Inside: Melk & Voer

Kerstvraag stookt vuur in melkmarkt verder op

17 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nederland is in de ban van een derogatietop, maar ondertussen stookt kerst het vuurtje op de melkmarkt verder op. De kwakkelende melkaanvoer helpt daarin niet bepaald. Wat het doet met de prijzen wordt uit de doeken gedaan in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland loopt de achterstand eveneens op. Van een 4,7 procent daalt deze in week 44 naar 5,3 procent. Vanuit de Nederlandse hoek klinken geluiden die wijzen op een stabiele aanvoer. Twijfels zijn er over de stijging die doorgaans rond week 50 ingezet wordt. Als die zich al voordoet is deze waarschijnlijk veel minder aanwezig dan in andere seizoenen. 

De minder aanvoer van melk komt vooral op de spotmarkt tot uiting. Zo blijft de handel in rauwe melk dun. Wie kan koopt niet bij of neemt een tekort voor lief. In Nederland doet de prijs een klein stapje terug tot om uit te komen op 41 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. In het noorden van Duitsland doet rauwe melk 40 euro, bij 3,7 procent vet, tegen een 42 euro voor Zuid-Duitsland. De hogere prijs is het gevolg van een nog schaarsere markt.

41

euro

per 100 kg melk

Een echte uitblinker op de markt is evenwel de roomprijs. Die pakt door naar een 5,90 tot 5,95 euro per kg. Een enkeling pakt zelfs een record van 6 euro per kg. Botermakers draaien nu ook op volle toeren en geven amper aanbod van room, wat de markt nog krapper gemaakt heeft. Een stevig fundament voor boter. Deze stijgt in Nederland naar 435 euro per 100 kg. In Duitsland doet de prijs 4,35 tot 4,45 euro per kg. 

Ook de kaasmarkt blijft vast, hoewel het er rustig is. In Duitsland tekende de prijs nog een klein plusje op, waardoor de prijs uitkomt op 3,30 tot 3,45 euro per kg. Op de Dairy Auctions Online (DAO) bleef de Poolse kaas voor levering november met een prijs van 3,30 euro onverkocht.  

Volle melkpoeder sluit af. In Nederland plus 13 naar 288 euro per 100 kilo. In Duitsland blijft de prijs stabiel op 2.870 tot 3.020 euro per ton. Lastiger is de situatie voor magere melkpoeder. Die prijs neemt in Nederland toe naar 202 euro per 100 kg, tegen 1.950 tot 2.150 euro per ton in Duitsland. Het blijft een moeizame handel, waarbij de productie iets ontzien wordt door de afzet van magere melkconcentraat. Daarvan liep de prijs op, maar zakte aan het einde van de week ook weer wat weg. Globaal komt deze uit op 2.050 euro per ton.

Nu is het wachten of er nieuws komt over de derogatietop of niet. Veel vertrouwen is er nog niet doordat het om lastige ingrijpen lijkt te gaan, maar wie weet. 

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden