Kritische blik op Van Dam

Weer warm pleidooi voor grond en bio in fosfaatwet

1 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Na het debat over de Melkveewet en de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid wordt nu ook het fosfaatdebat weer benut om een pleidooi te houden voor grondgebonden melkveehouders. Onder meer de biologische veehouders. Die moeten ontzien worden in de fosfaatplan. Tegelijk blijkt er draagvlak te zijn voor het sectorplan om de fosfaatproductie te laten dalen, maar is er ook de vraag om niet verhandelbare rechten in 2017. 

Veel mitsen en maren

Meer dan 67 amendementen konden er worden opgeschreven in het debat rondom de fosfaatwet. Er zijn dan ook nog genoeg mitsen en maren waar staatssecretaris Martijn van Dam mee aan de slag moet wil hij voldoende steun krijgen voor het fosfaatplan.

De rode draad bij veel partijen was wel dat grondgebonden melkveebedrijven en biologiche bedrijven moeten worden ontzien als het gaat om korten in de rechten. Sowieso was er ook veel steun voor een omvangrijkere knelgevallenregeling, werd mestsaldering genoemd en kwam de fosfaatbank meerdere malen ter sprake. De meerderheid stelde ook als eis aan de invoering van de fosfaatrechten dat er een garantie moet zijn dat er een derogatie komt.

Maar dan het sectorplan voor de fosfaatproductie. Het voerspoor en de stoppersregeling vielen bij de meeste partijen in goede aarde, maar bij de reductie van fosfaat via de melk worden wel diverse vraagtekens gezet. Juridische houdbaarheid is een van de onzekerheden, maar ook de vraag of alle verwerkers het plan steunen. Daarbij houdt het plan geen rekening met grondgebonden bedrijven. PvdA vond overigens dat de politiek in het plan geen rol speelt, waarbij de partij ook nog niet eens wist dat van de biologische bedrijven 10 procent niet grondgebonden is.

Nu breekt mijn klomp

Jaco Geurts: 'Nu breekt mijn klomp. U legt een bom onder derogatie en zegt dat de politiek niet verantwoordelijk is'. Waarmee Geurts de spijker op de kop slaat, want voor de Algemene Verbindend Verklaring (AVV) is de politiek wel degelijk nodig. Waarmee de PvdA zich op een dergelijk belangrijk dossier, waarop een partijgenoot staatssecretaris is, zich slecht presenteerde.  

Voor meerder partijen is het de reden om te vragen om toch fosfaatrechten in te voeren in 2017, maar ze niet verhandelbaar te maken. Iets wat wel volgens de regels van Brussel kan. Sowieso is er geen draagvlak voor de fosfaatrechten wanneer de derogatie verdwijnt en wordt er meerdere malen benadrukt dat het vijf voor twaalf is. Daarbij dragen de rechten niet bij aan de waterkwaliteit. Reden voor de SGP en de ChristenUnie om daar aandacht voor te vragen. 

Kritische vragen over handelen staatssecretaris 

Een rode draad tijdens het debat was opnieuw het handelen van staatssecretaris Martijn van Dam. Zo vroeg Elbert Dijkgraaf zich af of de Europese Commissie al voorgehouden heeft wat de gevolgen zijn van het einde van de derogatie. Iets wat niet bijdraagt aan de waterkwaliteit. D66 nam het stokje over en ook vanuit deze hoek zijn er kritische vragen over het handelen van Van Dam. De vragen werden nogmaals herhaald door Carla Dik-Faber en Rik Grashoff van GroenLinks. GroenLinks en D66 onderstrepen dat ze derogatie willen behouden. 

Wie in elk geval niet in de smaak valt bij melkveehouders is Esther Ouwehand (PvdD). Op het moment dat zij het woord kreeg liep de tribune leeg. Maar ze benadrukte wel dat wanneer melkveehouders duidelijkheid willen dit haaks op groei staat. Want groei betekent grenzen en schijnoplossingen. Wat een kern van waarheid is, want niet alleen de fosfaatgrens dient zich aan daarna is er nog de kwestie methaan. De beperkte omvang van Nederland blijft een uitdaging voor de milieudoelstellingen. 

Toch moet er iets gebeuren om de impasse waar de sector zich in bevindt te doorbreken. 'We helpen Grieken, we helpen asielzoekers, waarom helpen we onze boeren niet?', zo vroeg Dion Graus (PVV) zich af.

Pas na half twee 's nacht was dan het woord aan Van Dam. 'Veel boeren snakken naar duidelijkheid. Goed om daarover te spreken.' Toch geeft ook Van Dam aan dat echte zekerheid nog een jaar op zich laat wachten want die moet uit Brussel komen.

Boerenbusiness houdt voor u de actuele stand van zaken in de gaten. Ook is het debat te volgen middels de twitter via @boerenbusiness of #fosfaatwet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
jan 2 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872519/Weer-warm-pleidooi-voor-grond-en-bio-in-#fosfaatwet]Weer warm pleidooi voor grond en bio in #fosfaatwet[/url]
Citaat:
"PvdA vond overigens dat de politiek in het plan geen rol speelt, waarbij de partij ook nog niet eens wist dat niet alle biologische bedrijven grondgebonden zijn."

Redactie Boeren Business, wel wakker blijven! De PvdA wist niet dat 10% van alle biologische bedrijven niet grondgebonden is!
Friese Breton 2 December 2016
Wij hier in Frankrijk vinden het wel grappig hoe men zit te draai konten over het " moeten oplossen van een probleem die men hadden voor komen kunnen worden als men bij invoering Europese mestnorm al naar grond gebonden hadden gegaan ". Toen durfden ze het niet aan om de zuidelijke boeren [ ZLTO ] , want anders kregen die toen al te maken met krimp van veestapel .
Nu zal er pijnlijke maatregelingen genomen moeten worden .
Varkenshouder 2 December 2016
Varkenshouder 30-11-2016 18:14:01
Officieel 7,4 kg P, reeel vlg bv mestboete.nl zag ik is 4,45 kg P
Een Melkkoe is meen ik 41,3 kg P, daarom beetje ruim afgerond 10 Varkensrechten op 1 "Koerecht" zullen we maar zeggen.
Op Quotum.nu ca. 120 euro kg P is afgerond 5000 euro per Koe.
1 Varkensrecht x 10 = 1 Koerecht van 5000 euro, per Varkens dus ca. 500 euro.
Op dit moment maar 100 euro, wellicht door groter aanbod zal deze wat gaan dalen, al kan het meevallen voor de Varkenshouders omdat de Melkprijzen omhoog gaan, en de nood steeds hoger om tot een oplossing tekomen, maar voor 300 a 400 euro zijn er veel meer gegadigen om de rechten te verkopen, die gebruik maken vd stoppersregeling, of omdat ze niet meer investeren willen verder in de Varkenstak.
Snap eigenlijk niet dat zoiets mee wordt genomen als mede oplossing voor zowel de sanering in de Varkenstak, als anderszijds om tot een oplossing tekomen met Fosfaatoverschot in de Melkveetak.
Wellicht hebben de bestuurders in de diverse belangenorganisaties of tewel de politiek andere belangen dan de gemideelde Varkens/Melkveehouder
peter 2 December 2016
Hoi varkensboer

Ik denk dat het misschien wel kan want er zijn onder veehouders knelgevallen ik heb gister het debat een klein beetje gevolgd en er was volgens mij bij de VVD wel draag vlak voor knelgevallen ik weet niet wat voor partijen nog meer maar er waren best veel partijen die graag wat met knelgevallen wouden doen
SGP ook volgens mij en volgens mij als iedereen tevreden is met zo n regel
stel er komt geen knelgevallenregeling en daardoor gaan er boeren Failliet of gedwongen stoppen dan komt er heel veel verdriet bij die mensen en is dat eigenlijk heel moeilijk uit te leggen waarom er niemand voor hun op komt (vind ik) door lege stallen die net in 2015 de stal nog niet af hadden of bijv. door een ziekte van familie of een dierziekte of ...) heel vervelend of niet dan
en als we dan zouden zeggen he je mag bijv. varkensrechten kopen en die voor Fosfaat voor koeien gebruiken lijkt me dat iedereen is opgelucht want
voor de varkensboer is het denk ik ook heel belangrijk dat er derogatie is (omdat er meer ruimte komt voor hun mest)
voor de melkveehouder ook en de knelgevallen willen ook graag medeleven
in mijn ogen is dan iedereen blij ook bij de politiek want het is geslaagd en dat met zo n moeilijke opdracht

dit was mijn visie misschien zitten er fouten in maar ja daarom ook ik denk
groeten
Marcel 2 December 2016
Het is weer voor elkaar, complimenten aan de politieke partijen en de LTO! Er ontstaat weer een twee deling in Nederland, het koude grote noorden en het warme drukke zuiden. Waarom zouden we nog derogatie willen? De melkveehouders in het warme zuiden kunnen helemaal niet overweg met de regels voor derogatie en dus stoppen steeds meer veehouders met de derogatie en mogen nu wel de korting voor de fosfaatregels helemaal ophoesten??
Dan kiezen we hier voor helemaal geen derogatie en verwerken we onze mest wel...!
Ronald 2 December 2016
een belangrijke vraag tijdens het debat was: hoe kunnen we voorkomen dat de prijs van een fosfaatrecht te hoog wordt. Het was niet de bedoeling om de kas van de stoppende boer te spekken begreep ik. Mijn antwoord is geen generiek korting alleen afromen bij verhandelen. maar dan met hogere percentages; twee voordelen.
A. veehouders zullen alleen de prijs voor een netto fosfaatrecht willen geven. De bruto prijs (voor afroming) zal dus lager zijn. er stroomt minder geld uit de sector.
B. De enige die fosfaatrechten kopen zijn boeren die willen groeien. Zij zorgen dus voor afroming door deze rechten te kopen. misschien moet je wel 50% afromen bij verhandelen. (bedrijfsovernames worden uiteraard vrijgesteld.) Voordeel is dat de niet groeiers niet benadeeld worden.
Gerr 2 December 2016
Wat is er mis met dure rechten. Boeren was vroeger ook arm leven en rijk sterven
Brave burger 2 December 2016
Mee eens Gerrit. Die zijn al jaren gewend om lucht te betalen.
En tradities moet je in ere houden
kalf 3 December 2016
Ja boeren leven graag van gebakken lucht kun je mooi op afschrijven, je kan/kon er geld op lenen en als het weg waait heeft iedereen het gedaan.Zie melkquotum suikerquotum je kunt het kopen maar het wordt ook zo weer afgepakt en daar sta je dan weer met lege handen.dus op naar de volgende luchtbel.
sjors 3 December 2016
Wat een waardeloos betuttelend land is NL toch. NL op z'n smalst.
En ondertussen doet Den Haag (lees: staatssecretaris) er alles aan om de derogatie mis te lopen. Stikstofemissie via PAS delen ze liever uit aan industrie en Lelystad Airport en dat soort projecten. Dus ze kunnen de koeien missen als kiespijn... We zijn nog lang niet klaar hiermee.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden