Via voer, melk en stoppers?

Fosfaatreductieplan zet in op 8,2 miljoen kg minder

18 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Het is wachten op de brief van staatssecretaris Martijn van Dam, want tot zolang hebben de NMV, NZO, LTO, NAJK, Nevedi en de banken geheimhoudingsplicht. Ondertussen is er wel een brief van de NZO uitgelekt, waaruit blijkt dat er ingezet wordt op 8,2 miljoen kg fosfaat minder via voer en bedrijfsbeëindiging. De derde peiler blijft giswerk.  

Spoedoverleg over juridische aspecten

Vrijdag heeft er spoedoverleg plaatsgevonden door de NZO. Doel was kijken naar de juridische en mededingingsaspecten. Het levert een brief op die iets van het mysterie wegneemt, maar wellicht nog niet de duidelijkheid geeft over wat er van melkveehouders gevraagd gaat worden. 

Er is een fosfaatreductieplan, een veevoerovereenkomst en een regeling voor bedrijfsbeëindiging. Het totale pakket is gericht op reductie van 8,2 miljoen kilogram fosfaat. De zuivelbedrijven nemen 4 miljoen kilogram voor hun rekening, wat voor heel 2017 geldt. Het voer moet een reductie van 1,7 miljoen kilogram halen en nog eens 2,5 miljoen kilogram gaat behaald worden via bedrijfsbeëinding. 

Er zit nog wel een eis verbonden aan de maatregelen. Zo wil de NZO een algemeen bindend verklaren (AVV), waardoor het plan voor alle zuivelondernemingen en melkveehouders gaat gelden. Het minsterie van Economische Zaken heeft toegezegd daarin mee te gaan. De andere voorwaarde is dat er per 1 januari 2018 fosfaatrechten komen. Ten slotte willen de zuivelaars dat EZ er voor zorgt dat het plan de toets van de mededinging doorstaat. Het plan wordt zo snel mogelijk verder uitgewerkt en en aan de bestuurlijke organen voorgelegd.  

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zegt inhoudelijk nog niets over de maatregelen, maar laat wel weten dat de maatregel die de NZO neemt de sector hard treft, maar noodzakelijk is om de derogatie te behouden. 'Het gaat daarbij om een aantal maatregelen die de goedkeuring van Van Dam kregen.'

'Het is zuur maar noodzakelijk dat NMV nu haar verantwoordelijkheid neemt in het belang van de totale sector: zowel extensief als intensief, biologisch als niet-biologisch, groeier als niet-groeier. Het verlies van derogatie heeft gevolgen voor iedereen, ook buiten de melkveehouderij.' Wat wordt gezegd tegen de achtergrond van het melkquotum, wat de organisatie niet wilde zonder nadere maatregelen.  

Het blijft hiermee nog gissen naar de plannen van de NZO, maar juist door de eis rondom de mededinging kan het bijna niet anders of er gaat iets gebeuren op het front van de melkaanvoer. Iets wat ook de consument aan gaat. Ook de AVV geeft aan dat er diverse belangen bij betrokken zijn, waardoor uitzonderingen niet gewenst zijn.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
boer pet 18 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872356/Aftellen-tot-naar-buiten-komen-principeakkoord]Aftellen tot naar buiten komen principeakkoord[/url]
nzo kan net bedenken wat ze willen over productie verminderen als er dan ook maar een goeie melk prijs betaald wordt anders is het voor heel veel bedrijven
"OVER EN UIT''
Jan 18 November 2016
Als minder melk de oplossing is voor het fosfaat "probleem", dan zou ik hierbij alle Nederlandse melkveehouders op willen roepen (bij wijze van ludieke actie) om zich aan te melden voor de mogelijke stoppers regeling.
mdb 18 November 2016
De goede moeten onder de kwade lijden!!

Iemand die netjes opgepast heeft en bedrijf in balans heeft, wordt kapot gemaakt!!
Wat een klote beroep
Abonnee
polderpieper 18 November 2016
En dan?.... Stel nederland krijgt voor 2017 de derogatie toegewezen dan hebben we toch totaal geen garantie dat we daarna weer derogatie krijgen!!
Dit is echt een kat in het nauw!! Allemaal korte termijn politiek waar we niks mee kunnen. Hoe wil je nu fosfaat sturen door minder melk, ik heb bv dit jaar met net zoveel koeien meer melk. Heb ik dat net voor elkaar moet ik dat weer inleveren net nu de markt aantrekt. Zo komen we toch nergens!! Laat die derogatie boeren het ff lekker zelf uitzoeken!!
Durk 18 November 2016
Heel erg zuur voor de niet-groeiers en de biologische boeren, zij hebben part nog deel gehad aan de huidige malaise.
Er is dus gekozen voor de de anticipeerders richting 2 juli 2015, met de rug naar de samenleving en LTO / NZO aan hun zijde.
Abonnee
betweter 18 November 2016
ben ook geen derogatie boer.
minder melken maar minder als? afgelopen jaar of 2015 of...
boeren die genoeg grond hebben moeten gewoon met rust gelaten worden.
Abonnee
Extensief 18 November 2016
Blijft het vreemd vinden dat de veroorzakers van het fosfaatoverschot als winnaars uit de bus komen. Waardestijging van hun bedrijf is enorm, de krimp wordt opgevangen door een betere melkprijs. Kunnen door de inkrimping beter hun mest kwijt en worden door de bankadviseurs als de betere boeren beschouwd. Staan straks vooraan om de gronden op te kopen.
De vervuiler bepaald, en LTO gaat dit ook eens verdedigen in Brussel.
Ergens gaat dit wringen.
Abonnee
Extensief 18 November 2016
Het is duidelijk dan intensief als winnaar uit de bus komt.
Enorme waardestijging van het bedrijf ( fosfaatrechten) , door minder melk mogelijk een betere melkprijs. Kan straks beter en goedkoper zijn mest kwijt.
De veroorzaker van het overschot bepaald, en wordt straks door de bankadviseurs als de betere boeren beschouwd. Staan straks vooraan om de armlastig extensieve boer de grond af te troggelen.
Men gaat deze wanprestatie ook nog verdedigen in Brussel. Ik word er verdrietig van.
john 18 November 2016
stap 1

generieke korting > raakt iedereen
korting wordt latent

stap 2

korting leidt tot shake out

stap 3

stoppers worden uitgekocht, niet latent deel wordt verdeeld over latente ruimte niet stoppers

stap 4

2 jaar verder

80% van de bedrijven die er nu zijn houden weer net zoveel koeien als op 2 juli 2015 zonder met heel veel geld in een duur plafond te stoppen

stap 5

blijvers verdienen allemaal een leuke cent om grond van de stoppende melkveehouder over te nemen en zo 100% grond gebonden te worden. Op het moment dat de sector 100% gebonden is en de mestverwerking structureel van de grond komt zodat de varkens en kippenmest die gekannibaliseerd is verwerkt kan worden en ook erkend is door de EU weer ruimte voor groei van de melkveestapel. Tegen die tijd zal het wel 2020 zijn.
Wessels 18 November 2016
De normale ondernemers die er niet aan meegedaan hebben, moeten ook nu weer mee helpen om onder het plafond te komen, weer erg jammer, maar ja dat zijn we zo langzamerhand wel gewend in Nederland, de normale mens moet altijd opknappen voor zaken die anderen verknoeien
p1965 18 November 2016
rabo krijgt zn zin communicerende vaten tussen rechten en grond ten koste van de normale boeren
eerlijke boer 18 November 2016
Kan er gezamelijk geen procedure aangespannen worden aan onrechtmatig
inkomensverlies en ondernemersvermogen.
ben benieuwd wat een Onafhankelijk rechtspraak hier op antwoord.
cor 18 November 2016
produktie stijging per koe (robots) wordt ook zomaar beboet
Heeft niks met fosfaatplafond te maken
2 juli -4%
niet te geloven
En hup de sector zet weer zo onbenullig mogelijk een handtekening.
Een ezel stoot zich in het gemeen geen 2 x aan de zelfde steen
Kijkmeus 18 November 2016
Helaas is er bij boeren nog steeds een kijk mij eens gedachte ,en geen ondernemers gedachte. Iedereen met een beetje inzicht in de melkveehouderij wist dat dit zou gebeuren.maar helaas wil iedereen nog steeds voor een rendement van 0.5% boer zijn en alleen bepalen wanneer hij/zij naar bed gaat.
Cor ferdinands 18 November 2016
allemaal verboden afspraken in strijd met vrije mededinging hiermee worden sommige bedrijven in een schrijnende toestand gebracht zij zouden op voorhand betrokken partijen aansprakelijk moeten stellen
bouwboer 19 November 2016
Ik wil gewoon meer mest kunnen rijden dan is er ook geen mestprobleem. Minder kunstmest, win win
Buitenwoner 19 November 2016
Buitengebied als geheel is waarschijnlijk nog de grootste verliezer. Minder koeien = minder activiteit in de landbouw = minder economische activiteit in het buitengebied. Vrij baan voor verarming en vergrijzing.
Ae 19 November 2016
Van dam is nieuwe sinterklaas...benieuwd wat ik op 5 december krijg.....effe denken..toeslagrechten....oprotpremie.....lagere slachtprijs voor mijn koeien...smullende natuurorganisaties die eindelijk goedkoper landbouwgrond om kunnen zetten in natuur...
Dat wordt weer een gezellige decembermaand. ...
Ard 19 November 2016
Nog steeds veel onduidelijk. Ik weet nog steeds niet wat het voor mijn bedrijf betekent. Ook denk ik dat ze melkproductie en fosfaat productie los van elkaar moeten zien, anders is er geen prikkel om efficiënter met fosfaat om te gaan.
johnny koller 19 November 2016
heb nog een bedrijf waar je 300 kunt melken in teas hier kan nog alles met finanseering liefhebbers let me know
SjefO 21 November 2016
Beste Durk,
Is het per definitie zo dat biologische boeren niet groeiers zijn, die ik ken zijn flink gegroeid ,dus geen onzin verkopen !!
geert 21 November 2016
Waar zijn die schreeuwers die jaren geleden riepen dat het melkquotum er af moest,ze zijn nu muisstil.
geert 21 November 2016
Deze bedreiging geeft weer nieuwe kansen,we kunnen straks land verhuren aan aardappeltelers ,bollenboeren en veeboeren
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden