Derogatie weg nog erger

Melkveehouders een hak gezet door Milieudefensie

24 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 31 reacties

Het fosfaatakkoord ligt bijna een week op tafel en moet bij de meeste melkveehouders nog landen. Toch onderzocht Milieudefensie alvast hoe melkveehouders aankijken tegen het akkoord. Minder dan 9 procent deed mee aan de enquête, maar het is voldoende om de sector veder te verdelen. Ook onderverwerkers blijven de meningen verdeeld.  

Arjan Schimmel treedt terug

De fosfaatproblematiek blijft de tongen in beweging brengen. Dat de verdeeldheid verder gaat dan de melkveehouders kwam woensdag naar buiten toen Arjan Schimmel aankondigde terug te treden als bestuurslid van ZuivelNL. 'Achtergrond hiervoor is een verschil in aanpak van de fosfaatproblematiek.'

Schimmel zat er namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Welke op zijn beurt door de keuze van directeur Tjeerd de Groot om op de kieslijst van D66 te gaan staan voor veel vragen zorgt. D66 staat namelijk bekend vanwege zijn groene insteek die niet de agrarische sector voorop zet.

Op de achtergrond speelt nog iets anders mee. Arjan Schimmel, voorzitter van de raad van bestuur van DOC Kaas, vreest een wijziging van de statuten, welke nodig is om het fosfaatreductieplan door te zetten. Daarmee komt er namelijk een mogelijkheid voor de leden om zonder verdere kosten over te stappen naar een andere verwerker. Iets wat door de mindere resultaten in de melkprijs weleens grote gevolgen kan hebben voor de kaasmaker.

Ondertussen begint het plan van de zuivelverwerkers om de fosfaatproductie te remmen langzaam te landen. Hierin wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen grondgebonden, intensief en biologische bedrijven. Iedereen die meer dan 96 procent van de veebezetting heeft ten opzichte van juli 2015 wordt meegenomen in het plan. Onder meer Wiebren van Stralen, van LTO. reist donderdag af naar Brussel om daar te polsen hoe de vlag hangt.

Dat niet iedereen er blij mee is bleek wel uit de reactie van het netwerk GRONDig. Die heeft nu de handen ineen geslagen met Milieudefensie. De melkveehouders die hierbij zitten hebben latente ruimte op grond en willen absoluut niet mislopen.

Door het akkoord te boycotten komt er weer ruimte voor nieuwe plannen, maar ook komt de derogatie verder in gevaar. Ongeveer 9 procent van de melkveehouders vulde de enquête van Milieudefensie in. De meerderheid deed er niet aan mee uit angst dat het resultaat ingezet zou worden om de sector te verdelen. De enquête is ondertussen van de website van Milieudefensie verdwenen.

Eerder kon er uit opgemaakt worden dat 30 procent van de boeren het akkoord steunt. Daarentegen kiest 65 procent voor het aanscherpen van de Algemeene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid. Aan de enquête deden ook veel intensieve veehouders met meer dan 3 Groot Vee Eenheid (GVE) mee.  

In het akkoord staat dat de productie van fosfaat met 8,2 miljoen kg terug gaat. Het maakt dat de Nederlandse fosfaatproductie weer onder het plafond van 172,9 miljoen kilo terechtkomt. Van Dam trekt er 30 miljoen voor uit, waarvan 25 miljoen euro voor de melkveehouders. De verwerkers verdubbelen het. Toch wordt het plan niet op alle onderdelen afgeschoten. Zo was 78 procent voor het stoppersplan, valt het voerspoor bij 68 procent in goede aarde, maar het melkreductieplan scoorde met 25 procent voor bijzonder slecht. Toch is het resultaat logisch, want het is de manier waarop melkveehouders een inkomen behalen en daarmee is het een bittere pil. 

Juist nu de tijd begint te dringen is het nodig dat alle melkveehouders samen actie ondernemen om erger te voorkomen. Uiteindelijk wordt ook elke melkveehouder uiteindelijk gedupeerd wanneer de derogatie voor de gebruiksnormen van mest verdwijnt.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
Mart 24 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872418/Fosfaatakkoord-valt-bij-derde-van-melkveehouders-goed]Fosfaatakkoord valt bij derde van melkveehouders goed[/url]
IN NEDERLAND ZIJN ALLE MELKVEEHOUDERS GRONDGEBONDEN.
Melkveehouders met weinig grond, kopen hun mais en ruwvoer in de buurt van hun bedrijf en zetten daar ook hun mest af. Ze gebruiken in verhouding evenveel grond als melkveehouders met veel grond.
mdb 24 November 2016
O ja???

Waarom moet er dan veel mest verbrand en of het buitenland in??

Geen straatjes recht praten aub.

Geen grond, geen vee!!
Daar moeten gaat het naar toe
Mart 24 November 2016
Ik praat geen straatje recht. Als alle melkveehouders de grond mogen bemesten waarvan ze mais of ruwvoer halen (zelf geteeld + grond van aangekochte mais en ruwvoer), dan kan nagenoeg alle rundveemest worden geplaatst.
Echter veel grond wordt bemest door mest afkomstig van varkens; deze dieren zijn niet grondgebonden omdat hun rantsoen voornamelijk uit krachtvoer bestaat.
Mar 24 November 2016
Als alle grond waar mais en ruwvoer wordt geteeld alleen bemest mag worden met mest afkomstig van rundvee, dan kan nagenoeg alle mest geplaatst worden afkomstig van rundvee.
Echter een groot gedeelte van de grond waar mais en ruwvoer wordt geteeld voor verkoop aan de melkveehouderij wordt bemest met varkensmest. Een varken eet voornamelijk krachtvoer en is hierdoor niet aan grondgebonden.
gvm 24 November 2016
Inderdaad. Is ook niet heel moeilijk te controleren, Er is in Nederland ongeveer 1,2 miljoen ha gras- en snijmaisland (bron CBS) en er zijn nu 1.7 miljoen koeien
Robert 24 November 2016
Geen grond geen vee? Vallen hier de varkens en kippen ook onder ?????
Er zij veel problemen ontstaan door lagere bemestingsnormen. Dus kun je niet de boeren de schuld geven dat ze niet alle mest op eigen grond kwijt kunnen. Een mix tussen verwerken en grondgebonden is een goede oplossing.
Peter 24 November 2016
Dat de bestuurder Arjan Schimmel opstapt als bestuurder bij zuivel nl. Is een goede zaak. Mijn respect, applaus gaat dan ook uit naar deze persoon met ballen, waar het bestuur van Friesland Campina nog iets van kan leren!!!
Veehouder 24 November 2016
Als je zonder grond geen vee mag houden, dan zou je ook kunnen redeneren dat je geen akker- of tuinbouw mag bedrijven als je voor de voedingsstoffen helemaal afhankelijk bent van kunstmest. De uitstoot van het broeikasgas CO2 die vrijkomt bij de productie van kunstmest is immers immens. Je wordt af en toe toch helemaal ziek van de doelredeneringen en verwijzingen naar collegae om zo de situatie naar eigen hand te zetten. Een voor het milieu slimme oplossing zou kunnen zijn de samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij meer te stimuleren. Maar nou zal ik wel weer in de kerk vloeken.
gvm 24 November 2016
die samenwerking is er al en heet mesthandel, nu alleen de mest zo bewerken en aanbieden dat kunstmest overbodig is voor de akkerbouw
bob 24 November 2016
Het is helemaal niet zo moeilijk
Namelijk, iedereen die in 2017 gemiddeld meer vee heeft dan het aantal op 2 juli 2015 extra korten als de derogatie vervalt in 2018
Melkveehouders die dit niet hebben zien aankomen zijn volgens mij geen ondernemers (maar avonturiers) en moeten de consequenties zelf dragen
geert 24 November 2016
Grondgebondenheid is een goed item,voorkomt veel gesleep en transport van mest en voer
derk 24 November 2016
Als de derogatie eraf zou gaan dan zijn ook de bedrijven die nu wel grond genoeg hebben ook de dupe!
Kees 24 November 2016
Belachelijk dat biologische en extensieve bedrijven ontzien zouden moeten worden. Alsof intensieve bedrijven op onrechtmatige wijze voorzien in hun voer aanvoer en mest afvoer.
Mest plaatsen bij de buurman en voer aankopen is volledig wettelijk correct en dient niet afgestraft te worden.
NB. biologische bedrijven zijn ook nog eens mede veroorzakers van een mondiaal voedseltekort.
agv 24 November 2016
Dit krijg je dus als de sector het zelf moet oplossen. Grote verdeeldheid, met catastrofale gevolgen! Niemand heeft iets verkeerds gedaan, en toch zijn we allemaal de Sjaak!
Jeroen 24 November 2016
Kees, het gaat er niet om of intensieve bedrijven op onrechtmatige wijze voorzien in hun voer aanvoer en mest afvoer, het gaat erom dat wanneer je boven de derogatiedrempel van 250 kg N per ha zit met je veeaantallen, je dan ook van tevoren moet realiseren dat dat wel een probleem zou kunnen gaan worden. En niet de ruimte op willen vullen die biologische en extensieve bedrijven vaak bewust laten liggen.
De opmerking dat biologische bedrijven mede veroorzakers zijn van een mondiaal voedseltekort moet je aantonen. Anders kan je je beter maar stil houden.
Klaas 24 November 2016
Beste Kees, ik ga je mening over biologische veehouderij maar niet vragen . Ik respecteer hem maar deel hem niet.
Feit is wel als een intensief bedrijf voor importeert hij elders een stuk grond gebruikt dus ja je bent gebonden aan grond maar het gaat om de circulaire gedachte niet alleen op bedrijfsniveau. En als melkveehouder kunnen we beter Zwijgen over een voedseltekort want melk is weliswaar een mooi product maar een koe is niet heel efficiënt en zeker niet als zij moet draaien in een systeem van voer importeren en mest exporteren.

Ik vindt het altijd belangrijk dat we een goed verhaal kunnen uitleggen aan de consument
Wessels 24 November 2016
Goed gesproken Jeroen!
peter 24 November 2016
melkveehouders moeten zich door dit gedrocht , (Lto,zuivel.nl, rabo etc...) niet laten indoctrineren. Boeren moeten zich samen pakken en van Dam terug sturen naar Brussel met de mededeling dat wij géén fosfaat probleem hebben. Zoals dhr Dijkgraaf van de SGP aanvoert tijdens de debatten in de tweede kamer. Het wordt eens tijd dat jullie je gaan scharen achter de juiste politicie!!!
Piglet 24 November 2016
Wat liggen jullie nou te jammeren jullie hebben altijd al steun en subsidie gekregen en het is nooit goed . Bij ons in de varkenssector hebben er grote aantallen failliet laten gaan en die mensen hebben te klagen de meeste koeienboeren niet schei toch uit
Piglet 24 November 2016
Wat liggen jullie nou te jammeren jullie hebben altijd al steun en subsidie gekregen en het is nooit goed . Bij ons in de varkenssector hebben er grote aantallen failliet laten gaan en die mensen hebben te klagen de meeste koeienboeren niet schei toch uit
frenchfarmer 24 November 2016
Best Piglet,
Wat ik in uw reactie lees, is precies wat er mis is met de Nederlandse landbouw. De verdeeldheid tussen de sectoren!
Dat er vedeeldheid is tussen de melkveehouders, daar kan ik nog enigszins mee leven, maar die eeuwige verdeeldheid tussen de sectoren maken de boel kapot.
Ik gun de varkenshouders een goed, en marktconvorm inkomen. Wij in de melkveehouderij hebben het niet slechter, maar vergeet niet, ook wij maken lange werkdagen, en ook die vergoeding is niet marktconvorm.
We moeten leren bruggen te bouwen tussen de sectoren, en niet met een vinger naar een andere sector wijzen. Beschouw de melkveehouder en akkerbouwer als uw collega's, en heb samen een stem in de Politiek. Ooit hadden we hier mischien de LTO voor, maar die doet niks meer dan verdelen, en dat is het tegenovergestelde van wat wij nodig hebben!
Chris 24 November 2016
Uitvoerders van de genoemde enquete hebben volgens eigen zeggen
de uitkomsten gecorrigeerd voor regionale verschillen in grondgebondenheid. Een uitkomst van een enquete corrigeren!!!!!??
Misdadig, En dan overal de uitslag publiceren om verdeeldheid te zaaien.
ae 25 November 2016
Ik werk samen met een akkerbouwer en dit al jaren. Ik lever de mest zoals het hoort. Er is ruimte genoeg in nederland. Alleen wordt het mij opgelegd door de VVO om de mestverwerking van de intensieve veehouderij te stimuleren. Daarom moet er mest worden verwerkt. En ook daar draagt de melkveehouderij een steentje bij om de mestverwerking van de intensieve veehouderij die hun mest niet binnen nederland kwijt kunnen rendabel te maken.
Krom is krom en recht is recht. Misschien een keer gaan google naar Aalt dijkhuizen en lees maar hoe hij denkt over de biologisch...
Marc 25 November 2016
Hoe luidt dat spreekwoord ook al weer: twee honden spelen met een been en de derde gaat ermee heen. In alle reacties wordt al duidelijk dat de sector zich onderling laat uitspelen. En aan de zijkant staan de partijen te kijken wat er overblijft als de kruitdampen zijn opgetrokken. Sector, pas op uw zaak.
jpk 25 November 2016
In de industrie is de norm dat de vervuiler betaald
Dit gegeven wordt niet ingevuld in het fosfaataccoord
Abonnee
betweter 25 November 2016
volgens mij komt er een fosfaat gebrek in de wereld, en wij noemen fosfaat iets dat vervuilend is
john 25 November 2016
het probleem is het fosfaatplafond.. we zijn er met zijn allen een kermis om heen aan t bouwen. terwijl dat plafond 15 jaar later achterhaald is. opgetuigd tijdens kok 2 en daarna nooit meer bij geactualiseerd. 4 jaar geleden zijn wij als varkenshouders al gewaarschuwd om mest te gaan verwerken want er komt een rivier rundveemest aan. Die hele verwerking is nu opgetuigd maar is nutteloos omdat die rivier rundveemest weer verdwijnt... met andere woorden als dat fosfaatplafond niet gecorrigeerd wordt staat de mestverwerking op losse schroeven.
john 25 November 2016
het probleem is het fosfaatplafond.. we zijn er met zijn allen een kermis om heen aan t bouwen. terwijl dat plafond 15 jaar later achterhaald is. opgetuigd tijdens kok 2 en daarna nooit meer bij geactualiseerd. 4 jaar geleden zijn wij als varkenshouders al gewaarschuwd om mest te gaan verwerken want er komt een rivier rundveemest aan. Die hele verwerking is nu opgetuigd maar is nutteloos omdat die rivier rundveemest weer verdwijnt... met andere woorden als dat fosfaatplafond niet gecorrigeerd wordt staat de mestverwerking op losse schroeven.
henk 26 November 2016
De machtshebbers in de middeleeuwen wisten het al: "verdeel en heers".
Wanneer we(=gangbaar,biologisch,intensief,extensief) niet samen optrekken worden we een speelbal v/d politiek
peter 26 November 2016
Beste Henk,
ik ben het helemaal met jouw eens. Hier zijn bepaalde partijen op uit. WIJ grondgebonden bepalen de (grond)markt .

En dat WIJ gezamenlijk een zeer sterke (gevaarlijke)partij zijn.

Dit zie je al dat rabobank 72miljoen garant wil stellen voor de opkoop van fosfaatechten en lto wil het zo snel mogelijk erdoor duwen ,ze beginnen BANG te krijgen. Dit bedrag van de rabobank is een schijntje t.o.v. als ze echt verlies moeten gaan nemen ze hebben immers 375 miljard uitstaan in de landbouw!!!

We moeten als ((((WIJ))) gaan optreden voor de lange termijn!!
Rabo 27 November 2016
Minister Laurens jan Brinkhorst zei het in 2002 al dat dat geen wat nu in de Nederlandse landbouw ( veehouderij) gebeurt onvoorkoombaar was( is)
En lto die nadien nog veelvuldig advies gegeven heeft om uit te breiden.
Je kunt wel mee aan tafel zitten, maar je moet wel Opletten.
De melkveehouderij heeft er straks voor gezorgd dat bij iedere agrariër met eigendom zijn onderpand in waarde daalt.
En niemand weet waar de bodem ligt.
Abonnee
erik 27 November 2016
volgens mij(akkerbouwer) was er een redelijk evenwicht in de mestmarkt tot het melkquotum er af ging. De vlag in top en melken maar, en nu andere sectoren(varkens en pluimvee) verwijten dat ze de oorzaak zijn is kleinzielig. Het is voor iedereen vervelend, dus gezamenlijk de schouders eronder.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden