Nog werk aan de winkel

Nog geen witte rook door derogatietop

15 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 17 reacties

Mest-akkoord, geheime mesttop of derogatietop. Onder deze namen doet het overleg van maandag tussen onder meer de LTO, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), banken en mengvoederbedrijven de ronde. Er is echter nog geen nieuws, los van het nieuws dat er sprake is van een goede sfeer.

Tot maandagavond laat heeft onder meer LTO overleg gevoerd in Wageningen. Het doel is een plan vinden om in 2017 de fosfaatproductie te remmen. Iets wat niet kan met de fosfaatrechten, welke pas in 2018 ingevoerd mogen worden van Brussel. Inzet is het behoud van de derogatie voor ruimere gebruiksnormen van mest. 

Maandag kwam naar buiten dat de besloten derogatietop doorging, nadat deze eerder vrijdag was uitgesteld. Wel lekken er zo nu en dan onderwerpen die te spraken komen uit naar buiten zoals een plan om Groot Vee Eenheden te verbinden aan een hectare. 

Hoewel er dus lang gepraat is komt een oplossing nog niet in zicht. Wat naar buiten komt is dat er een goede sfeer heerst. In de Telegraaf aangevuld met 'een verdieping van de visies'. LTO laat weten dat er nog geen afgerond eindpakket is, daar wordt na maandagavond verder over gepraat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Jan 15 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872304/Nog-geen-witte-rook-door-derogatietop-]Nog geen witte rook door derogatietop[/url]
Graag snel duidelijk heid
Abonnee
betweter 15 November 2016
aantal gve per ha lijkt mij het meest logisch.
waarom zou iemand die geen mest hoeft af te zetten moeten worden gekort, en iemand met te weinig grond die moet veel afzetten daar kun je beter op korten dan gaan zijn kosten ook omlaag.
ct 15 November 2016
ze moet keer goed op schieten van Dam stelt toch uit hij doet toch niks hij is tegen de boeren en lto zegt ja en amen op alles
ik zeg harde hand melkveehouders moet is voor hun zelf op komen zie naar in Frankrijk ik vind hun hier maar laf
NNV heb uit gezocht dat het fosfaat niet uit de landbouw komt maar uit stad en natuur

IK ZEG BOEREN DOE WAT KOM KEER OP VOOR JULLIE ZELF IS EEN KEER GENOEG niemand denkt aan ons !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
geert 15 November 2016
GVE per ha is de beste en eenvoudigste oplossing,maar iedereen denkt dat hij een knelgeval net als bij de superheffing,maar er zijn geen fosfaatrechten extra om die weer te verdelen
Tobby 15 November 2016
Van Dam was er weer niet bij , zeer jammer.
Jaap 15 November 2016
Er komt nooit een oplossing zolang Lto andere belangen organisaties uitsluit zoals de DDB om hieraan mee te mogen doen.
Kees 15 November 2016
Wat is het verschil tussen een nest jonge katten en LTO boeren? ....
AM 15 November 2016
van dam gaat de geschiedenis in die het mestprobleem heeft opgelost, heeft ie er een streepje bij in politiek den haag . waar de milieu lobby vele malen sterker is dan die van de landbouw
PIETER 15 November 2016
waarom de superheffing per 1 april 2015 niet terug invoeren veel problemen tegelijk opgelost
piet boer 15 November 2016
Koppelen aan ha is slecht voor de nitraatrichtlijn intensieve derogatiebebrijven blijven ver onder de norm van50 mg nitrrat en hebben bovendien al vaak vrijslelling AMvB ivm mestverwerkingscontracten
Jan 15 November 2016
@Jaap helemaal mee eens, DDB en bio-melkveehouders verdienen, na het falend aanmoediginsbeleid van LTO, afnemers en banken, een volwaardige plaats aan tafel.
De uitbreiders moeten de consequenties van hun beslissingen zelf dragen en niet op anderen afwentelen. Dat zijn de risico's van het ?nooitvolprezen? ondernemerschap door bedrijfskundigen, accountants, banken, toeleveranciers e.d. voor wie groter (en luxer) per definitie nog steeds beter lijkt te zijn.

Het koppelen van ha's (incl. notarieel vastgelegde akkerbouwhectares) aan gve's werkt aan 2 kanten: minder melk> betere prijs en minder milieubelasting. (her)introduceer vaste stalmest ook op akkerbouwpercelen waarbij de uitrijmogelijheden verbreding verdienen. want gerijpte vaste mens stimuleert bodem en natuur. goed voor de vogelstand. dan kan Bussel mee de boom in.
bob 15 November 2016
Hou de melkveefosfaatreferentie 2014 aan en alles wat meer is aangehouden en teveel is korten tot je onder het fosfaatplafont zit.
Dus ook geen knelgevallen!
AA 16 November 2016
Rabobank/ABN en de melkverwerkers zullen de meeste inspraak hebben tijdens deze top. Zo is het altijd geweest en zal het altijd blijven, Rabobank zal absoluut niet gaan afschrijven op de verstrekte leningen en de melkfabrieken zoeken naar optimalisatie en een goede utilization rate.

GVE per hectare is de beste oplossing maar zal nooit ingevoerd worden. Er zal een regeling komen waar de bedrijven die flink hebben geinvesteerd het meeste baat bij hebben. Dit simpelweg omdat de banken niet gaan afschrijven op de verstrekte leningen. De bedrijven die voldoen aan het toekomstplaatje van de banken en melkfabrieken zijn de spekkopers.
De categorie waar de melkfabriek en de banken minder belang bij hebben zullen het hardst geraakt worden.
Jan 16 November 2016
@AA waarmee het beeld met de boer (ook al was hij ondernemer) loonslaaf van de eigen cooperatie wordt bestedigd. Vraag ik me af of de eigen cooperatie of het grootwinkelbedrijf de grootste bedreiging voor het familiebedrijf is.
Daarom moeten DDB en de bio boeren met een minder traditionele kijk op landbouwontwikkeling daar aan tafel zitten. Anders blijft er stront aan de kniikker met een hoop wantrouwen en rancune wat de sector, noch de bedrijven nodig hebben.

Waarom zouden de de coop bank en coop afnemer het ondernemersrisico bij de landbouwbedrijven op het bord (mogen/kunnen) gooien?
Waarin onderscheiden cooperaties zich nu nog van de kapitalistische, uitsluitend winstbeoogende bedrijven t.b.v. de autarkische directies?
Laat Rabo en RFC in concreto uitleggen dat onderscheid wel bestaat en waarin.
H Visser 17 November 2016
Alleen de megabedrijven blijven straks over, handenwrijvend hun subsidies opstrijkend. Bank tevreden, de kleintjes zijn al afgeschreven. Wie betaalt al die flauwe kul? De consument. De vervuiling die de megastallen veroorzaken maken platteland al net zo onleefbaar als de stad. Nieuwe generaties hebben eigenlijk al geen kans meer op een gezond leven. De enige manier om te ontkomen aan deze patstelling is industrieel boeren aan de kant te schuiven en over op normale landbouw. Dan hoeven we ook niet te goochelen met fosfaathandel.
Abonnee
polderpieper 17 November 2016
Gewoon alle melkveebedrijven over laten nemen door de akkerbouw en alle problemen zijn opgelost.Gemengde bedrijven is de toekomst.
jaap 17 November 2016
Als alle melkveebedrijven gemengde bedrijven worden, dan is het derogatie probleem opgelost.
Want gemengde bedrijven met akkerbouw komen niet meer in aanmerking voor derogatie, terwijl dit soort bedrijven milieu technisch het meest gezond zijn.
geert 31 Januari 2017
Het is bruine rook !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden