Het CBS zoekt uit

Wat betekent het einde van derogatie?

18 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

Er waren kanttekeningen bij het fosfaatrechtenstelsel, maar dat deze al bij de eerste hindernis zou vallen was niet voorzien. De Europese Commissie legt de bal bij de sector, welke zich er op het eerste gezicht nog geen raad mee weet. Daarmee komt de derogatie voor mestplaatsingsruimte in gevaar. Het CBS zocht uit wat dit kan betekenen.   

Op de World Dairy Summit blijkt uit de reacties vanuit verwerkers en belangenbehartigers opnieuw dat het oordeel van de Europese Commissie insloeg als een bon. Er wordt naarstig gezocht naar waar het misging, maar belangrijker is de vraag hoe het nu verder moet?

70

miljoen

kg stikstof beslaat derogatie

Nadenken over de mogelijkheid dat de derogatie verdwijnt willen veel spelers nog niet. Ook bijvoorbeeld ABN Amro durft hier nog niet aan te denken. Het vertrouwen is er nog dat de derogatie er gaat komen, maar welke stap daarvoor nodig is blijft een vraagteken. 

Cor Pierik, landbouwwoordvoerder bij het CBS, schetst hoe de situatie er zonder derogatie uit gaat zien. 'Geen derogatie is wegvallen van plaatsingsruimte voor 70 miljoen kg stikstof. Daarvan bevindt 56 miljoen kg zich op melkveebedrijven.' Uit een vertaalslag naar het aantal koeien komt dit neer op 480.000 dieren.

Waarmee de consequenties van geen derogatie veel groter zijn dan wanneer er fosfaatrechten komen die een daling van ongeveer 160.000 dieren aan jagen. Tegelijk betekenen fosfaatrechten een dermate grote stijging van de kostprijs dat het de sector ook geen goed gaat doen.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
veeboer 18 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871955/Wat-betekent-het-einde-van-derogatie?]Wat betekent het einde van derogatie?[/url]
Conclusie, zonder derogatie zijn alle problemen opgelost en komt er voldoende minder melk, laat het maar gebeuren!!!
Jeroen 18 Oktober 2016
Daar sluit ik me helemaal bij aan veeboer
peter 18 Oktober 2016
mee eens

Laat de grote mega bedrijven,banken en veevoer bedrijven maar sneuvelen dan wordt het voor iedereen weer interessant om een eerlijke boterham te verdienen!
hans 18 Oktober 2016
Te mooi om waar te zijn
HD 18 Oktober 2016
Ik vind het prima
Minder produceren minder regels minder belasting voor milieu. Of is dat te veel minder
Abonnee
boerke 18 Oktober 2016
jarenlang hebben onze voormannen geslapen,lto,rabo ,zuivelondernemingen. We hadden een supermooi instrument in handen ,met de quotering. Maar dat was niet meer nodig. Ook al waren we in brussel afhankelijk van andere landen, van onze eigen voormannen moest de superheffing ook weg. Gewoonweg omdat ze met hun bijbaantjes zoveel geld verdient hadden en hiervoor nieuwe stallen gebouwd hadden ,tja en die moesten wel vol. Heel de sector hebben ze zo naar de afgrond geholpen. De kortzichtigheid van onze voormannen. Hele families hebben hun hele hebben en houden geïnvesteerd in grote nieuwe stallen. Nu zijn de rapen gaar omdat de zoon of dochter het niet kan overnemen. Deze toekomstige ondernemers zijn dol gemaakt door jan en alleman met domme praatjes. Nu gaan deze van lieverlee deze afhaken omdat er voor hun geen toekomst is met deze torenhoge schuldenlast.
Niemand maar dan ook niemand trekt nu het boetekleed aan maar gaat gewoon verder met allerlei lulpraat of er niets is gebeurd.
Bart Faassen 18 Oktober 2016
Hoi,

In de berekening word geen rekening gehouden met twee belangrijke punten.

Mest export waardig maken, het heeft nu nog geen zin om dit te doen omdat het niet van de onze productie plafon af gaat.

Kunstmest vervangen door mest. Als we dit technisch en politiek kunnen regelen word de mest kosten en de kunstmestkosten lager.

Durf naar de toekomst te kijken!!

Niet de oude koe met slechte benen en een hoogcelgetal met veel moeiten blijven melken, maar geniet van een mooi nieuw vaars
H .A 18 Oktober 2016
Het buitenland produceerd echt wel door hoor hoezo schaarste
BAS 19 Oktober 2016
Je ziet de banken bang angstig worden en dat is een slecht teken.De derogatie is gewoon om zeep geholpen door de mensen die dit n.b. zelf hebben bedacht.Er heeft altijd al een rare lucht aan gezeten.Ik snap ook niet dat banken, zuivelindustrie, voormannen lto etc. die de spelregels kenden hier zo roekeloos mee zijn omgegaan.Feit is nu, derogatie gaat weg en leg de prijs hiervan bij hen die deze situatie veroorzaakt hebben.Iedereen ook de akkerbouw 10kg per ha extra fosfaat en de problemen zijn grotendeels opgelost
peter 19 Oktober 2016
voor de politiek heren zijn wij ratten,we zijn met alle boeren niet 1 zetel aan stemmen waard, waarom zouden deze heren aan ons denken? De politiek zal nooit een vuist in Brussel voor ons maken NOOIT!
Meijer 20 Oktober 2016
De banken en de boeren , dom zijn ze niet, zijn er ,zoals gewoonlijk in het huidige economisch kliemaat, gewoon gezwicht voor meer en meer gewin. O Ja, en dan de overheden die vergunningen verstrekte niet te vergeten. Jammer !!!!! dat die niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor al het onheil ( water, lucht en grond vervuiling) wat ze aanrichten.
Gezonde argumenten werden willens en wetens voor "Dollar-tekens" aan de kant gezet.
Nu maar de blaren. Dat help het best !!
mens en boer 21 Oktober 2016
480.000 koeien is een equivalent aan 4800 boerenbedrijven (van gemiddeld 100 koeien) met bijbehorende grond waarop je dus geen koe meer zou mogen melken... Wat doet dit met het verdienmodel van de sector?
Wat doet dit met de grondprijs? Die komt onder druk te staan, dus naar beneden en bij dalende grondprijzen raken banken in de problemen.
En wat betekent verlies van derogatie voor de bodemvruchtbaarheid. Lekker laten uitmergelen die grond hier? Hier hoor je nooit iemand over.
wim v/d molen 25 Oktober 2016
Mis ik wat ? Biologische veehouder heeft toch geen derogatie dus dan de andere veehouders ook maar niet meer men wil toch ook iedereen korten op fosfaatrechten dus dan maar gelijkwaardig behandelen ? En wat ik als omschakelaar het meest mis men komt helemaal niet op voor de(NIET VERVUILERS ) extensieve landbouw?Dan ook geen vergoedingen geven voor slachtkoeien of minder melken ??
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden