een poot uit te draaien. Op meerdere fronten komt dit nu samen. Het fosfaat probleem moeten we nu zelf oplossen, maar eerst zijn de productschappen om zeep geholpen. Dus geen instrument meer.
Vanuit LTO en ook NZO is vanaf 2013 al aangegeven binnen welke kaders gegroeid kon worden. Voor einde quotering is al inzet gedaan om een soort van grondgebondenheid in te richten. Onderling waren we niet eensgezind VVD heeft toen heel makkelijk de stekker er uit getrokken. Kijken we terug dan zou het toenmalige voorstel (max. P overschot per ha) nu een zegen zijn. Als er al een nieuwe derogatie komt zal deze nog veel strenger zijn dan de huidige. Het makkelijkste is de boodschapper de schuld te geven lidmaatschappen opzeggen en met de rug naar collega's te gaan staan. Ben je lid ga naar bijeenkomsten, huur desnoods arbeid in, luister maar laat je vooral horen. Over 20 jaar is deze periode even bepalend voor deze generatie ondernemers wat de invoering van melkquotum voor onze ouders was.
Abonnee
Herman 15 Oktober 2016
Kabinet is inderdaad bezig om belangrijke agrarische sectoren een poot uit te draaien. Op meerdere fronten komt dit nu samen. Het fosfaat probleem moeten we nu zelf oplossen, maar eerst zijn de productschappen om zeep geholpen. Dus geen instrument meer.

Vanuit LTO en ook NZO is vanaf 2013 al aangegeven binnen welke kaders gegroeid kon worden. Voor einde quotering is al inzet gedaan om een soort van grondgebondenheid in te richten. Onderling waren we niet eensgezind VVD heeft toen heel makkelijk de stekker er uit getrokken. Kijken we terug dan zou het toenmalige voorstel (max. P overschot per ha) nu een zegen zijn. Als er al een nieuwe derogatie komt zal deze nog veel strenger zijn dan de huidige. Het makkelijkste is de boodschapper de schuld te geven lidmaatschappen opzeggen en met de rug naar collega's te gaan staan.
Ben je lid ga naar bijeenkomsten, huur desnoods arbeid in, luister maar laat je vooral horen. Over 20 jaar is deze periode even bepalend voor deze generatie ondernemers wat de invoering van melkquotum voor onze ouders was.
Bedroefde Waarzeger 15 Oktober 2016
afschaffing van derogatie komt er sowiso aan. Dijksma moest dit eigenlijk al regelen van Brussel, zij heeft nog een paar jaar uitstel gekregen ,maar vanaf 2018 zal iedereen zonder derogatie verder moeten! Er zullen hierdoor géén fosfaatrechten komen want dergelijke quota's zijn van Brussel VERBODEN , zij verstoren namelijk de markt werking. En als laatste worden er nog verdragen gesloten met Canada en Amerika (TTIP), zodat de boeren in Europa gratis SLAAF Kunnen worden als ze dit al niet zijn!!
cornelis 15 Oktober 2016
wat een doemdenkerij
In de varkens wordt op mement nogal wat meer verdient dan met melkvee dus ik ben niet zo bang dat het de genadeklap zal zijn
Voor extensieve en gemengde bedrijven kan de derogatie er gewoon af en als laatste oplossing nexit
john 17 Oktober 2016
ff analyse

Er zijn twee partijen

Een grijze golf aan in de melkveehouderij die gaat stoppen. Die hebben uiteindelijk grond te verkopen en heel misschien fosfaatrechten

Een groep ondernemende melkveehouders die geïnvesteerd hebben in de toekomst door een moderne duurzame stal te bouwen. Zij hebben nog ruimte om te groeien maar hebben vooral GROND nodig.

Grond + Fosfaatrechten = 100%. Voor de stoppende melkveehouder maakt het uiteindelijk niet veel uit, die beurt evenveel met of zonder fosfaatrechten.

Laat de melkveehouderij nu inzetten op een grondplan > vooruitstrevende boeren nemen de grond over van de stoppers en worden zo grond gebonden, de koeien van de stopper verdwijnen en uiteindelijk is de sector 100% grondgebonden en zit deze weer onder t fosfaatplafond. Belangrijke voorwaarde is dat er niet meer koeien gehouden gaan worden totdat de doelstelling bereikt is. Doordat de melkveehouderij begrenst is in zijn oppervlak blijft er ruimte voor de akkerbouw en varkenshouderij en hoeft er niemand failliet.
Abonnee
Jan 17 Oktober 2016
We moeten gewoon naar een simpel systeem. 2.5 GVE per ha en niet meer. Dan hoeven we geen mest meer af te voeren en die flauwe kul van de kringloopwijzer en de bex ook niet meer in te vullen. Wil je groeien, eerst land regelen dan pas meer koeien.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse mest

Kans op dalende mestprijzen steeds kleiner

Analyse mest

Druk op mestmarkt is en blijft voorlopig torenhoog

Analyse mest

Zakkende mestprijzen zijn nog eind weg

Analyse mest

Daling mestprijzen van korte duur

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden