Reacties op reductieplan

Vingerwijzen fosfaatreductie op dit moment zinloos

14 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het fosfaatreductieplan staat zwart op wit en is gelanceerd in de sector. De tijd gaat leren hoeveel impact de maatregelen gaan hebben en hoe de individuele melkveehouder er vanaf komt. De planmakers zijn in elk geval hoopvol gestemd op voldoende draagvlak en een goede uitkomst, maar benadrukken wel dat de sector gezamenlijk de schouders eronder moet zetten om onder het fosfaatplafond te blijven en derogatie veilig te stellen.  

De inschatting van LTO voorzitter Kees Romijn is dat LTO leden akkoord gaan met het plan. 'Het urgentiebesef leeft. Het is 5 over 12 en er moet actie ondernomen worden voor behoud van derogatie.’ Volgens Romijn is het niet verstandig om met vingers te wijzen, omdat tachtig procent van de melkveehouders sinds de peildatum is gegroeid.

De reden dat het fosfaatproductieplan een ingewikkelde materie is, komt volgens Romijn vooral voort uit het streven voor een evenredige lastenverdeling. Volgens Romijn is de 'infrastructuur' aanwezig om de geplande maatregelen uit te voeren en daarmee doelt de LTO-voorzitter op voldoende slachtcapaciteit in Nederland voor een forse toestroom van melkkoeien. ‘Uiteraard gaan de maatregelen effect hebben op de vleesmarkt, maar dat is onderschikt aan deze kwestie’

Anders waren we niet tot dit stadium gekomen

Ook wat betreft de algemeen verbindend verklaring is Romijn positief: ‘Als we niet de verwachting hebben voor een algemeen verbindend verklaring waren we waarschijnlijk niet in het stadium gekomen waar we nu zijn.’ Overigens verwacht Romijn dat melkveehouders vooral de 'onderkant van de melkveestapel' gaan opruimen, waardoor het effect op de melkaanvoer relatief beperkt blijft.

Ook Harm Wiegersma, voorzitter Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), laat weten dat de leden nog akkoord dienen te gaan met het plan. Door het land zijn verschillende bijeenkomsten belegd waar samen gespard kan worden over het plan. Zijn inschatting is dat een meerderheid van de leden akkoord gaat met het huidige voorstel, al houdt hij wel een slag om de arm.

De verschillen per zuivelverwerker zijn te overzien

Piet Boer, die namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) sprak, is hoopvol gestemd dat de overgrote meerderheid van de zuivelverwerkers mee gaat in het plan wat nu op tafel ligt. De officiële besluitvorming in deze gaat voor de Kerst plaatsvinden. Boer benadrukte dat de stem van FrieslandCampina niet zwaarder weegt dan van andere verwerkers, ook al komt zo’n 75 procent van de melkaanvoer uiteindelijk in handen van FrieslandCampina. Boer schat in dat de maatregelen per verwerker verschillen wat betreft toekomstige melkaanvoer, maar per saldo zijn de verschillen waarschijnlijk wel te overzien.

Zoals de kaarten nu geschud zijn, wordt vanaf januari gestart met fosfaatreductie via voerspoor. De Nevedi leden zijn akkoord om de bruto fosfor gehaltes in mengvoer verder te verlagen. Ook de Rijksoverheid start vanaf januari met het faciliteren van de bedrijfsbeëindiging en krimpregeling. De eerste openstelling gaat plaatsvinden vroeg in het eerste kwartaal van 2017, zo is althans beloofd. Wat betreft de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) ligt het ietwat complexer, omdat eerst nog groen licht vanuit Brussel moet komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
jw de kloet 14 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872665/Vingerwijzen-fosfaatreductie-op-dit-moment-zinloos]Vingerwijzen fosfaatreductie op dit moment zinloos[/url]
hele plan van tafel en derogatie laten vervallen. dit wordt weer een administratieve rompslomp en altijd maar weer afhankelijk van brussel.
Abonnee
polderpieper 15 December 2016
300% mee eens!!!!!!!!1
ciska 15 December 2016
Zeker weg met dit plan zijn al genoeg beperkende maatregelen in dit land
geert 15 December 2016
Melkveehouders zijn constant bezig met het opruimen van het ondereind van de melkveestapel, dit is geen nieuw item ,maar een dooddoener, om de zaak af te leiden.
pieter 15 December 2016
Denk dat heel veel leden van zlto het niet met dit plan eens zijn!!!!!!
Fier 15 December 2016
Derogatie vervallen!! wie dat riep in het jaar van voorstellen t.a.v. het niet doen van een derogatie verzoek werd bijna....! Daarnaast zijn het de Nederlandse Politici zelf die ons in opzadelen met regels. Brussel stelt doeleinden!! en geen regels. Elk land mag zijn eigen oplossingen daarbij invullen als het Europese doel maar gehaald wordt. Nederland heeft zichzelf hierdoor in deze positie gebracht!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden