Inside: Melk & Voer

Spotmarkt melk laat hoge prijzen achter zich

1 December 2016 - Herma van den Pol

Na acht weken van prijzen boven de 40 euro vindt er deze week een trendbreuk plaats op de spotmarkt. Begint er weer melk te komen of speelt er nog iets anders op de achtergrond mee. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de melkhandel wordt nog voorzichtig verwezen naar problemen bij een verwerker en onderhoud aan fabrieken in Duitsland, wat het grotere aanbod deels kan verklaren. De meerderheid van de spelers op de markt geeft evenwel aan er rekening mee te houden dat het grotere aanbod veel zwaarder weegt in de trendbreuk. Daardoor zijn kopers immers weer aan zet.

Wat de reden ook is de prijs voor rauwe melk moet een stap terug doen en weet zich niet meer boven de 40 euro te handhaven. De prijs komt uit tussen de 37,25 en 40 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Ook in Duitsland moet de prijs een stapje terug doen. In het noorden daalt deze bij 3,7 procent vet geleverd naar 38 euro per 100 kg melk en ook in het zuiden zakt d prijs naar een 38 euro per 100 kg melk bij 3,7 procent vet geleverd.       

Daarmee begint de melkprijs weer te zakken naar een niveau wat meer overeenstemt met de prijzen van zuivelfabricaten. De laatste weken noteerde rauwe melk namelijk een prijs die ver boven de waarde van de fabricaten lag.

5,70

euro

per kg af werk voor room

Een plus schreef Nederland deze week weer op voor boter. Die prijs neemt met 3 euro toe tot 439 euro per 100 kilogram. In Duitsland bleef de prijs staan op 4,35 tot 4,45 euro per kg, als gevolg van een krapper aanbod. Nog een belangrijke ondersteuning voor de boterprijs waren de hoge roomprijzen. Die steeg een week eerder naar 6 euro per kg af werk, maar zakt nu weer terug naar 5,70 euro per kg af werk. Meer aanbod is daar de oorzaak van. Het heeft direct gevolgen voor de boterprijs over het eerste kwartaal, want daar worden onder invloed van de lagere roomprijzen alweer lagere bedragen genoemd.     

Ook in de kaas worden voor het eerste kwartaal lagere prijzen genoemd. De prijs van foliekaas ligt voor die periode rond de 3,10 euro per kg. Op de Duitse beurs bleef de prijs staan op 3,30 tot 3,50 euro per kg. Vanuit verschillende hoeken klinken geluiden dat er geremd wordt in de kaasproductie.

Wei voor veevoer blijft staan 79 euro per 100 kg. In Duitsland staat de prijs op gelijke hoogte. Een stijging kon wel opgeschreven worden in de prijs voor wei consumptie. Die komt uit op 980 euro per ton.    

Het is de magere melkconcentraat die door de problemen in de verwerking een stap terug moet doen en daarmee ruimte heeft om weer wat in prijs te stijgen. Zo daalt de magere melkconcentraat naar 1.750 euro per ton droge stof. Daarentegen wordt magere melkpoeder wel weer iets duurder. Een plus van 2 euro levert een prijs op van 202 euro per 100 kg melk.

Volle melkpoeder sluit af met een plus van 9 euro om uit te komen op 307 euro per 100 kilogram. De gemene deler bij alle fabricaten is dat het relatief rustig is in de handel. Het eerste kwartaal van 2017 brengt traditioneel lagere prijzen met zich mee, maar door de onzekerheid over de melkaanvoer wacht iedereen vooralsnog af.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden