Fikse kortingen

Plan om fosfaat te minderen gepresenteerd

14 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 23 reacties

Hoe gaat het fosfaatreductieplan van de zuivelsector er uit zien en hoe staat het met de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV), de steun van de mededingingsautoriteit en wie gaat mogelijke claims voor zijn rekening nemen? Allemaal vragen die deels woensdag 14 december beantwoord zijn. ZuivelNL heeft namelijk samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) het plan en de stand van zaken uit de doeken gedaan.

Fosfaatreductieregeling

Rekenvoorbeelden

8,2

miljoen 

kg was het streven 

Het is definitief. In het fosfaatreductieplan gaat het over een vermindering via drie pijlers. Bedrijfsbeëindiging (2,5 miljoen kilogram), fosfaatreductie via voer (1,7 miljoen kilogram) en fosfaatreductie via het remmen van de melkproductie (4 miljoen kilogram). In totaal streeft de sector naar een daling over 2017 van 8,2 miljoen kilogram. De sector benadrukt dat het hier niet om een melkminderingsplan gaat, maar om fosfaatreductie.  

In het voer gaat het om een aanscherping 'betreft mengvoeders voor melkvee die in 2017 gemiddeld 4,3 gram bruto fosfor per kilogram voer bevatten'. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om beter te sturen op fosfor bij aankopen voor het voerrantsoen van melkvee. In het bijzonder worden hier de enkelvoudige producten en de vochtrijke producten genoemd. 

Om de fosfaatreductie via mengvoer te realiseren noemde de Nevedi, belangenbehartiger van mengvoederbedrijven, eerder al de mogelijkheid van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Hetzelfde werd door de zuivelverwerkers genoemd om het plan een kans van slagen te geven. Die AVV moet bij de overheid vandaan komen. Daarover zegt Jeanet Brandsma, LTO vakgroep melkveehouderij, al wel dat de uitkomst daarvan nog één of twee maanden op zich kan laten wachten. ZuivelNL gaat zo snel mogelijk een AVV aanvragen bij het ministerie, die moet nog wel getoetst worden door de Europese Commissie. De verwachting is dat deze op 1 maart 2017 in werking kan treden.  

Solidariteitsbijdrage
van 20 procent op kale melkprijs

Ook de cijfers voor de fosfaatreductie via melk wijzigen niet. Zo wordt ingezet op 4 miljoen kilogram fosfaat minder. Die daling kan via melk of via Groot Vee Eenheden (GVE). Het is in eerste instantie aan de verwerker om te kiezen welke regeling ingezet gaat worden voor haar leden of leveranciers. Mochten er goede argumenten zijn vanuit een veehouder waarom een andere regeling beter past dan is er evenwel de mogelijkheid om af te wijken van de keus van een verwerker. 

Bij de fosfaatreductie via melk wordt vastgehouden aan een uitgangsvolume van 96 procent, van het volume aan melk wat op 2 juli 2015 geleverd werd, geijkt op de melkaanvoer van 2016. Een veehouder kan er wel voor kiezen om het patroon van de melkaanvoer niet op 2016 te ijken, maar op 2015. Wie te veel melk levert krijgt te maken met een korting van 'minimaal' 90 procent op de kale melkprijs.

Ook GVE mogen als uitgangspunt dienen. Het gaat dan om de klasse 100,101 en 102 aanwezig op 2 juli 2015, min 4 procent. Hier is het uitgangspunt 1 oktober 2016. Al het vee wat er op die datum meer was dan de 96 procent bezetting van 2 juli 2015 moet weg. Dit doel mag gedurende 2017 gehaald worden. Wel wordt er maandelijks in 2017 gemeten hoe de stand van zaken is, is er vee te veel dan vindt er een korting op het melkgeld plaats. Elk stuks boventallig vee is gelijk aan 800 kilogram melk en voor die liters geldt een korting van 90 procent op de kale melkprijs. 'Ongeacht de werkelijke melkproductie'. Ook dit was al eerder naar buiten gekomen en is nu bevestigd.

Vijf GVE meetmomenten

Bij het GVE verhaal mag ook gebruik gemaakt worden van bewijzen dat er minder aanwas is dan afvoer. Hiervoor komen ook kalveren in aanmerking. Als bewijs geldt een dood-, export- of slachtverklaring. Waardoor dit instrument voor de hele veestapel ingezet kan worden. Uiteindelijk produceert de hele veestapel dan ook fosfaat. Nieuw is het dat er een solidariteitsbijdrage komt. Het betekent dat iedereen die boven zijn GVE-referentie zit over 2017, ondanks het halen van de taakstelling, een korting krijgt van 20 procent op de kale melkprijs. Een GVE geldt als 800 kilogram melk.  

Hoe ziet de taakstelling er uit? Om alles goed te monitoren worden er vijf perioden van ten minste twee maanden genoemd. Voor de eerste periode geldt een min van 5 procent op het aantal GVE's van 1 oktober, een min van 10 procent in de tweede periode, in de derde periode maximaal 20 procent. Wanneer het doel behaald is vervalt de taakstelling. Anders gaat het percentage omhoog naar 40 procent. De korting wordt over de eerste maand van de periode toegepast, maar wordt het doel in maand twee wel gehaald dan wordt deze weer teruggestort. Sowieso geldt dat al het vee wat er na 1 oktober 2016 bijgekomen is weg moet.   

60 tot 200 euro bonus ter verdienen met GVE

Maar ook komt er een stimulans voor bedrijven met ruimte in het aantal GVE om te voorkomen dat ze de latente ruimte, is de extra ruimte op basis van 2 juli 2015 min 4 procent, alsnog benutten. Afhankelijk van het bedrag wat via kortingen en de solidariteitsbijdrage opgehaald wordt kan een verwerker een bonus uitkeren. 'Maximaal 60 euro per GVE per maand tot en met september en van oktober tot en met december maximaal 200 euro per GVE per maand. Dit geldt tot een maximale daling van 10 procent.' 

Mocht na 2017 de pot met geld niet leeg zijn dan wordt het overige geld over het eerste kwartaal van 2018 verdeeld over alle melkveebedrijven die het doel gehaald hebben.  

Gaat de regeling voor alle melkveehouders gelden? Nee, want degene die geen fosfaatoverschot hadden op 2 juli 2015 en dat via RVO-gegevens kunnen bewijzen worden uitgezonderd. Die bedrijven, de zogenaamde grondgebonden bedrijven, worden uitgezonderd van de korting van 4 procent. Uiteraard moeten zij ook terug in stuks vee, wanneer ze na 2 juli 2015 gegroeid zijn.    

Vee van categorie 100 naar 105 verplaatsen telt niet

Andere uitzonderingen zijn er ook. Bijvoorbeeld bij een bewezen overname na 2 juli 2015. Dan worden de referenties van de bedrijven bij elkaar opgeteld. Er wordt nog gewerkt aan een regeling voor bedrijven met in- en uitgeschaard vee. Tegelijk wordt er een achterdeur op slot gedaan. 'GVE's verplaatsen van categorie 100 naar 120, weide en zoogkoeien, voldoet niet aan de reductie.' 

Over de stopperregeling waren ook al wat zaken bekend. Zo gaan zowel de Rabobank als de ABN Amro een voorschot van 1.200 euro per koe betalen en is er gezegd dat ook de stoppers nog rechten krijgen op 1 januari 2018. Het gaat dan alleen om vee onder categorie 100. 'Bedrijfsbeëindigers mogen jongvee, categorie 101 en 102, aanhouden, maar het aantal niet uitbreiden.' In totaal komt er voor deze regeling 50 miljoen euro beschikbaar, waarvoor onder meer de ZuivelNL heffing over 2017 met 0,18 euro per 100 kilogram stijgt naar 0,68 euro. Vervolgens komen er drie rondes om mee te doen. De eerste ronde levert de hoogste vergoeding op, in de volgende rondes daalt de uitkering per koe.  

Het plan is bekend, maar de onzekerheid is er nog wel, want 'er dient bestuurlijke instemming te zijn'. Wat inhoudt dat de NZO en haar leden, de LTO, de NMV en de NAJK het met elkaar eens moeten zijn. Welke rol spelen DOC Kaas, Henri Willig en A-ware hier in? Ook moet de Europese Commissie instemmen met het maatregelenpakket voor de fosfaatreductie in 2017. Twee nog steeds grote hindernissen. Er staat veel op het spel via de derogatie voor de gebruiksnormen van mest, maar juist door de complexiteit van de maatregelen schat de zuivelsector haar kansen in Brussel goed in. Is er dan eindelijk licht aan het einde van de fosfaattunnel?   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
Boerke 14 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872655/Fosfaatreductieplan-sector-eindelijk-openbaar-]Fosfaatreductieplan sector eindelijk openbaar[/url]
Geen derogatie klinkt ineens vrij aanlokkelijk voor een intensief bedrijf in een akkerbouwstreek..
Jan 14 December 2016
Boerke, alleen voor een intensief bedrijf in een akkerbouwstreek???
De akkerbouw zit al klaar om mest te ontvangen.
Inclusief de hoogste bijbetaling.
De EURO is leidend.
info104 14 December 2016
Het is wel wat als ik de voorbeeldberekening doorreken met 1,2 milj. liter per jaar gaat de melkprijs van ,35 naar ,25 cent, dat is 120.000,= per jaar daarop de extra mestafzet van 500,= per koe (21.500,=).
Of 384000 liter niet leveren : 9000 liter per koe =43 gve x (mest) 500=21500,= besparing betekend -120000 minus + 21500 = -98500,= hiervan moeten de voerkosten nog af, dat wisselt per ondernemer en dan heb ik alles nog niet gehad.
Abonnee
betweter 14 December 2016
maar de fabriek verdient goed aan die kortingmelk, dat krijg je dan als winst weer terug toch, geld gaat toch weer naar de leden
info104 14 December 2016
Betweter daar moeten we nu even niet mee rekenen , dit is een onzekere factor, als hij wel komt moet je hem als pensioen wegzetten , als het goed is moet je met je 60e kunnen stoppen of overdragen.
Abonnee
polderpieper 15 December 2016
Derogatie weg, geen ellende voor de fabriek om het hele jaar alles te moeten controleren. Straks een jaar ellende en aan het eind van de rit vanaf 2018 nog geen derogatie. Waar beginnen we aan met z'n allen? Je moet toch niet altijd afhankelijk van brussel willen zijn.
Zicht 15 December 2016
Ik denk dat we maar eens afscheid moeten nemen van Brussel net als de Engelsen en onze eigen zin gaan doen. Brussel is een grote maffia
Cor Ferdinands 16 December 2016
dit plan is een kronkel van private partijen om falend beleid van de overheid recht te zetten ga die boel toch aanpakken zuivel nl stelt zich in deze aansprakelijk maar kan in dit geval wel eens de kale kip te zijn
jan 16 December 2016
Mochten de paar duizend te klein geboren kalveren niet geeuthaniseerd worden, Nu mag het wel bij 120.000 Koeien. Wat een dierenleed. Ik hoor ineens de PVDD niet. Hoe kan dat?? En ik hoor ook geen Veehouder die hier tegen is. Loopt iedereen weer achter zijn belangenorganisatie aan. Kom Op en kom een keer voor jezelf op en kom in actie.
Ik zou zeggen: 2e Kerstdag iedereeen met zijn mesttank vol met melk de stad in en lozen die boel.
Groet Jan
jan 16 December 2016
Helemaal mee eens Zicht.
Een NEXIT is een prima plan
Peter 16 December 2016
Beste leden melkveehouders, jouw mening telt nu. LAAT JE HOREN !!!!!!!!! Bel bestuurders of binnendienst van jouw melkfabriek net zoals ik. en dwing een objectieve stemming onder leden af!
ak 16 December 2016
vanaf 1 januari 2017 helemaal geen melk leveren zodat binnen een paar dagen de winkels leeg zijn en zolang volhouden tot dat deze idioote plannen van tafel zijn en het vee mogen houden waarwe onze nb of mileuvergunning en bouw vergunningen voor gekregen hebben
peter 16 December 2016
ben het met je eens ak. Als je alle (nb) verguningen en grond (of mestafzet correct geregeld hebt) etc. Zullen ze je schadeloos moeten stellen. Anders is dit juridisch vervreemding van eigendom. Ze willen die domme bestuursleden van de melkerijen voor de kar spannen en ook nog de claims die komen gaan laten betalen!! Als ze hier mee instemmen en er zullen claims gaan komen. Dan laten ze de leden hiervoor financieel opdraaien. Ik zeg dan ook STEM TEGEN DIT PLAN en in maart TEGEN EUROPA dus een NNNNNEXIT!!!!!
tem 17 December 2016
peter mee eens,laten we er maar over stemmen, want er zijn er meer tegen dan de bestuurders denken.de derogatie komt er toch niet,word dan ook alles terug gedraaid. ik zeg geen derogatie, dan ook geen korting
peter 18 December 2016
Waarom zou ik als jaren lang

NIET DEROGATIE boer moeten betalen voor mensen die profiteren van meer dierlijke mest productie (derogatie) in de vorm van een fosfaat reductie plan. Ik stoot op mijn bedrijf dus al jaren veel minder fosfaat uit waar derogatie boeren jaren van geprofiteerd hebben. Ik doe ook met 170kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare dus zullen jullie derogatie boeren ook terug moeten of de regeling zelf financieren!

<<<>>
Abonnee
erik 18 December 2016
een Nexit zouden de landen om ons heen fantastisch vinden, hoge importheffingen op zuivelproducten uit Nederland en de eigen boeren een goede boterham en toekomst. En hier geen 120.000 koeien teveel, maar een veelvoud daarvan. Droom verder jongens.
peter 18 December 2016
aan Erik,
denk je dan dat milieu,natuur organisaties en andere Europese landen ons derogatie gaan gunnen? for get it!

Allemaal bang makerij zie Verenigd koninkrijk het bloeit als een bloem terwijl de Europese unie inclusief euro aftakelt! Fosfaat probleem lost vanzelf op door algemene maatregel van bestuur,nb vergunning en plaatsing ruimte voor mest per hectare. Hierdoor zal mest duurder worden en extra melk produceren vanzelf niet meer interessant worden. er volgt een natuurlijke en duurzame afvloeiing. Dit noemen ze duurzaam, marktwerking en
,,,,,DE VERVUILER BETAALD,,,,,,
Abonnee
erik 18 December 2016
Ik ben akkerbouwer en heb vanaf het begin van de derogatie de negatieve gevolgen daarvan voor de plantaardige sectoren gevoeld. Dus kom maar met een werkbare oplossing voor IEDEREEN en niet alleen voor de melkveehouderij, anders kon jullie probleem wel eens groter zijn dan je nu denkt.
peter 18 December 2016
Beste Erik,
ik ben het 100% met jou eens. ik ben melkveehouder en heb ook nog nooit van derogatie financieel geprofiteerd.
De hele landbouwsector in Nederland hoeft niet al jaren in te boeten voor een relatief klein clubje derogatie boeren!(in verhouding met de totale landbouwsector) Als die derogatie boeren denken dat ze iets meer zijn als de rest ,dan moeten zij het geheel financieel dragen en niet verlangen dat mensen die géén derogatie hebben mee moeten betalen aan hun idealen plannen.

<<<<
Abonnee
erik 18 December 2016
Amen
peter 18 December 2016
vrolijk kerstfeest Erik
Abonnee
erik 18 December 2016
dank je wel en hetzelfde (voor iedereen) toegewenst.
Brave burger 18 December 2016
Hopende dat het einde van de derogatie ook hogere gebruiksnormen vastgesteld gaan worden voor de gehele landbouw in Nederland. En geen wisselgeld gaat worden voor de industrie.
Amen.
geert 20 December 2016
Ze kunnen hiervoor wel weer een groot administratie kantoor inrichten met honderden ambtenaren om dit te controleren
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden