Inside: Melk & Voer

Global Dairy Trade steunt eiwitprijs begin 2017

18 Oktober 2016 - Herma van den Pol

De Global Dairy Trade (GDT) kleurt na de ietwat teleurstellende veiling weer groen. Vooral magere melkpoeder laat voor het eerste kwartaal 2017 een goede ontwikkeling zien. Ook vetprijzen trokken weer iets aan. Waarmee de zuivelmarkt iets rustiger kan gaan kijken naar het begin van 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de prijs toename laat het totale verkochte volume een daling zien. Dit pakte 2.000 ton lager uit om uit te komen 31.525 ton. Volle melkpoeder, toonzetter op de wereldmarkt, steeg 2,9 procent in prijs om uit te komen op 2.760 dollar per ton. Waarmee er toch nog wat nodig is om de grens van 3.000 dollar te bereiken. Daarmee schrijft de volle melkpoeder direct de grootste stijging op na lactose, maar dit is veel kleiner fabricaat.  

Op een tweede plaats komt boter, die een plus van 2,6 procent opschrijft. Daardoor komt de prijs uit op 3.984 dollar. Het novembercontract schreef nog een verlies op van 4,8 procent. Tegen een plus van 7,5 procent voor maart, wat een prijs oplevert van 3.970 dollar.

De groene cijfers voor het eerste kwartaal 2017 keren ook terug in de resultaten van magere melkpoeder. De gemiddelde prijs ging een stap zijwaarts op bij een prijs van 2.204 dollar per ton. November (min 3,6 procent) en december (min 2,1 procent). Daarna konden grotere stijgingen opgeschreven worden tot een uitschieter van meer dan 8,6 procent voor april. Een opsteker voor Europa die het meer moet hebben van magere melkpoeder dan van volle melkpoeder.

Zo tekent zich ook voor eiwit een iets betere markt af, hoewel het nog geen vetpot is. Voor structureel hogere prijzen is nog meer vraag nodig of minder aanbod.     

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden