Aangekaart bij EU en ACM

Reductieplan voor zuivel verdeelt sector opnieuw

22 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De fosfaatproductie over 2017 verlagen middels de melkproductie valt niet bij iedereen in goede aarde. Voor het netwerk GRONDig is het reden genoeg om naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Europese Commissie te stappen. De belangrijkste reden is dat melkreductie veel weg heeft van een quotum en dat mag niet.

Het leeuwendeel bij verwerkers 

Op drie manieren wordt er gewerkt aan vermindering van de fosfaatproductie in de agrarische sector over 2017. Dit gebeurt via bedrijfsbeëindiging (2,5 miljoen kilogram), het voer (1,7 miljoen kilogram) en via een reductie van de melkplas (4 miljoen kilogram). Of ongeveer 59.000 koeien weg via stoppers, 40.000 koeien compenseren via het voer en nog eens 95.000 dieren weg via de melk.      

Het leeuwendeel van de reductie komt op het bord van de melkverwerkers terecht, welke middels stimulerings- en ontmoedingingsbeleid gaat proberen melkveehouders zover te krijgen dat ze minder gaan melken. In het verlengde gaat dit volgens de sector resulteren in minder melkkoeien. Er is hierin veel onzeker, want bijvoorbeeld in de casus van de stoppers is het maar de vraag of ze zich laten verleiden door de stopperregeling of toch wachten op de fosfaatrechten. Want deze zijn de voorwaarde voor de plannen van de sector. 

Ondertussen struikelde het netwerk GRONDig al over het plan rondom de zuivelreductie. Zij claimen dat de zuivelketen hiervoor gebruik maakt van zijn monopoliepositie. 'Het voornemen van staatssecretaris Van Dam om een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de zuivel vast te stellen, druist in tegen de mededingingsregels.' 

In strijd met mededinging

In het plan stellen de verwerkers dat bedrijven die meer dan 96 procent van de veebezetting hebben ten opzichte van 2 juli 2015 moeten kiezen tussen krimpen of een lagere prijs voor de melk. De verwachting is dat melkveehouders liever vee weg doen dan dat ze minder voor de melk ontvangen. Hoeveel lager die melkprijs gaat uitpakken is nog niet bekend. Daarbij wordt nu een link gelegd tussen veebezetting en de melkaanvoer, terwijl ook jongvee meetelt in de fosfaatproductie.

GRONDig heeft meer moeite met de AVV. Deze vindt plaats op grond van de Europese Verordening inzake integrale Gemeenschappelijke Marktordening. Iets wat alleen mag wanneer deze niet in strijd is met Europees recht en dus de staatssteun- en mededingingsregels. En daar ziet het netwerk het plan botsen met de regels, want er wordt namelijk flink wat melkproductiecapaciteit uit de markt gehaald, gecoördineerd door verwerkers en coöperaties. Een mededingingsbeperking. Waarbij ook nog een vergelijking met een quota wordt gemaakt en ook dit mag niet in een AVV.

GRONDig wil vooral dat er een plan komt die direct ingrijpt in de fosfaatproductie en niet op de indirecte manier zoals nu gebeurt. Ook was er een voorstel voor de invoering van niet verhandelbare rechten vanaf 1 januari 2017.

Het ziet er naar uit dat de sector nog steeds verdeeld is en verdeeld blijft. De hamvraag is echter wat vindt Brussel. Gaat deze met dit plan akkoord of had die toch iets anders voor ogen toen het fosfaatrechtenstelsel geen goedkeuring kreeg? 

    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden