Twitterreportage #laarzenactie

Van Dam neemt mist rond fosfaat niet weg

2 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

In Zwolle stond staatssecretaris Martijn van Dam voor het eerst de melkveehouders te woord, nadat bekend werd dat het fosfaatrechtenstelsel op losse schroeven staat. In Den Haag is de hele dag gepraat over #fosfaatreductieplan, het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn en derogatie, maar betekent het ook een einde aan de onzekerheid? 

Op Twitter werd al van te voren druk gepraat over de bijeenkomst van woensdag. De hamvraag was of er ook nieuwe ontwikkelingen uit de doeken gedaan kunnen worden.

Angst voor onjuiste berichtgeving

Eerder liet Van Dam weten in overleg te zijn met de sector en uit berichten op Twitter kan opgemaakt worden dat er ook woensdag nog gepraat is over hoe het nu verder moet. Bekend is wel dat hij niet blij was met de berichten over koeien die naar Nederland gehaald worden. De verantwoordelijkheid ligt bij de sector zo liet hij eerder weten.

Het zijn de melkveehouders die via Twitter de stand van zaken meldden. Op verzoek van Economische Zaken is de bijeenkomst met de melkveehouders besloten. Bij navraag heerste er vooral angst voor onjuiste berichtgeving die anders naar buiten toe zou komen.

Voor de bijeenkomst was er evenwel ruimte voor vragen. Geert Stevens geeft namens de #laarzenactie aan dat er steeds meer stoppers zijn. Oudere melkveehouders maar ook jongeren. Hij is zich bewust dat ingrepen pijn gaan doen, maar waar de sector nu vooral naar snakt is duidelijkheid.

En dat is ook wat de melkveehouders, al dan niet met laarzen aan, willen als ze de zaal betreden. De sfeer is nog gemoedelijk, terwijl de zorgen bij veel veehouders groot zijn. Is er nog bestaansrecht vraagt Eline Vedder dan ook aan Van Dam.  

Het opmerkelijke is dat hij daar ja op antwoord. 'Er is heel veel toekomst in de melkveehouderij.' Van Dam geeft aan dat Nederland er internationaal steeds beter in slaagt om zich te positioneren als een van de beste in zuivel. 'Het is van belang dat Nederland niet alleen uitblinkt in het op een efficiënte manier produceren, maar ook in de veelheid aan producten. Daar liggen gewoon veel mogelijkheden.'

Maar dan de milieukant. 'Wij hebben de grootste uitzonderingspositie binnen Europa.' Van Dam benadrukt dat om die te behouden er samen opgetrokken moet worden.

Ja, melkveehouderij heeft toekomst

Het is niet de duidelijkheid waar melkveehouders om vragen. Ook het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn ontbreekt nog. Maar dan geeft Van Dam toch een kijkje in de Brusselse keuken. Hij geeft aan dat de voorstellen voor het fosfaatrechtenstel wel degelijk voldoen aan de richtlijnen van de EU. 'Waardoor ik 2 mogelijkheden had. Het gevecht aangaan, met alle risico's voor melkveehouders of het alternatief.' Het betekent dat de sector geen middelen heeft om in 2017 de fosfaatproductie te remmen. Een Productschap Zuivel had de zaken makkelijker gemaakt maar die bestaat niet meer. 

Zijn we uit de gratie van Brussel? Op die vraag komt geen antwoord, anders dan dat er niet aan de voorwaarden voldaan is en 2017 het cruciale jaar gaat worden.

Als alles goed gaat vindt er vrijdag over een week een derogatietop plaats. Daarna kan er weer met Brussel gepraat worden. Nog steeds hoopt Van Dam voor de afloop van de huidige derogatie een nieuwe in de zak te hebben. De belangrijkste vraag blijft echter onbeantwoord. Hebben melkveehouders nog voldoende speling bij de bank om minder vee te kunnen rechtvaardigen of telt elke druppel melk?

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Bredenoord. 2 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872160/Brengt-Zwolle-ontknoping-voor-melkveehouders?]Brengt Zwolle ontknoping voor melkveehouders?[/url]
Het wordt tijd dat hij met de boeren gaat praten. Want de boeren zijn met gemak het wachten meer als zat.
concludeur 3 November 2016
Heeft geen zin. Naar bureaucratisch knaapje is het zonder een greintje affiniteit met het vak.
mdb 3 November 2016
Bah, niets opgeschoten....en die jacco geurts moet ook niet zo hypocriet doen, met z´n quotes ; trots op boeren, hoor je overal. NOU NIET DUS, nergens zo'n puinhoop als in dit K land
Friese Breton 3 November 2016
Het probleem is dat men voor het begin van de Bevrijdingsdag [ 01-04-2015 ] dier rechten per Ha hadden moeten invoeren en dan was niet die chaos die er nu heerst .
peter 3 November 2016
ben het helemaal eens met Friese beton. Dier rechten per hectare en alle problemen zijn opgelost!
nn 3 November 2016
De problemen zijn met Gerrit Braks begonnen. En den Haag heeft het altijd halfslachtig met zachte hand willen corrigeren, en dat maakt stinkende wonden.
xx 3 November 2016
Het melkquotum van Braks heeft 30 jaar goed gewerkt. Ik denk dat 99 % van de melkveehouders weer terug zouden willen.
leonardo2 3 November 2016
stem pvv volgend jaar en wij gaan naar de nexit laat BRUSSEL naar de kl lopen stelletje communisten die daar zitten en altijd is NEDERLAND aan de beurt het moet nu maar eens een keer afgelopen zijn dat gezeur over die nitraatrichtlijn
Leen 4 November 2016
Je voelt natuurlijk wel aankomen dat ze in Brussel wel tot een oplossing komen; welke dat laat zich natuurlijk weer wel al raden. Je haalt de fosfaat gewoon nog eens bij de akkerbouw weg. Bij een jaarlijkse ontrekking van 75kg gaan we dan natuurlijk wel heel erg hard achteruit.
j.treur 7 November 2016
let op kijk niet naar mooie woorden maar naar daden veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden