Inside: Melk en Voer

Groeiende onzekerheid over melkaanvoer

24 November 2016 - Herma van den Pol

Nog altijd blijft de melkaanvoer achter op de verwachtingen en dit legt een solide basis onder de prijzen van zuivelfabricaten. Toch wordt er ook een dipje gezien in één van de prijzen. Daar waar bij kaas vooral de ogen gericht zijn op het eerste kwartaal van 2017. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland blijft de melkaanvoer laag op een stabiel niveau. Grote onzekerheid is er over het verdere verloop van de melkaanvoer. Dit door de plannen rondom de fosfaatreductie, maar ook doordat er nog weinig tekenen zijn die wijzen op de stijging die rond week 50 ingezet wordt.

Vooral de roomprijs blijft goed in de benen en komt uit op 6 euro per kg af werk. Door de hoge prijzen wordt er wel steeds meer uitgeweken naar boter. Het levert aan het einde van de week alweer iets lagere prijzen op. In Nederland komt de boterprijs uit op 436 euro per 100 kg melk. In Duitsland blijft de prijs stabiel op 4,35 tot 4,45 euro per kg. 

Ook de kaasprijs blijft goed in de benen, hoewel de bovenkant even bereikt is. Zo noteert kaas 3,30 tot 3,50 euro per kg. Voor het eerste kwartaal 2017 wordt gesproken over een prijs van 3,30 euro, maar veel zaken komen er nog niet tot stand. 

3,50

euro

bovenkant van kaasprijs

Volle melkpoeder maakte evenwel een grote klapper. Een plus van 10 euro levert een prijs op van 298 euro per 100 kg. In Duitsland stijgt de prijs net iets minder hard en komt deze uit op 2.900 tot 3.050 euro per ton. Volle melkpoeder lift me op de hogere prijzen van de andere vet gerelateerde producten.    

Magere melkpoeder blijft het zorgenkindje. In Nederland komt de prijs uit op 202 euro per 100 kg. In Duitsland doet de prijs een stapje terug naar 1.920 tot 2.150 euro per ton. Magere melkconcentraat rekende sowieso al niet. Dat de prijs toch een stapje terug doet komt door het grotere aanbod. Concentraat komt uit op 1.950 euro per ton droge stof.  

In Nederland blijft de prijs voor rauwe spotmelk stabiel op 41 euro per 100 kg melk. Dit bij 4,4 procent vet geleverd. In Noord-Duitsland komt de prijs uit op 40 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd tegen een 42 euro per 100 kg melk voor Zuid-Duitsland.                            

Alles bij elkaar blijft het fundament voor de melkprijs goed. Vooral de lagere aanvoercijfers in West-Europa en Nieuw-Zeeland zetten zoden aan de dijk. In de VS is het vooral de vraag wanneer de markt niet meer uit de voeten kan met de extra liters. De prijs liet al een kort dipje zen, maar kon daarna weer opveren door meer vraag. Of dit ook in de eerste helft van 2017 gaat gebeuren is maar de vraag nu ook voorraden in omvang toenemen. De wereldmarkt wordt dan het afvoerputje, maar daar laat de vraag nog niet direct een opleving zien, wat zicht geeft op lagere prijzen in de VS.                                                                                                                    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden