Omvang schade nog onbekend

Aardbeving Nieuw-Zeeland dwingt tot melkdumpen

15 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Maandag, net na middernacht, werd het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van richter. De eerste melkveehouders worden daardoor gedwongen de melk te dumpen of een creatieve manier te vinden om de melk alsnog bij de verwerker te krijgen. De koeien op de foto zijn ondertussen weer van hun kleine stukje gras bevrijd. 

Op dinsdag een tussenstand

Maandag kon Fonterra, de grootste verwerker van melk in Nieuw-Zeeland, met een fabriek 65 km van het epicentra van de beving, al bekendmaken dat er geen schade is aan de faciliteiten. Ongeveer 30 melkveebedrijven in de buurt van Kaikoura kregen hierbij te maken met afgesloten wegen. Als gevolg daarvan wordt de collectie van melk een uitdaging. 

Op dinsdag kan een tussenstand opgemaakt worden, waarbij het er naar uitziet dat het getroffen gebied ook nog eens te maken krijgt met hevige regenval. Voor de eerste melkveehouders zat er in elk geval niets anders op dan melk dumpen of een andere manier vinden om er vanaf te komen. Net nu de aanvoer zich nog steeds rond een hoog niveau beweegt.  

Lokale autoriteiten hebben dan ook goedkeuring aan melkveehouders gegeven om de melk in de paddocks te dumpen. Om hoeveel veehouders het gaat is nog lastig te zeggen. Federated Farmers houdt rekening met dozijnen. Fonterra vult aan dat tot nog toe op 12 bedrijven de koeien niet gemolken konden worden door aardbevingsschade. 

Op andere plaatsen levert het vinden van drinkwater voor het vee een uitdaging op. Dit door gebarsten pijpen en kapotte wateropslagen. Het was de reden om toestemming te geven om vee uit de rivieren te laten drinken, iets wat doorgaans verboden is. 

Veel veehouders schieten elkaar te hulp en de meesten blijken ook verzekerd te zijn tegen dergelijke schade. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden