Vijf vragen aan Ruud Huirne

Rabobank: melkprijsstijging was voorspeld

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 32 reacties

De Rabobank is er niet om de melkveehouderijsector te beschermen voor het verlies van derogatie. Toch voelde de kredietverstrekker zich genoodzaakt deze zomer aan de bel te trekken. ‘Nu ligt er een goed plan om de derogatie te behouden.’ Van melkprijsschommelingen raakt de bank niet ondersteboven. De kans op grote grondprijsschommelingen is klein.

Nu de melkprijs weer in de buurt van de 40 cent komt, kan er worden teruggeblikt op de achterliggende periode, die de Rabobank er toe dwong een signaal af te geven. Directeur Food & Agri Ruud Huirne zet de gebeurtenissen nog eens op een rij, enigszins opgelucht, geeft hij toe.

Er is zoveel gebeurd het laatste half jaar. Hoe kijkt u op deze periode terug?
De Rabobank heeft de stijging van de melkprijs voorspeld. Natuurlijk niet op de cent nauwkeurig en ook niet in 2016 maar in 2017. Factoren als de vraag uit China en weersinvloeden zijn heel moeilijk in te schatten. Maar lees onze rapporten er maar op na. Rabobank vond dat het signaal moest worden afgegeven dat de derogatie in gevaar is. We zagen weinig activiteiten die er op duidden dat deze dreiging serieus werd opgepakt. In september zag je al meer ontwikkelingen en nu heeft de zuivelsector, samen met LTO en NAJK, een goed plan gemaakt om er alles aan te doen. Rabobank is van plan de stoppersregeling uit te werken. We hopen dat het door de Kamer komt en dat Brussel voldoende overtuigd is dat er in 2017 maatregelen worden genomen om in 2018 de fosfaatwetgeving te kunnen invoeren en dat de derogatie daarmee behouden blijft. We zijn natuurlijk heel blij met het herstel van de melkprijs. Maar er komt wéér een keer een tijd dat de melkprijs ver zakt. Vergelijk het met de varkenscyclus. Daar moet de melkveehouderij tegen bestand zijn.

De bank is niet verantwoordelijk

Dus de noodklok werd niet in de eerste plaats vanwege de financiële situatie geluid?
Nou, het was een samenloop van omstandigheden. Niet de banken maar de ondernemers zijn verantwoordelijk. Niet de bank moet de risico’s inschatten voor de sector, maar de sector zelf. Dat was ons signaal. De zuivelindustrie heeft dat in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken prima opgepakt.

De sector groeide te snel. Had de Rabobank dat niet als eerste kunnen zien aankomen? Uw bank regelt het gros van de financieringen.
Wij zijn altijd uitgegaan van 10 procent meer koeien en 10 procent meer melk per koe. Dat werd meer, door de onduidelijkheid over de referentiedatum voor fosfaatrechten. En het werd nog meer toen bekend werd dat er gekort zou gaan worden. Vanuit het perspectief van het individuele bedrijf snap ik dat er nog harder werd gevoerd en nog meer gas werd gegeven. Het gros accepteert ook dat ze nu terug moeten in productie.

Als je wilt stoppen met melken schieten Rabobank en ABN Amro 1.200 euro per koe voor.  Hoe is dit bedrag berekend?
Het bedrag mag niet prijsopdrijvend zijn, maar we willen het ook niet wegpraten, dus hebben we gekozen voor een bedrag dat gelijk is aan de prijs van varkensrechten plus 20 procent. Circa 30 euro per kilo fosfaat. Dat is een ondergrens en niet prijsopdrijvend. Inclusief de EU premie komt het totaalbedrag op ruim 2.000 euro uit. Dat is een is een mooi totaalbedrag als je rekent dat de koe ook nog geld opbrengt, de stopper zijn grond houdt en hij niet meer hoeft te melken. We moeten zeker stellen dat de rechten op naam komen van de stoppers. Rabobank gaat ervan uit dat er meer stoppers zijn dan de gebruikelijke 2 à 3 procent per jaar.

Wat verwacht u van de grondprijsontwikkeling?
We hebben uitvoerig gestudeerd op scenario’s en het LEI ook. We verwachten dat de grondprijs wel een klein beetje kan zakken maar niet veel. De grondprijs kan ook stijgen. Er blijft veel vraag naar grond, richting akkerbouw bijvoorbeeld. We verwachten geen schokkende veranderingen. We verwachten wel dat de stoppende bedrijven de grond vasthouden vanwege de ongunstige fiscale behandeling bij verkoop van grond. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
32 reacties
Abonnee
kees 7 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872581/Rabobank:-melkprijsstijging-was-gewoon-voorspeld]Rabobank: melkprijsstijging was gewoon voorspeld[/url]
Wat een arogantie.
Op 8 september hebben de gezamenlijke Rabobanken in het rivierengebied een bijeenkomst belegd.
Er was een spreker van rabo Nederland!! . Deze persoon vertelde daar dat de melkprijs pas in het voorjaar van 2017 een opwaartse prijs zou laten zien.
En nu zou dit zijn voorspeld?? Zo kan een ieder van ons het voorspellen.
Abonnee
betweter 7 December 2016
zei ik ook al.
er lopen er daar nog teveel.
K Kuiper 7 December 2016
Wel heel erg arrogant door nu te zeggen ( dat hebben wij al voorspeld )
Pelgrom 7 December 2016
Als je maar genoeg voorspellingen maakt klopt eraltijd wel een.
Thomas 7 December 2016
Niet te geloven, amper een paar maanden geleden lieten ze de melkveehouders gewoon in de kou staan.
Abonnee
kees 7 December 2016
Zat even op deze site wat na te kijken .
Kwam een artikel tegen van woensdag 6 juli 2016.
Daar wordt door dezelfde Rabobank, die nu zeggen dat ze de hogere melkprijs hadden voorspeld, gesteld dat de melkprijs in 2016 de 30 euro NIET!! meer gaan aantikken. Hoe arogant kun je dan zijn.
Ard Eshuis 7 December 2016
Wat een leugenaar!!!
Toon 7 December 2016
Ze praten altijd naar hun eigen straatje daar krijgen ze als eerste les in als ze bij de rabobank gaan werken volgens mij
tipo 7 December 2016
Echt bizar. Ze lopen gemiddelde 4 mnd achter de feiten aan is mij al een paar keer opgevallen
Piet 7 December 2016
Arrogantie van de macht noemen we zoiets. Dat de melkprijs zou stijgen had ik ook wel kunnen voorspellen, lager kon bijna niet.
Durk 7 December 2016
Ze hebben bij de beoordeling van de bedrijfsplannen met grondloze groei in de melkveehouderij veel te lage marges aangehouden voor de grote afhankelijkheid van kosten voeraankoop, mestverwerking en arbeidsvoorziening.

Hun risico-inschatting met betrekking tot de overschrijding van het fosfaatplafond is ver beneden elke maat geweest, ze keken enkel naar hun rentemarge en de zekerheid voor de te verstrekken financiering.
Durk 7 December 2016
Ze hebben bij de beoordeling van de bedrijfsplannen met grondloze groei in de melkveehouderij veel te lage marges aangehouden voor de grote afhankelijkheid van kosten voeraankoop, mestverwerking en arbeidsvoorziening.

Hun risico-inschatting met betrekking tot de overschrijding van het fosfaatplafond is ver beneden elke maat geweest, ze keken enkel naar hun rentemarge en de zekerheid voor de te verstrekken financiering.
mdb 7 December 2016
Van enige zo niet veel arrogantie gesproken!!

Er was een spreker van rabo Nederland!! . Deze persoon vertelde daar dat de melkprijs pas in het voorjaar van 2017 een opwaartse prijs zou laten zien.

Precies, zou maar eens een beetje rustig gaan praten mannetjes van een bank bah
andre vw 7 December 2016
Vraag aan de Rabobank.

Hoe loopt het af met de Derogatie, Fosfaat rechten?

Graag antwoord van de beste Rabo voorspeller.
Ton Westgeest 7 December 2016
Ik hoorde kort geleden nog van een "Deltaplan" dat was zeker voor de bank....want het zit nog helemaal niet goed bij de RABO!!!
En nu stoer doen dat ze de melkprijs kunnen voorspellen.. Hoe gek kun je het verzinnen.
pp 7 December 2016
De rabo is misschien niet handig om dit te zeggen maar ach wat maakt het uit
niks toch misschien dacht hij het wel maar daar kom je toch niet achter
mij maakt het niet uit een beetje arrogant vind ik wel grappig moet kunnen anders kun je nooit weer vrij praten vindt ik
groeten p
Jan Aantjes 7 December 2016
Dit is erg, Boerenbusiness ik zal me als redactie diep schamen dit zo te plaatsen!!! Wat een slecht stuk.
Brave burger 7 December 2016
Als de Rabo gaat zeggen de derogatie blijft erop zitten en de grondprijs kan niet zakken dan zou ik me al gevast maar zorgen gaan maken
jan 8 December 2016
Zo zot heb ik het nog nooit gehoord wat een arrogantie uit de graaiers hoek kan ik ook wel zeggen Rabo het was toch voorspeld dat het jullie slecht zou gaan Dit is echte kleuterklastaal
Jgp 8 December 2016
Zij hebben veroorzaakt dat we een fosfaat probleem hebben en dat de vaarskalveren niet meer geplaatst kunnen worden!!!
martijn 8 December 2016
Ook een goede voorspelling in dit artikel. De grondprijs ontwikkeling? De grondprijs kan wel een klein beetje zakken . Volgende regel : De grondprijs kan ook gaan stijgen. Dan staat er ook nog dat ze daar uitvoerig op hebben gestudeerd . Hoe verzin je het !!
martijn 8 December 2016
Ook een goede voorspelling in dit artikel. De grondprijs ontwikkeling? De grondprijs kan wel een klein beetje zakken . Volgende regel : De grondprijs kan ook gaan stijgen. Dan staat er ook nog dat ze daar uitvoerig op hebben gestudeerd . Hoe verzin je het !!
Boer Biet. 8 December 2016
Op 5 augustus 2016 Ruud Huirne in het Financiële Dagblad:
"Huirne constateert dat melkveehouders er maar niet in slagen een redelijke vergoeding te krijgen voor hun melk. Door internationale ontwikkelingen is de melkprijs gedaald naar een niveau van 28 cent per kilo en op korte termijn is er geen zicht op verbetering."
Ai , daar zat ie dus aardig mis.
En:
"Daarnaast is er volgens Rabobank een groot fosfaatprobleem ontstaan dat de maatschappelijke acceptatie van de melkveehouderij ondermijnt."
Weer mis! Er is geen fosfaatprobleem. Het probleem is dat bepaalde mensen aan de Europese Commissie een fosfaatplafond hebben voorgesteld zonder dat de commissie hier om vroeg...
Pieter 8 December 2016
Ik kan ook wel een voorspelling doen, het kan vriezen o f dooien.
andre vw 8 December 2016
Hoi Pieter.

Vandaag dooit het hier.

Rabobank heeft zorg plicht ,is die wel goed vervuld door zoveel nieuwe melkvee ligplaatsen te financieren????

Politiek gaf ook NZO en LTO een veeg uit de pan omtrent reductie fosfaat.

Welk belang is er gediend door deze partijen??
Nuchtere Fries 8 December 2016
Ik weet niet hoeveel glazenbollen ze daar hebben bij die Rabo. Ze moeten hun kapot schamen met zoon kut stuk, ga de onderneming helpen!
Henk 10 December 2016
Mensen, wat maken jullie je toch druk ? Rabo is gewoon leverancier van geld; niet meer en niet minder. Net zo als mijn leverancier van kunstmest, diesel, brokken, melktankfilters en zaagsel....
Als die leveranciers ergens een voorspelling over doen, haal je toch ook gewoon je schouwders op en denk dan:"Het zal wel... (weer)profeet".
melktank 10 December 2016
kan Huinre ook met zekerheid voorspellen wanneer de melkprijs gaat dalen
kalf 13 December 2016
Die Huirne moeten ze er echt bij houden kan nog een hele goeie WORDEN met zijn glazen bol prognoses.Jemig wat goedkoop.
Abonnee
boer biet 13 December 2016
snap niet dat de melkveehouders zich er zo druk om maken
over de graanprijzen wordt ook veel gesproken, dan weer komende jaren hoog,dan weer komende jaren laag
wie maakt zich er druk om? en het klopt ook bijna nooit
dus gewoon melken jongens, zit niks anders op .
melken tot je er bij neer valt!!
erwin midden europa 13 December 2016
Al die bankmannen voorspellen zo wat hun het beste past. Ze zijn gewoon verkopers van een financiering .
johan 18 December 2016
Piet paulusma had de kans op een witte kerst ook op 50 % gezet. T mooie is dat ie ten alle tijde gelijk heeft gehad. Dat de melkprijs een keer ging stijgen konden we met zn allen ook voorspellen. lager kon eigenlijk niet en t duurde al heel lang. Je zijn er niet voor jouw, dus wees er niet al te afhankelijk van
geert 2 December 2017
Ruud Huirne zat zelf steeds bij de onderhandelingen over de fosfaatwet om z,n klanten te beschermen,dat die niet te grote offers moesten laten,en praat nu als Brugman.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden