Countus Melkvee Index

Rendement melkvee blijft begin 2017 in het groen

10 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Countus Melkvee Index heeft over oktober een verdere verbetering laten zien. Lagere voerprijzen en een plus in de melkprijs ondersteunen dit. Ook de komende maanden blijft de ondertoon goed, hoewel er in de zuivelverwerking wat zorgen zijn over de verwaarding van eiwit. 

123,90

punten

in week 44

FrieslandCampina en Phil Hogan hebben met het programma geld-voor-minder-melk voor een onverwachte wending in de markt kunnen zorgen. Hoewel de termijnmarkt voor deze periode al wel omhoog keek, is de regeling minder melk goed voor een prijsherstel van net geen 60 procent voor sommige fabricaten. Het levert over de hele linie een 30 tot 35 procent hogere melkprijs op. De index komt in week 44 door een stijging van 4,5 punten weer uit op 123,90 punten.

Het verbeterde rendement heeft niet voor en wijzigingen in het aantal slachtingen kunnen zorgen. Die blijven in vergelijking met 2015 relatief hoog, maar wanneer rekening wordt gehouden met de grotere omvang van de kudde valt het aantal nog mee. Het aantal slachtingen heeft nog geen wijzigingen laten zien door de ontwikkelingen in fosfaat. 

De prognose voor het rendement blijft op een hoger niveau stabiel. Iets wat opnieuw gesteund wordt door de lagere prijzen voor veevoedergrondstoffen. Zo schommelde de tarweprijs een jaar eerder tussen de 170 en 180 euro per ton, waar deze dit seizoen beweegt tussen de 150 en 160 euro per ton. Er is nog ruimte voor lagere prijzen door de twijfel over koers van soja. Ter illustratie standaardbrok A schrijft tot en met oktober een daling op van 3,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Ook in het eerste kwartaal van 2017 zijn de vooruitzichten goed. Lagere waarderingen voor eiwit kunnen dan nog opgevangen worden door het vet in combinatie met een verwachte lagere melkaanvoer. Daarna wordt het spannend.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden