Ontzien grondgebonden

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel fosfaat aan

6 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Tijdens de stemming in de Tweede Kamer is de fosfaatwet aangenomen. Hierbij worden grondgebonden melkveehouders ontzien van de korting, maar de motie om zowel biologisch als grondgebonden te ontzien haalde het niet. 

Geen rechten zonder derogatie

Tijdens de stemming werden amendementen 40, 68, 85, 34, 55, 31, 84, 47, 91 en 50 aangenomen. Dit bleef er over van de grote reeks aan amendementen die het debat over het fosfaatrechtenstelsel opleverde. Knelgevallen, bedrijfsspecifieke verantwoording,  coulance met betrekking tot ingeschaard vee, niet korten op pluimvee en varkensrechten, niet verder korten dan grondgebondenheid, geen korting grondgebonden bedrijven, schrappen duurzaamheid en dierwelzijn voor ontheffing via fosfaatbank over blijven jonge landbouwers en grondgebondenheid en nadere voorwaarden voor de fosfaatbank. Ook slaagde Dijkgraaf er in een horizonbepaling met voorhangprocedure in de wacht te slepen oftewel een einddatum

Een meerderheid van de Kamer stemde in met de wijziging van de Meststoffenwet. Staatssecretaris Martijn van Dam twittert: 'Fosfaatrechtenstelsel op gebalanceerde wijze aangepast door de Tweede Kamer en met ruime meerderheid aangenomen.' Toch is er één amendement van VVD die het nog kan tegenhouden. Mocht de derogatie niet doorgaan dan geen fosfaatwet. Anders treedt de wet op 1 januari 2018 in werking. Aangehouden werd de motie van Ouwehand met de vraag om de bescherming vn kwetsbaar grasland en die van Geurts en Dijkgraaf voor de fiscalisering van de rechten. 

Ook was er een kleine overwinning in de wet grondgebonden groei melkveehouderij. Zo werd het amendement van Geurts en Dik-Faber over de introductie van voeder-mest-overeenkomst aangenomen. Het houdt in dat regionaal afgezette mest in mindering kan worden gebracht op het melkveefosfaatoverschot.  

Na de behandeling van de wijzigingen in de Meststoffenwet werden er nog elf amendementen ingediend. Zo vraagt Van Gerven om ervoor te zorgen dat de rechten niet leiden tot een toename van de broeikasgassen, pleiten Dik-Faber en Geurts voor een riantere knelgevallenregeling, vraagt Van Gerven om een fosfaatbank, wil Ouwehand rechten op basis van hoeveelheid grond en niet op basis van dieren, vragen Geurts en Dijkgraaf om het ontzien van jongvee en vraagt Dijkgraaf nogmaals om een einddatum (2023). Deze laatste werd door Van Dam afgeraden in verband met de fiscale aftrekbaarheid.  

Ondertussen heeft de SGP laten weten zich grote zorgen te maken over het sectorplan. Een belangrijk knelpunt is dat Van Dam niet de mogelijke claims voor zijn rekening wil nemen. 'ik vind het een beschamende vertoning', aldus Elbert Dijkgraaf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
boer 6 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872568/Tweede-Kamer-neemt-wetsvoorstel-fosfaat-aan-]Tweede Kamer neemt wetsvoorstel fosfaat aan[/url]
dus geen fosfaatregelgeving als de derogatie verloren gaat?
Petra 6 December 2016
Amendementen 57 was volgens mij verworpen
H.A 7 December 2016
Als de melk korting door gaat van 2juli 2015 krijgt Friesland Campina een claim van ons van een paar miljoen euro.
peter 7 December 2016
ik sluit me hierbij aan Mijnheer HA
koeboer 7 December 2016
Een Cooperatieve melkfabriek die melk gaat weigeren van zijn eigen leden .
Dat zullen we wel is zien ,Dat geeft wel aan dat de FC niets om zijn leden geeft.
Boer Joop 7 December 2016
Klagen jullie FC leden nou maar niet Bel Leerdammer betaald veeeeeeeel slechter dan jullie fabriek Dus zo slecht zijn jullie niet af !
wim v/d molen 11 December 2016
om dan over doc maar zwijgen zeker dan maaar ik weet niet wat ik moet denken van die fosfaat toestand ik heb 58 ha land en 55 melkkoeien wil ik groeien moet ik fosfaatrechten kopen zeker nou dan zakt bij mij de broek af
josef 11 December 2016
Politici zijn net een koppel duiven: als ze op de grond zitten eten ze uit je hand en als ze in de lucht vliegen schijten ze je op je kop.!!
jan 4 Mei 2017
dit is het resultaat kamer http://nos.nl/teletekst#112
jennie 8 Mei 2017
voldoe aan alle eisen welke in de uitspraak staan, ze hadden de grondgebonden boeren met rust moeten laten deze zijn niet de veroorzakers heb 40 ha grond eind 2014 stal gebouwd, grond gekocht ,dierrechten gekocht, NB voor elkaar, en ga maar door, en wat het ergste is dat mijn dieren nu dood zijn en ik nog minder dan 1 koe per ha overhoud, als ik nu door de stal loop schieten de tranen je in de ogen, de mensen die er nu zitten snappen er helemaal niets van het is zoals Elbert Dijkgraaf zegt dat van Dam gezegd heeft dat hij niets met de veehouderij heeft, nou dat hebben we geweten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden