Ik begrijp de actie

Van Dam reageert op laarzenactie

21 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Melkveehouders voelen zich belazerd en laten dit merken via de #laarzenactie. Leverde de derogatie voor extra mestplaatsingsruimte in 2014 al problemen op, de volgende die nodig is voor 2018 levert pas echt grijze haren op. Iedereen kwam aan het woord alleen staatssecretaris Martijn van Dam nog niet. Vrijdag in Nieuwsuur komt hij met een reactie.

Sector verantwoordelijk

Op 13 oktober kwam naar buiten dat het voorgenomen fosfaatrechtenstelsel veel onzekerder is dan eerder gedacht werd. De voorstellen leverden namelijk weerstand op bij de Europese Commissie en dit was iets wat niet voorzien was. Van Dam presenteerde nieuwe voorstellen, maar daarmee is de situatie onzekerder dan ooit. 

De inzet is zoals bekend de derogatie voor mestplaatsingsruimte en indirect de marge van melkveebedrijven en productiekosten van elk bedrijf wat de mest niet op eigen grond kwijt kan. Wat neerkomt op ruimte voor ongeveer een half miljoen stuks rundvee. Iedereen kwam aan het woord: Roelof Joosten, politieke partijen, belangenbehartigers en analisten, maar nog niet Van Dam zelf. 

Wel liet hij bij monde van zijn woordvoerder weten dat ook de sector zelf hierin een verantwoordelijkheid heeft. 'Vanaf 2 juli 2015 weet de sector dat er niet meer gegroeid kan worden.' Toch gebeurde het tegendeel. Angst voor referentiedata die teruggrijpen op tijdstippen in het verleden en de bittere noodzaak om een zo hoog mogelijk inkomen te behalen zijn de drijfveren. Zelfs nu nog, hoewel er meer en meer bedrijven te koop gezet worden. Zelfs degene die wilden wachten tot de rechten een feit zijn, vragen zich steeds meer af of het niet beter is om nu te stoppen.

In Nieuwsuur geeft hij een reactie op alles wat er speelt. 'Ik begrijp de actie', zegt Van Dam. 'Het stelsel is geen probleem, maar de volgorde mag niet. Dit was niet te voorzien, doordat het stelsel eerder al was goedgekeurd voor varkens en pluimvee. Hierdoor zijn we genoodzaakt de eerste stap uit te stellen.' Van Dam benadrukt dat geen derogatie slecht nieuws is voor de bedrijven, maar ook voor het milieu en het landschap.

Wat betekent het? 'Minder mest produceren en zeker minder fosfaat. Ik werk nu samen met de organisaties van de boeren en zuivelverwerkers om te kijken wat we in 2017 kunnen laten zien om aan Brussel te bewijzen dat het menens is.' Sowieso wil Van Dam de 23 miljoen euro van Brussel inzetten om krimp aan te moedigen, bijvoorbeeld boeren financieel ondersteunen die besluiten om de 1 op 6 uitgemolken koeien niet te vervangen. Ook voer is een optie, want het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid fosfaat. Nog een optie is stoppers aanmoedigen nu al te stoppen en niet te wachten.  

Niet blij is Van Dam met de groei die nu door de media gemeld wordt. 'Uiteindelijk gaat het om hun belang en moeten we samen optrekken.' Van Dam wil dat gezinsbedrijven kunnen blijven draaien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
ron zuidam 22 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872022/Eindelijk-reageert-Van-Dam-op-laarzenactie]Eindelijk reageert Van Dam op laarzenactie[/url]
Goedendag, Is het van mij, een taxichauffeur uit de stad , vreemd dat ik in het fosfaatverhaal niets hoor of lees over { super kritische } vergassing ? Heb in een verleden de lagere land en tuinbouwschool doorlopen, vandaar mijn interesse in de agrarische sector. Waarom niet per regio een biogas installatie ? deze kan bij de omliggende veehouders de mest kunnen verzamelen. Als vervolgens alle mensen uit de sector , overheid instanties, maar ook taxi en busbedrijven, die al vaak verplicht groen moeten rijden om in aanmerking te komen voor openbare inschrijving van de overheid, overstappen op rijden op bio gas, dan snijd het mes mijn in ziens aan meerdere kanten.
Abonnee
betweter 22 Oktober 2016
is die taxi van jou toevallig een VW of ander sjoemelbak, dan zou ik me eerst maar druk maken over je eigen branche.
Diana 22 Oktober 2016
Toch niet zo'n slecht idee volgens mij
Frans 22 Oktober 2016
Wat een domme en laffe opmerking van betweter op een serieuse reactie. Helemaal omdat je dat naamloos doet. Het idee van de mestvergisters is wel mooi maar het is niet de oplossing van het probleem zolang de digestaat die er overblijft niet als kunstmestvervanger mag worden gezien. Door vergisten verdwijnt de fosfaat namelijk niet uit de mest.
Wvr 22 Oktober 2016
Ik citeer een koe is 1700 euro waard misschien maakt dit ook wel duidelijk hoeveel verstand en interesse hij er werkelijk in heeft
cor 22 Oktober 2016
Die van Dam heeft er werkelijk nog niks van begrepen of hij heeft gewoon een dubbele agenda.
PVDA wil namelijk al sinds ongeveer 1995 een forse vermindering van de veestapel.
Het lijkt erop dat het gaat lukken want de crisis die nu op de melkveehouderij afkomt zal zijn weerga niet kennen.
willem 22 Oktober 2016
Ben 5 jaar terug gestopt met mijn varkensbedrijf, jammer dat er voor de varkensboer geen vergoeding in het vooruitzicht was als je zou stoppen met je bedrijf. Ook werden er geen miljoenen beschikbaar gesteld als je minder varkens in de stal zou doen.
jan 23 Oktober 2016
En zo zie je maar weer de grootste prutsers worden altijd geholpen.
Jullie melkveehouders hebben nog nooit jullie eigen broek op kunnen houden. Ook nu weer wordt er meteen een grote zak op tafel gelegd van 23 miljoen.
Maar daar zijn jullie nog lang niet mee geholpen.
Het is nu al bijna zeker dat het nieuwe plan van van Dam gaat mislukken De melkveehouderij kan wel goed gezamenlijk om hulp roepen maar gezamenlijk een probleem oplossen gaat jullie niet lukken zonder toezicht en hulp van de overheid. Wees kerels en doe binnen 2 maanden 15 % van de veestapel weg stuur het vlees naar arme landen en jullie hebben nog een toekomst.
ko 23 Oktober 2016
mooi verhaal jan zit veel waarheid in maar die 23 miljoen stelt niks voor.
Er moeten 200.000 koeien verdwijnen dus dat resulteert in een premie van € 115 per koe. Dat gaat dus nooit lukken
Eppo 23 Oktober 2016
Ik als derogatie-loze boer pieker er niet over om ook maar 1 extra koe te verkopen zolang LTO niet bereid is om 0.5% extra generieke korting te bepleiten tbv derogatie-loze boeren. Volle bak melken!!!
Ard Eshuis 24 Oktober 2016
Schaf die derogatie maar af en verruim de aanwendnormen, zijn we in 1 keer van alle problemen af. Ook eens een reële fosfaatproduktie per koe aanhouden ipv die gekke getallen wil ook wel eens flink helpen...

Maar dat is het werkelijke probleem niet: Er is maar 1 doel bij van Dam(lees: de hele linkse kliek): zo snel mogelijk zoveel mogelijk vee (ook kippen en varkens!! Jaloerse individuen hier..) weg uit NL en natuur maken, zoveel als maar kan, liefst betaald door de agrarische sector!! Zie ook plan Staatsbosbeheer... Wég met de landbouw!
MWK 24 Oktober 2016
Als aanvulling op Frans: buiten het feit dat de fosfaat bij vergisting niet uit de mest gehaald wordt, is de organische stof en koolstof (wat bij vergisting verbrand) ook nog eens verdwenen uit de mest. Dit gaat in de toekomst effecten op het bodemleven geven die z'n weerga niet kent. Met alle gevolgen van dien.

Het wordt nu eindelijk eens tijd dat er bedrijfsspecifieke normen komen, tijd voor de kringloopwijzer dus! Gemiddelde normen en dergelijke hebben we niks aan. Een boer die meer van zijn land af haalt dan dat hij er op brengt mag toch meer bemesten.
Hans 24 Oktober 2016
Eigenlijk is het ook best vreemd dat wij als boer zo snel weer verdwijnen in de slachtofferrol.
Kijk als er van "onze " staatssecretaris van Dam geen goed voorstel komt, waar de sector een goede toekomst mee in het vooruitzicht heeft, voeren we het toch NIET uit.
Hiervoor zit onze belangenbehartiger, daar wordt hij ook voor betaald!!
Heel eenvoudig, de basis is een goed beleid, waar de sector mee vooruit kan.
Neem de FNV als voorbeeld, geen overeenstemming, ook geen uitvoering hiervan.
Per slot van rekening hoort hij een staatssecretaris van landbouw te zijn en niet een staatssecretaris tegen de landbouw!
jan veltkamp 24 Oktober 2016
@A.Eshuis. en @Hans. Leuke ideeën. Wat wil je doen? Gaan staken? 15% minder koeien melken? Dan is inderdaad het probleem opgelost. Probeer je collega's maar eens zo ver te krijgen. Hierboven staan al veel reacties waarom het je niet gaat lukken en waarom de melkveehouderij nu de kous op de kop krijgt.
Ik zal het nog een keer samen vatten wat ik al jaren gelden geschreven heb:
35 jaar geleden was er op de Duitse tv al een programma over stikstof uit Nederland wat in het Duitse drinkwater terecht kwam. Wat deed onze regering: die kwam met fosfaat beperking voor de pluimveehouderij. 20 jaar terug het zelfde verhaal nog een keer alleen toen voor de varkenshouderij. En jullie eigen vakbond LTO maar weer de hand maar boven de kop houden van de melkveehouderij met hun stikstof overschot. Het probleem is weer acuut net als 35 en 20 jaar geleden alleen zijn er nu geen kop van jutten meer die geofferd kunnen worden en zijn jullie zelf aan bod. En ik moet ook eerlijk zeggen dat als je dit mestoverschot niet zag aankomen dan ben je zelf ook niks beter dan de regering en je vakbond LTO.
jan veltkamp 24 Oktober 2016
@Ko. Het gaat niet alleen om de vergoeding voor het opruimen van de koe. Je moet ook kijken naar de kosten verlaging en opbrengst verhoging. Als de derogatie vervalt dan kan er ineens wel opgeruimd worden? Waarom kan dat dan nu niet en behoud de derogatie met als gevolg dat er veel minder opgeruimd moet worden. Ben ik nu dom of anderen kortzichtig (zeg maar blind?) De afgelopen 5 jaar is er veel verdiend en toen had er 1 cent per liter in mestverwerking gestoken moet worden. Maar ja (of nee) die stal moest groter dat was belangrijker. Dan nu niet klagen als de stal niet vol komt of weer gedeeltelijk leeg komt te staan.
dieksie 24 Oktober 2016
Volgens mij zijn die Britten straks wel goed af met het feit dat ze uit de EU stappen. het is toch eigenlijk van de zotte dat Brussel alles bepaald. Vroeger had je de EEG en waren er goede handelsverdragen met elkaar afgesproken. nu wil Brussel steeds meer te vertellen hebben en gaan we onze eigen identiteit als Land steeds meer verliezen. NL wordt en is een dichtbevolkt landje aan het worden waar voor boeren straks niet veel plaats meer is. pas als de voedselvoorziening in het gedrang komt dan pas gaat er een andere wind waaien.

Nog even over die vermeende staatssteun van Brussel, dat het melkquotum is afgeschaft en er dus heel veel geld verdampt is uit de sector daar hoor je niets over, maar nu er eigenlijk fosfaatrechten voor terug komen is het staatssteun..... rare wereld....
HK 24 Oktober 2016
Steek de 28 mln die uit Brussel op de plank ligt in innovatie.
Ontwikkel een systeem dat fosfaat uit mest kan elimineren. Over 20 jaar zijn de fosfaatmijnen in China en Marokko uitgeput. Fosfaatgebrek wordt een wereldwijd probleem. Zou prachtig zijn als nederland hierop vooruit loopt. Maak van je zwakke punt je sterke punt.

Steek ook geld in een systeem wat methaangas uit de stallen kan opvangen. Dit kan vervolgens weer ingezet worden als brandstof. 2 vliegen in 1 klap. Minder methaanuitstoot (wat broeikaseffect mede veroorzaakt) en nieuwe energiebron. Gasvelden zijn immers ook niet onuitputtelijk.
Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Lange termijn politiek en geen adhoc beslissingen en sancties.
.
R.B. 25 Oktober 2016
Gewoon 2,3 grootvee eenheden per HA en je hebt een makkelijk en goedkoop iets om te controleren. Veel advies bureaus minder nodig.
Tevens kunnen de helft van de controleurs ook weg.
Minder kosten dus beter.
wim v/d molen 25 Oktober 2016
Ik ben eigenlijk benieuwd wie in deze groep zit want een extensief bedrijf heeft andere belangen dan een laars wegdoen die wil gewoon de latente ruimte benutten en hij heeft gelijk ook nog want hij heeft deze ellende niet veroorzaakt en hem hoor je niet zeuren nee de LTO LEDEN zullen wel een laarsje extra hebben met al die extra koeien
Willy 25 Oktober 2016
GRONDdig heeft al een plan kijk daar eens naar!!!! Word er lid van als je extensieve melkveehouderij een goed hart toe draagt. LTO heeft een verkeerden visie het zijn juist de groten uitbreider's die om overheids geld zeuren eerst koeien aan kopen en er nu geld voor vragen bij de overheid om aftevoeren. Je kun ook nog vaarzen verkopen voor export ze brengen ook niet alles op maar je doet niet aan uit breiding. Is er al gecontroleerd bij die boeren die in Juni 2015 nog koeien geinporteerd hebben geef hen daar voor geen fosfaat rechten zei hebben dat met voor kennis gedaan.dat is strafbaar.
En dat fosfaat uit voer halen is ook een dood lopende weg daar help je de koe mee te gronden. Allen maar goed voor intensieve boeren die als maar meer melk willen leveren maar geen hart hebben voor hun vee er is melk genoeg dus minder koeien en gewoon voeren wat goed is voor de koe en de koe niet uit mergelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden