Op naar plan B

A-ware deelt klap uit aan plan voor fosfaatreductie

6 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De politiek heeft nog geen uitspraak kunnen doen over het pakket met maatregelen vanuit de sector om de fosfaatreductie te minderen of de steun voor maatregelen brokkelen in rap tempo af. Ook A-ware maakt bekend afstand te nemen van de voorstellen. Hoe moet het nu verder en wat is plan B, want staatssecretaris Martijn van Dam zegt steevast dat de bal bij de sector ligt.  

Bom onder toekomst melkveehouderij

Het begint er steeds meer op de te lijken dat Van Dam, PvdA, met succes een bom heeft weten te leggen onder de toekomst van de melkveehouderij. Hij blijft namelijk herhalen dat de bal bij de sector ligt, terwijl door de invoering van niet verhandelbare rechten de politiek in 2017 al kan ingrijpen. Daarbij bleek hij begin juli al op de hoogte geweest te zijn van de bezwaren van Brussel met betrekking tot het stelsel van fosfaatrechten, waarmee de sector extra kostbare tijd had kunnen krijgen om een oplossing te vinden.

Donderdag tijdens het debat over het fosfaatreductieplan en het fosfaatrechtenstelsel bleek nogmaals dat PvdA als het gaat om de landbouw niet goed uit de verf komt. Daarbij werd ze meerdere malen verweten zich te veel voor het karretje van de VVD te hebben laten spannen.    

Toch zit er voor de sector niets anders op dan roeien met de riemen die er zijn, want links- of rechtsom, om de PvdA kan de sector niet heen. In reactie daarop werd via een derogatietop een plan op papier gezet om de fosfaatproductie al over 2017 te verminderen. LTO, NZO, NMV, NAJK en de Nevedi kondigde aan via het voer, een stopperregeling en de melkproductie de productie van fosfaat te willen verlagen tot een acceptabel niveau.  

In reactie daarop kwam GRONDing in samenwerking met onder meer Milieudefensie en Henri Willig al met een alternatief plan. In dit plan werd ingestoken op een reductie over een periode van vijf jaar. Dan is er nog het plan Vogelaar. Toch is er nog geen enkel plan wat bij iedereen in de smaak viel.

Eerste barstjes door uitstappen DOC Kaas

De eerste barstjes in het fosfaatreductieplan van de zuivelsector ontstonden toen Arjan Schimmel, van DOC Kaas, aankondigde terug te treden uit het bestuur van ZuivelNL, waarin hij zat namens de NZO. Hierin speelde nog niet eens mee dat er zorgen waren over de juridische houdbaarheid, maar de belangen van DOC Kaas botsten met het plan.

Henri Willig sloot zich al eerder aan bij een alternatief plan en nu maakt ook A-ware bekend het plan niet meer te kunnen steunen. Deltamilk en A-ware waren in het verleden nauw aan elkaar verbonden. Het is niet helemaal helder hoe de verhouding nu is, maar het is aannemelijk dat ook deze partij een dezer dagen bekend maakt het plan niet te steunen. 

Het argument: onduidelijkheid over de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Ook is niet duidelijk hoe er met knelgevallen omgegaan wordt en wie aansprakelijk wordt voor mogelijke claims. Daarnaast is 'het voorgenomen pakket te complex.' Ten slotte is het niet duidelijk of daarmee de derogatie voor 2018 tot 2022 veilig gesteld wordt.

Derogatie behouden van groot belang

Wel geven A-ware, Henri Willig en DOC Kaas aan dat het van groot belang is dat de derogatie behouden blijft. Maar hoe is de vraag, want de politiek schiet de sector niet te hulp en de sector komt er niet uit. Hoewel FrieslandCampina, Cono, Vreugdenhil, Bel Leerdammer, Arla, Rouveen en Hochwald nog de meerderheid van de Nederlandse melkplas vertegenwoordigen was een van de eisen dat het plan unaniem gesteund moest worden en dit is niet meer het geval.

Bovenop dit alles komt nog dat er alle schijn van heeft dat er ook nog niets op papier staat met betrekking tot de zesde nitraatrichtlijn, de basis van de derogatie. Tegelijk houdt Brussel Nederland bijzonder goed in de gaten, want Nederland maakt de melkprijs niet, maar de vele extra liters van de laatste twee jaar hebben de markt in West-Europa ook geen goed gedaan.      

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
w-brab 6 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872562/A-ware-deelt-klap-uit-aan-plan-voor-fosfaatreductie-]A-ware deelt klap uit aan plan voor fosfaatreductie[/url]
gewoon een week geen melk beleveren aan de groot grutters,weten ze in de ranstad ook weer even waar het eten vandaan komt .(en voor verrekte weinig)
Bb 6 December 2016
Die Van Dam is totaal niet thuis in deze zaken. Daarom legt ie de bal bij de sector neer omdat hij het domweg niet weet. Hier hadden we nooit aan moeten toegeven. Den Haag moet leiding geven en helderweg lobbyen in Brussel. Nu leiden Van Dam en zijn vrienden de melkveehouderij de ondergang in.
mm 7 December 2016
Melkveesector, jullie geven de politiek allemaal wel de schud maar kom als sector zelf eens met een goed gedragen plan om de fosfaatproductie te reduceren.
Jgp 7 December 2016
Gewoon grondgebonden maken!
missis 9 December 2016
Inzetten richting grondgebonden. Groeiers na 1 april 2015 het korten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden