Inside: Melk & Voer

Roomprijs slaat oud record aan diggelen

20 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Opnieuw doet de melkproductie een stapje terug en timmert daarmee aan de ondergrond van de spotmarkt voor melk. Maar het product wat echt uitbreekt is room en hoe staat het met de kaas. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het record van de roomprijs moet een aantal jaar terug in de tijd gegaan worden naar 2007. Toen schreef room met een prijs van 5,60 euro per kg af fabriek een record op. Half oktober gaat het record er aan en komt de prijs uit op 5,75 euro per kg. 

42

euro

per 100 kg melk 

Een dergelijke prijs correspondeert met een boterprijs van 470 euro, maar de dagmarkt beweegt eerder rond de 450 euro. Voor het eerste kwartaal 2017 wordt nog rekening gehouden met een prijs van 410 tot 420 euro per 100 kilogram. Wat tegen de achtergrond van minder vraag een relatief goede prijs is. Toch is niet iedereen er gerust op. Iets wat vooral komt door de snelheid waarmee prijzen duurder worden en de ervaring met vraaguitval in het verleden. 

In Nederland steeg de prijs in elk geval in week 42 naar 422 euro tegen een 4,30 tot 4,40 euro per kg. Opnieuw wordt er gesproken van een krappe beschikbaarheid. Ondertussen neemt de prijs voor Gouda en Edam in Duitsland toe tot een 3,20 tot 3,40 euro per kg. Op de veiling van Dairy Auctions Online (DAO) kon de kaas verkocht worden tegen prijzen rond de 3,28 euro per kg voor levering december. Een 3,25 euro voor het eerste kwartaal was nog iets te hoog gegrepen. 

Volle melkpoeder sluit de reeks vet gerelateerde producten af met een prijs van 267 euro per 100 kg in Nederland, tegen 2.730 tot 2.880 euro per ton in Duitsland. Er blijft vraag uit de binnenlandse markt komen, maar de hogere prijzen die voorkomen uit de hogere prijzen op de spotmarkt worden nog niet geaccepteerd.

Krap aanbod van melk zet de toon

De spotmarkt wordt ondertussen bepaald door het krappe aanbod aan melk. In Frankrijk wordt nog steeds een achterstand van 7 procent opgeschreven, waar in Duitsland de melkproductie ruim 4 procent lagere uitpakt. De plussen van de twee jaar daarvoor zijn doorgestreept. Ook in logistiek levert de onverwacht lagere productie problemen op. Zo waarschuwt Edeka voor tekorten en ook DMK heeft zijn afnemers ingelicht. 

In Nederland wordt op plaatsen ook weer een onverwachte daling gezien. Het levert een gemiddelde prijs op van 42 euro per 100 kilo melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In het noorden blijft de prijs staan op 39 euro, tegen een 40 in het zuiden. Beide prijzen gelden bij 3,7 procent vet. In Navolging daarvan stijgt ook magere melkconcentraat naar 2.200 euro per ton. Dit bij een rustige markt. 

Hekkensluiter is magere melkpoeder. In Nederland doet deze een stap terug naar 202 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs uit op 2.050 tot 2.180 euro per ton. Ook hier is het rustig door concurrentie op de wereldmarkt en op de binnenlandse markt hogere vraagprijzen die kopers nog niet willen accepteren.  

Zo komt het einde van oktober in zicht en de feestmaand december dichterbij. Er is nog een korte periode van meer vraag te gaan. Nu de fosfaatrechten zich op drijfzand te vinden is het vooral de vraag wat de Nederlandse melkaanvoer gaat doen.    

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden