Inside: Melk & Voer

Melkveehouders zoeken goedkope alternatieven

29 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoe kan een melkveehouder plannen maken, terwijl de kaders voor 2017 nog niet bekend zijn? Het komt al min of meer tot uiting in de vraag naar voer. Toch is er één uitzondering en dat zijn de aanvullende voeders. Ook stro is in beweging. Dit en meer in een analyse van de voermarkt door Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resulteert in een rustige handel van snijmaïs. De prijs beweegt tussen de 55 en 60 euro per ton franco boerderij. Vraag komt er uit Noord- en Zuid-Holland. De maïs blijkt van overwegend goede kwaliteit te zijn. 

Iets wat bijvoorbeeld in het midden en zuiden van het land lang niet overal opgaat voor de kuilen. Sprake is er van een hoog suikergehalte. Iets wat de vraag naar stro kan verklaren. Het zorgt voor een goede ondertoon in de strohandel. Voor tarwestro liggen de prijzen aan de onderkant op 100 tot 110 euro per ton franco boerderij voor ongesneden product. Voor gerst geldt een premie van 5 euro. 

Doorgaans is gerst schaarser, maar nu is het net even andersom. Iets wat verklaard wordt door de vraag naar tarwestro vanuit bollenboeren. Zorgen over aanbod zijn er evenwel niet, want voorraden zijn er voldoende.

Stil is het in de handel van hooi. Weidehooi blijft staan op 155 euro per ton franco boerderij. Graszaadhooi begint met een 125 euro per ton voor Engels Raai tot een 145 euro per ton franco boerderij voor Roodzwenk.  

Toch is er één groep producten die wel in de smaak blijft vallen en dat zijn de bijvoeders. Aardappelvezels en -snippers blijven gevraagd. Hetzelfde geldt voor bierbostel. Het zorgt voor een vaste ondertoon in de prijzen van deze producten. 

Ten slotte nog een kleine prijsverlaging voor raapschroot in de groothandel, waar soja 44/7 een stabiele prijs opschrijft. Soja schrijft in Chicago alweer hogere prijzen op. Tegelijk neemt de prijs van tarwe af tot een 165 euro per ton. Waarmee de grote commodities veel grilliger in de prijsvorming zijn dan de nog altijd vrij stabiele regionale markt voor ruwvoeders. 

Meer voerprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden