Inside: Melk & Voer

Waar komt iets extra aanbod in melk vandaan?

27 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De melkproductie in West-Europa blijft tegenvallen. Zo blijft Frankrijk steevast hangen rond die min van 4 procent en ligt de achterstand in Duitsland nog steeds dichtbij de 7 procent. Het levert wel weer hogere noteringen op, maar wat verhult deze markt. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland volgt de melkaanvoer op een iets hoger niveau weer min of meer de lijn van de voorgaande jaren. Daarbij wordt gesproken van een hoger vetgehalte. Melkveehouders hebben de kans benut om minder melk te leveren. Tegelijk zijn er steeds meer veehouders die vragen om koeien uit het buitenland. Wat een signaal kan zijn dat de melkproductie straks weer wat gaat aanwinnen. Dit ook in combinatie met een stijgende melkprijs, Arla en DOC waren de eerste, en een zogenaamd liquiditeitsgat op veel melkveebedrijven door de lange periode van een lage melkprijs.     

De markt die hier nog het meest mee geconfronteerd wordt is boter. Aan de ene kant komt er product uit de private opslagen. Waarvan de voorraad in week 42 volgens de jongste cijfers op steeds meer plaatsen onder het volume van een jaar eerder uitkomt. Het gaat dan om product wat weggelegd is toen de prijs onder en boven het niveau van 3.000 euro per ton stond.

Actueel noteert ZuivelNL een prijs van 430 euro per 100 kg, tegen een prijs van 4,20 tot 4,35 euro per kg voor Duitse boter. Het gaat dan om verse boter die al verscheidene weken een magere handel opschrijven. Het onderstreept ook de winst die er gemaakt wordt op boter uit de opslagen, hoewel de prijs voor die boter doorgaans iets lager ligt.       

5,65

euro

per kg voor room

Ondertussen blijven de prijzen op de termijnmarkt voor boter hoog. Voor oktober op 4.333 euro per ton tot een 3.899 euro per ton voor juni. De lagere prijzen zijn normaal voor aan het begin van het jaar, doordat het dan rustiger is vanuit de vraagzijde. Tegelijk is de hoge roomprijs een belangrijke steun van de hogere boterprijzen. Die zakt in week 43 iets terug naar 5,65 euro per kg. Minder vraag en meer melk kan deze trend verder doorbreken, maar voor nu moet een ieder die zijn aanvoer niet goed ingeschat heeft en wel vooruit boter verkocht heeft zijn verlies nemen en dure room aankopen. 

Het andere vet gerelateerde product kaas weet zich goed te handhaven. In Duitsland stijgt de prijs naar 3 tot 3,25 euro per kg. Het aanbod blijft beperkt. Wat nog eens onderstreept wordt vanuit de voerhoek waar prijzen voor wei oplopen. Tegelijk schrijft weipoeder een iets lagere prijs op. In Nederland 81 euro per 100 kg, tegen een stabiele 820 euro per ton in Duitsland voor voergeschikt product. Voor consumptie komt de prijs uit op 1.030 euro per ton. 

Volle melkpoeder sluit de rij met een stabiele 267 euro per 100 kg in Nederland, tegen 2.780 tpt 2.930 euro per ton in Duitsland. Een rustige markt, doordat de EU te duur is voor de wereldmarkt. Aan de andere kant worden er comfortabel lage voorraden gemeld. 

Prijzen magere melkpoeder lopen op voor verder weg

Magere melkpoeder laat ondertussen op de termijnmarkt weer oplopende prijzen zien voor verder weg. Actueel schommelt de prijs tussen de 2.000 en 2.100 euro per ton. Het schetst wel een mager verschil met de prijs voor interventie. Daarbij schurkte de Nederlandse prijs in euro's tegen de Nieuw-Zeelandse prijs aan, waar de VS goedkoper is. De concurrentie blijft dan ook. Het verklaart dat magere melkconcentraat het moet hebben van de versmarkt, want een prijs van 2.100 euro per ton droge stof af fabriek is te veel van het goede voor de productie van poeder.  

De ondergrond voor de melkprijs blijft op korte termijn goed. Ook een hogere DMK-melkprijs, plus 4,15 euro, draagt bij aan het vertrouwen in een prijsstijging voor november bij FrieslandCampina. Tegelijk blijven de prijzen op de spotmarkt voor melk hoog een illustratie van de scheve balans tussen verkocht product en de melkaanvoer. Wat betekent dat er bedrijven zijn die verliezen moeten nemen. Waarschijnlijk gaat de eerste week van januari meer zeggen over de draagkracht van de markt.

In Nederland doet de prijs voor rauwe spotmelk een klein stapje terug naar 41,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In het noorden blijft de prijs staan op 39 euro, tegen een 40 euro in het zuiden van Duitsland. Dit bij 3,7 procent vet geleverd. 

Doorgaans levert een jaar met lagere melkprijzen minder melk op en het jaar er na een stuk herstel. Voor het VK, Duitsland en Frankrijk, geeft ook geld voor minder melk, gaat dit op, maar hoe gaat Nederland reageren en wat gaat het groeiseizoen doen? Er bestaat een fragiele balans. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden