Inside: Melk & Voer

Het gras floreert, maar Fonterra ziet minder melk

28 Oktober 2016 - Herma van den Pol

Opnieuw presenteert Fonterra een aanvoercijfers onder dat van de totale melkplas in Nieuw-Zeeland. Een trend die over oktober aanhoudt, want de hoeveelheid neerslag die voor de overvloedige grasgroei zorgt levert blijkbaar ook problemen op in de melkaanvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling komt tot stand door een 4,8 procent lagere melkproductie op het Noordereiland en een plus van 3,5 procent in de melkaanvoer op het Zuidereiland. Nog altijd is het Noordereiland met een aandeel van 63 procent het meest dominant in de aanvoer en juist daar geeft Fonterra aan problemen te zien in de melkproductie.   

De problemen in de melkaanvoer schrijft de zuivelreus toe aan het weer. Er valt veel meer regen dan normaal en dit levert minder melk op. Zo worden er in de eerste weken van oktober lagere aanvoercijfers gemeld in het noorden en centrale deel van het land. Eind oktober laat de aanvoer in Waikato laten de dagelijkse aanvoercijfers zelfs een min van 14 procent zien. 

'De lagere melkaanvoer is hoogst ongewoon', aldus Fonterra. Het betekent ook dat contracten en verwerkingsplannen weer tegen het licht gehouden moeten worden. Doordat de lagere cijfers in de zogenaamde piek opgeschreven worden is de kans maar klein dat de aanvoer zich nog gaat herpakken.

Lagere aanvoer hoogst ongewoon

De achterstand tot en met september komt uit op 2,9 procent. Voor de zuivelaar is het de reden om de productieprognose voor seizoen 2016/17 met 4 procent te verlagen tot 1,46 miljoen kg Milk Solid. Wat betekent dat ze verwachten minder melk te collecteren in vergelijking met seizoen 2015/16, toen de aanvoer uitkwam op 1,57 miljoen kg Milk Solid (MS).  

De Rabobank nuanceert de trend iets. 'De melkproductie is het seizoen met een trage start begonnen. Die is toe te schrijven aan een kleinere omvang van de kudde melkkoeien, op het Noordereiland in combinatie met weersomstandigheden die de melkproductie tegenwerken. Het Zuidereiland profiteert juist van beter dan gemiddelde weersomstandigheden.'

De bank geeft aan dat het verhogen van de melkprijzen de stemming in de sector goed gedaan heeft, maar ondanks dat wordt seizoen 2016/17 er één van herstel en niet van groei.' Ook is het prijsherstel nog kwetsbaar. 

Het ziet er naar uit dat de problemen bij melkveehouders die leveren aan Fonterra groter zijn dan gemiddeld of dat er meer zijn overgestapt naar andere afnemers. Het betekent in elk geval minder aanbod richting de wereldmarkt. Een klein puntje van aandacht is dat de zuivelaar bekend is komen te staan als een bedrijf wat al snel de eigen aanvoer te laag inschat. Door de prominente rol van de aanvoer in de prijszetting is daarom voorzichtigheid geboden. 

In Australië schrijft Fonterra een 9 procent lagere melkaanvoer op. Daar duurt de nachtmerrie voor melkveehouders voort. Die kregen na een periode van feitelijk te hoge prijzen te maken met een grote correctie. Het heeft zijn weerslag op de melkaanvoer. Daarbij heeft ook het weer de grasgroei geen goed gedaan.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden