Column Erik Colenbrander

Het kan dus toch nog, een koude winter

5 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nooit eerder deze eeuw vroor het zo hard in november. En nooit eerder was het zo koud op Sinterklaasavond. Een waarheid als een koe, maar veel stelt het allemaal niet voor, weet iedere doorgewinterde vorstliefhebber.

De absolute kouderecords zijn allemaal van de vorige eeuw. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor de Noordpool. De opwarming van de aarde kan zelfs klimaatscepticus  Donald Trump niet langer ontkennen. Dat neemt niet weg dat vorst en sneeuw de landbouw nog steeds danig in de weg kunnen zetten. Sterker nog, klimaatverandering zorgt voor extremer weer en dat zorgt voor meer sneeuw.

Er ontwikkelt zich een flitswinter patroon

Als de Noordzee relatief warm is ontstaan er sneller sneeuwbuien. De winter van 2010 was daar een voorbeeld van. Deze winter telde landelijk gemiddeld 41 dagen met een sneeuwdek. Dat is het grootste aantal sneeuwdekdagen sinds de winter van 1979 die er 60 opleverde. Een normale winter telt in ons land 13 sneeuwdekdagen.

Het kan dus nog, een koude winter die overlast oplevert. Ook dit jaar, al ontwikkelt zich een flitswinter patroon. Wekelijks rent de temperatuur op en neer. Ook de komende week zet dat patroon zich misschien voort. Aan het begin bereikt het kwik weliswaar de dubbele cijfers, maar in het weekend daalt de temperatuur weer onder nul, luiden de laatste voorspellingen. Veel sneeuwoverlast gaat het niet opleveren, want de invloed van hogedrukgebieden blijft onveranderd hoog.

Mocht het kwik de komende winter net als in 2010 langdurig ondergemiddelde waarden laten zien, dan komt de ARBO wetgeving om de hoek kijken. Wat doet de werkgever op het boerenerf om zijn personeel tegen strenge vorst te beschermen? Als de gevoelstemperatuur onder de -6 graden C blijft is werken onverantwoord, luidt het criterium. Schaatsen mag gelukkig wel. Een hobby die wijdverbreid is onder boeren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bolder 6 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872559/Het-kan-dus-toch-nog,-een-koude-winter]Het kan dus toch nog, een koude winter[/url]
Wat een gelul.koude record van vorige eeuw..we zijn nog maar net begonnen met deze eeuw.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden