Maar niet per se goed nieuws

Melkprijs Fonterra eveneens door 30 euro heen

18 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een onverwachte daling van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland, maar ook minder melk in Europa en Australië heeft de wereldwijde zuivelprijzen goed gedaan. In het verlengde daarvan kan Fonterra een hogere prognosemelkprijs naar buiten brengen, maar of dit voor alle melkveehouders goed nieuws is?  

31,44

euro

inclusief dividend

Fonterra maakt bekend de basismelkprijs te verhogen naar 6 NZ-dollar per kg Mik Solid (MS). Een plus van 0,75 NZ-dollar of 12,5 procent in vergelijking met de eerdere prognose. Omgerekend in euro's bij 4 procent vet en 3,3 procent eiwit levert het een prijs op van 29,02 euro per 100 kg melk. 

Het blijft daar niet bij, want de prognose voor het dividend blijft staan op 0,50 tot 0,60 NZ-dollar, waarmee het totaal kan toenemen van 6,50 tot 6,60 NZ-dollar. Wat neerkomt op 31,44 tot 31,92 euro per 100 kg melk. Waarmee ook de grootste zuivelaar van Nieuw-Zeeland weer door de 30 euro heen breekt. Een prijs die min of meer in lijn ligt met seizoen 2011/12. 

In een toelichting geeft Fonterra aan dat de hogere melkprijs tot stand is gekomen door het herstel van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Onder meer de Europese Unie en Australië schrijven minder melk op. Daar bovenop komt een onverwachte daling van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland door tegenvallers in het weer. 

6

procent

steeg het inkomen

'We zijn er ons van bewust dat inkomens van melkveehouders door een lagere melkaanvoer onder druk komen te staan. Daarom doen we er alles aan om het financiële jaar zo goed mogelijk van start te gaan en de hoogst mogelijke melkprijs voor onze melkveehouders te behalen', aldus John Wilson. Het is de keerzijde van de hogere melkprijs die dus niet voor iedereen daadwerkelijk meer inkomen op gaat leveren. 

Tegelijk kan er teruggekeken worden naar het eerste kwartaal van het financiële jaar. Zo stegen de inkomsten met 6 procent naar 3,8 miljard dollar. In melkequivalenten kon er 2 procent meer verkocht worden tegen een stabiele marge van 22 procent. In vergelijking met een jaar eerder kon er 128 miljoen liter aan melkequivalenten naar producten met een hogere toegevoegde waarde verplaatst worden. 

Voor het restant van het financiële jaar levert de melkaanvoer een uitdaging op. 'In onze huidige prognose houden we rekening met 7 procent minder melk in vergelijking met een seizoen eerder', aldus Theo Spierings. Het betekent wel dat er een scherp oog gehouden moet worden op de afgesloten contracten en de voorraden. 'Ook stijgt de prijs van volle melkpoeder veel sneller dan die van andere producten.' Voor nu blijft het dividend staan op 50 tot 60 cent. 

NZ-dollar = 0,6626 euro  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden