In fosfaatreductieplan

Minimaal 90 procent korting op melkprijs

29 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 29 reacties

Langzaam maar zeker komen er meer details rondom het fosfaatreductieplan naar buiten. Zo wordt er ingezet op een korting van minimaal 90 procent van de 'kale' melkprijs. Toch blijkt nog lang niet alles in kannen en kruiken, want Brussel gaf tegen de Dutch Dairyman Board (DDB) en Innovatief uit de Knel aan dat het moeilijk gaat worden om de derogatie te behouden.     

 

Meer nodig dan fosfaatrechten

V-focus vatte het gesprek tussen het Nitraatcomité en de organisaties DDB en Innovatief uit de Knel samen. Opnieuw werd bevestigd dat Brussel was weer wil praten wanneer Nederland aan de eisen voor de derogatie 2014-2017 voldoet. Dit houdt in dat de hoeveelheid fosfaat die de veehouderij produceert weer onder het nationale plafond dient uit te komen.

Ruimte om te praten over een nieuwe invulling van de derogatie is er niet, want daar is simpelweg te weinig tijd. Hoe Brussel aankijkt tegen de plannen die de sector nu heeft gepresenteerd om de fosfaatproductie over 2017 terug te brengen wordt niet duidelijk. Wel wordt aangegeven dat er meer nodig is dan fosfaatrechten om vanaf 2018 de waterkwaliteit te verbeteren.

Ondertussen komen er ook steeds details over het fosfaatreductieplan naar buiten. Zo streven de zuivelbedrijven er naar om een reductie van 6,5 miljoen kilogram fosfaat te behalen. Wat neerkomt op 160.000 koeien. Er wordt een verdeelsleutel toegepast om te bepalen hoeveel reductie, welke verwerker moet behalen.   

Om te daling te behalen kan er een keuze gemaakt worden tussen twee manieren. De eerste is een 'Verplichte melkgeldregeling' of de 'Verplichte GVE-reductieregeling'. Voor de melkregeling geldt dat het volume van 2015 min 4 procent als referentie gebruikt wordt. Geijkt op de melkaanvoer van 2016. Wie te veel levert krijgt te maken met een malus. 'De hoogte van de korting is minimaal 90 procent van de 'kale' melkprijs'. Wat dit inhoudt legt FrieslandCampina uit: 'de hoogte van de inhouding is 90 procent van de garantieprijs per maand.' De bonus wordt uitgekeerd op structureel verminderde GVE, hiervoor geldt oktober 2016 als referentie. Zo komt naar voren uit een brief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).    

Minimaal 90 procent korting op kale melkprijs

In de tweede variant wordt gesproken van een vrijwillige GVE-reductieregeling. Dan wordt er gebruik gemaakt van de GVE bezetting van 2 juli min 4 procent. Er vindt dan elke maand en vergelijking plaats over 2017. Voor elke boventallige GVE wordt een malus gerekend van 800 kilogram melk, waarop een korting van minimaal 90 procent op de 'kale' melkprijs plaatsvindt. De bonus wordt uitgekeerd op basis van structureel verminderde GVE, als peildatum geldt oktober 2016.     

Ook kwam er iets meer zicht op de invulling van de fosfaatreductie via veevoer en de stoppersregeling. Bij veevoer gaat in eerste instantie om de droge voeders. Met producenten van natte voeders wordt nog gepraat. Om de reductie te realiseren wordt ook hier gekeken naar een algemeen verbindend verklaring (AVV). 

Voor de stoppersregeling komt in elk geval 50 miljoen euro beschikbaar. Daarvan komt 23 miljoen euro uit de nationale enveloppe en wordt met 2 miljoen euro aangevuld door het ministerie van Economische Zaken. De zuivelsector draagt 25 miljoen euro bij, wat via een hogere ZuivelNL heffing via melkgeld geregeld gaat worden. Vervolgens komen er drie rondes met premies. Om te voorkomen dat melkveehouders toch liever wachten op de rechten krijgen ook degene die stoppen in 2017 fofaatrechten in 2018. Een belangrijke troef om het doel van 2,5 miljoen kilogram te bereiken. 

ZuivelNL werkt aan een zogenoemde algemeen verbindend verklaring (AVV). Daarmee zijn de zaken nog niet in kannen en kruiken, want ook is een van de eisen dat er voor 1 januari 2017 het wetsontwerp fosfaatrechten behandeld moet zijn en aangenomen. Ook moet derogatie veilig gesteld zijn en willen de zuivelondernemingen dat grondgebondenheid opgenomen wordt in het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn. 

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
Johannes 29 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872467/Minimaal-90-procent-korting-op-melkprijs-]Minimaal 90 procent korting op melkprijs[/url]
Wat er in Brussel wordt vergeten is dat door de lage bemestingsnormen ook de organische stof in de grond daalt, (ook mede door mestscheiding en afvoer van dikke fractie) hierdoor zal er nog meer nitraat uitspoelen en wordt het doel niet eerder gehaald dan dat de sector omzeep is geholpen. stimuleer compost en stalmest gebruik of dorsen of mks van mais etc. inversteer in uw grond!
henk 29 November 2016
Ik begin het hele fosfaatverhaal spuug zat te worden, dan weer dit, dan weer dat, jammer dat boeren zo verdeeld zijn want we moeten al dit geklungel niet meer accepteren het word tijd voor actie, de overheid heeft alles op zijn beloop gelaten, de overheid moet daarom financieel over de brug komen om dit probleem op te lossen. Tevens moet er een plan voor de langere termijn komen om alles weer in balans te brengen.
tem 29 November 2016
de zuivel is gevraagd de afvoer van fosfaat in de melk te monsteren,antwoord dit is te omslagtig en te duur.alle P die via de melk het bedrijf verlaat zit immers niet in de mest en is verandwoord afgezet,maar daar wil de coperatie niet aan meewerken,heel apart..
jw de kloet 29 November 2016
alle gaat weer over de rug van de boeren. zuivel wil geen derogatie verlies en de banken ook niet want dan komen hun in de problemen. maar laat die boeren maar lekker minder melk leveren en op een hout je bijten(eigenlijk moet hier een garantie tegen overstaan dat we 45 cent minimaal krijgen anders geen vermindering productie). van mij mag derogatie er af hoor komt de mestverwerking beter opgang en met kunstmest kan je een hoop opvangen. En als alle akkerbouwers nou eens mest afnemen is er helemaal geen overschot.
Jeroen 29 November 2016
Een ziek plan zonder toekomst.
wim v/d molen 29 November 2016
derogatie eraf dan gaan er echt wel koeien verkocht worden
Sjef O 29 November 2016
Johannes, Brussel heeft de touwtjes in handen, het zeeklimaat en de kwaliteit van de Nederlandse gronden is veel beter dan in veel andere landen van de EU dat is al jaren een doorn in het oog van de EU, als grond wil en kan produceren moet daar een redelijke bemesting tegenover staan het proces van alsmaar minder bemesten is al jaren aan de gang door nu kei en keihard op de rem te gaan staan komt er voor de rest van de EU landen meer productieruimte moeilijker is het niet DIT IS DE FINALE DIE DE NEDERLANDSE BOER VERLIEST
Mart 29 November 2016
VRESELIJK PLAN.
Nu is wel duidelijk waarom de details niet gegeven werden bij de presentatie van het plan door Van Dam en Romijn.
Ze wisten dat de meeste boeren dit plan niet zullen accepteren; EEN DOODSTEEK VOOR VELE MELKVEEBEDRIJVEN.
Alle boeren welke voor 2 juli 2015 een stal hebben gebouwd en/of hun stal nog niet vol hadden staan, hebben niets verkeerd gedaan en zijn niet gewaarschuwd voor deze gevolgen.
Schandalig dat voor wanbeleid van onze overheid nu diverse bedrijven moeten bloeden.
jpkievit 29 November 2016
Negeer de Haag en Brussel
Bescherm en bemest volgens de normen om een hoge productie en kwaliteit
Te telen daar draait om bijde landbouw
Als er nog 500 riooloverstorten zijn worden de metingen onbetrouwbaar
Abonnee
betweter 29 November 2016
15 maart, klaar met europa lijkt mij
Gepensioneerde boer 29 November 2016
Een vraag en daar hoor ik niemand iets over zeggen.Hoeveel koeien waren er in 1983 en hoeveel nu ik denk zou vele vele duizenden meer als nu.Dat moet toch uit te zoeken zijn.Gezien de vele stoppers in de afgelopen jaren zouden er dat veel meer zijn als nu koeien bij gekomen zijn na afschaffing van het qoutum.Hoop dat dat eens uitgezocht wordt komt er misschien aan alle discussie een einde.
Kiwi 30 November 2016
Word het Niet tiet Om van de subsidy BORST af te wennen ?
he 30 November 2016
als Nederland minder koeien mag en buitenland wel meer koeien mogen is dit dan zo veel beter voor het milieu ? Ik zeg SGP stemmen die heeft tenminste een verhaal die mensen en boeren snappen de rest zegt het interesseert me niet of heel weinig CDA zegt nu ook voor de boeren te zijn en dat is ook goed maar wel een beetje laat en niet heel sterk tot nu toe maar misschien komt het nog .welke partijen zijn er dan nog meer voor de boeren? als Europa zegt samen zijn we sterk maar ze zeggen niet maar als we willen ben je als je in de minderheid bent heel zwak en dit is een heel sneu verhaal vindt ik
het is tijd dat alle boeren en die er mee te maken heeft in actie komt want dan hoef je achteraf niet een schuldgevoel te krijgen van het kapot maken van normaal verstand en iedere boer heeft denk ik veel meer verstand dan de boertjes pesters
JOS 30 November 2016
In 1983 waren in NL 50.000 melkveehouders met 2.500.000 melkkoeien. Kun je zien wat we al ingeleverd hebben. Schandalig!!!
jan 30 November 2016
Ik lees net dat voorzitter van de NZO lid is van D66 misschien wil hij het liefste dat alle boeren abortus doen bij de koeien of slachten echt een goed idee voor D66 leden of vinden de leden van D66 het toch niet zo leuk ? als dit gebeurd ?graag ook van D66 leden kom ook voor de boeren op.
chris 30 November 2016
Stel je zou 160000 mooie koeien bij elkaar zien en dat er dan iemand zegt dood maken want dat is beter voor het milieu misschien moet die persoon dan hulp gaan zoeken? want het is ethisch niet goed misschien komt van Dam wel in de geschiedenis boeken niet wegens volkeren moord maar wegens Dieren moord
koos 30 November 2016
misschien is de volgende slogan van PVDA stem PVDA maak alle dieren dood want dit is beter voor de wereld hoe meer dood hoe beter want 160000 koeien kunnen natuurlijk ook wel voor het leven verkocht worden
want voor het doden willen ze een subsidie geven dit is echt heel goed voor het imago van Nederland en zijn politiek wie komt er eigenlijk voor de koeien op want die kunnen er toch niks aan doen staks zegt PVDA 100000 honden of katten moeten dood anders doen we dit of dat echt leuk zo n partij
cor 30 November 2016
koos schreef:
misschien is de volgende slogan van PVDA stem PVDA maak alle dieren dood want dit is beter voor de wereld hoe meer dood hoe beter want 160000 koeien kunnen natuurlijk ook wel voor het leven verkocht worden
want voor het doden willen ze een subsidie geven dit is echt heel goed voor het imago van Nederland en zijn politiek wie komt er eigenlijk voor de koeien op want die kunnen er toch niks aan doen staks zegt PVDA 100000 honden of katten moeten dood anders doen we dit of dat echt leuk zo n partij

je lijkt thieme wel met zulke rare vergelijkingen
Abonnee
betweter 30 November 2016
het is Thieme, die is overal,zit ook achter wakker dier dus waarom zou ze deze site niet besmetten.
Abonnee
kees 30 November 2016
Gepensioneerde boer schreef:
Een vraag en daar hoor ik niemand iets over zeggen.Hoeveel koeien waren er in 1983 en hoeveel nu ik denk zou vele vele duizenden meer als nu.Dat moet toch uit te zoeken zijn.Gezien de vele stoppers in de afgelopen jaren zouden er dat veel meer zijn als nu koeien bij gekomen zijn na afschaffing van het qoutum.Hoop dat dat eens uitgezocht wordt komt er misschien aan alle discussie een einde.
Abonnee
kees 30 November 2016
Er zijn nu ongeveer 600.000 melkkoeien minder als 35 jaar terug
peter 30 November 2016
wat is de kans dat het fosfaatplan doorgaat denken jullie bij boerenbusiness want het is best spannend voor iedereen (voor groeiers en knelgeval boeren helemaal)wel mooie website hier

Groeten Peter
Abonnee
sneu 30 November 2016
zoveel minder koeien en zoveel meer ellende die ze uitschijten, ergens is het misgegaan
koos 30 November 2016
Sorry voor het berichtje van PVDA
ben zelf ook wel mee eens dat het niet echt goed was ik kon niet echt slapen vannacht en dan maar malen hoe het is met al die regels
ik respecteer heel erg Cor en betweter hun mening (zelf ook wel mee eens) sorry voor het ongemak. een kat in het nou maakt rare sprongen en ik voel me wel in het nou
ik wens jullie daar een hele goede avond en Groeten
Abonnee
erik 30 November 2016
problemen met mest zijn in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ontstaan, vooral de pluimveehouderij en in mindere mate de varkenshouderij hebben zich aangepast aan de tijd. Nu de melkveehouderij nog
G.J.Wessels 30 November 2016
Degenen die hun melkveestapel zo explosief hebben uitgebreid sinds de afschaffing van het melkquotum zijn de oorzaak van de problemen met het fosfaatoverschot en daarom behoren zij ook alleen in te leveren en de niet-groeiers niet.Overigens heeft ook de LTO een zeer kwalijke rol gespeeld;zij verdienen dat de boeren massaal hun lidmaatschap opzeggen. hetzijn geen leiders maar MISleiders!
Gerrit 1 December 2016
Wat is het toch moeilijk om boer te zijn.
Quota werd afgeschaft. Toen was de vraag: wat komt er voor in de plaats.??
Geen enkele boer kon het vertellen. Ook geen enkele adviseur of bank.
Toch wel een beetje gek.?? Dus gaan we volop uitbreiden. Gek of heel goed.
Dikke melkprijs van 42 eurocent. Waarom niet. Dus uitbreiden. Hoe meer hoe beter. Wat was de PvdA en de VVD goed. Nu zijn we echt vrije ondernemer.
Groter worden en veel geld verdienen. Door iedereen voorspeld dat de melkprijs ging halveren, alleen niet door de boeren, banken en adviseurs.
Eigenlijk de mensen die er verstand van behoren te hebben.
En nu.?? Schelden op jullie eigen mensen. Geen gezamenlijk standpunt.
Het is en blijft Ike ike en de rest deert ons niet.
Volgens mij hielpen we elkaar vroeger en groeten we elkaar.
Ookdat tijdperk is voorbij. Dan zijn er nog adviseurs lees ik met Een stemadvies voor de kleine politieke partijen.?? Echt zielig om dat te lezen.
Datzijn toch geen spelers inde politiek. Voortaan beter nadenken voor jeweer advies geeft. Zal mij benieuwen wat de boeren echt gezamenlijk in de toekomst gaan doen. Hopelijk komt alles goed.
Thomas 1 December 2016
Peter,Zelf denk ik dat dit fosfaatplan en daarmee ook derogatie niet doorgaat
Marco 7 December 2016
Er komt geen derogatie.dat hebben ze in brussel allang beslist,wacht maar met koeien afvoeren tot het eind van 2017.nu kan de politiek mooi ff snel scoren met mindering van koeien.
bas 7 December 2016
De derogatie is een gepasseerd station alleen de voorstanders willen dit nog niet onder ogen zien.Hoe wil je uitleggen dat het zo uit de klauwen is gelopen onder aanvoering van zuivelindustrie en banken nog wel.Ze zijn toch wel gek als ze de Nederlandse argumenten nog geloven.Men wist dat deze uitzonderingspositie toch al ter discussie stond.Hier gaat toch geen enkele zich zelf respecterende politicus meer mee op pad.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden