Inside: Melk & Voer

Melkveehouders zien bescheiden herstel inkomen

15 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het einde van 2016 nadert en daarmee kan een lastig jaar afgesloten worden. Iets wat zowel voor de Europese Unie als wel voor Nieuw-Zeeland geldt. Tijd om naar 2017 te kijken. Ondertussen beginnen prijzen weer in beweging te komen. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel voorzichtig begint de melkaanvoer weer wat toe te nemen in West-Europa. Zo heeft Nederland pas over november het laagste punt gezien en komt er over december, afgaande op de seizoensgebonden trend, weer zicht op een plus. In Duitsland is de stijging ook veel minder fel dan een seizoen eerder. In week 48 levert het nog steeds een achterstand op van 4,7 procent, tegen een achterstand van 7,5 procent in Frankrijk.

Minder liters moeten het inkomen binnenhalen

Zowel in Nederland als in Frankrijk wordt over 2017 minder melk voorzien. In Frankrijk als gevolg van de ruimingen in melkvee en het terugvallen op akkerbouw, in Nederland als gevolg van het fosfaatdossier. Hoewel pas in maart, wanneer de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voorzien is, de fosfaatreductieregeling definitief wordt. Het gaat dan om de reductie via de melkprijs. Met het voerspoor en de regeling voor stoppers wordt al in januari 2017 een begin gemaakt.  

Het betekent dat minder liters het inkomen voor het bedrijf moeten binnenhalen. In Duitsland is de achterstand nog niet zo groot dat deze niet meer goedgemaakt kan worden. Dan is het maar de vraag of een gemiddelde prijs voldoende is.

In Nieuw-Zeeland heeft een overvloedige hoeveelheid neerslag geresulteerd in voldoende gras. Helaas valt de kwaliteit van het gras lang niet overal mee. Ook schrijven daar een aantal belangrijke regio's op het Noordereiland een lagere melkaanvoer op. Nu de piek achter de rug is en er meer zicht is op de melkprijs voor seizoen 2016/17 ziet er naar uit dat melkveehouders gemiddeld een iets hoger rendement gaan neerzetten. Geschat op 5 procent, wat nog geen vetpot is na de verliezen in de laatste seizoenen. Pas in 2018 wordt een groot herstel van het rendement voorzien.

Daarmee zijn de vooruitzichten voor de melkveehouders in de EU en in Nieuw-Zeeland min of meer hetzelfde. Waarbij de eerste analisten, gelet op de korte cyclus in de melkprijzen, voor 2018 alweer waarschuwen voor lagere prijzen. Juist door de veronderstelling dat melk dan meer waard wordt.  

3,45

euro

bovenkant van kaasprijs

Actueel maken de prijzen met uitzondering van eiwit een pas op de plaats door de naderende feestdagen. Zo daalde de bovenkant van de kaasprijs in Duitsland alweer. Die komt uit op 3,30 tot 3,45 euro per kg. Voor het eerste kwartaal blijft het zoeken naar een prijs waar zowel kopers als verkopers mee uit de voeten kunnen. Hier wordt nog wel steeds een prijs van 3,16 euro per kg genoemd op de veiling van Dairy Auctions Online (DAO). Geen verkeerd niveau. Toch blijken in de dagmarkt eerder prijzen rond de 3 euro rond te zingen, maar feit is dat er weinig zaken plaatsvinden. 

Een stabiele prijs is er ook voor boter. Die doet 439 euro per 100 kilogram. Duitse boter schrijft een prijs op van 4,35 tot 4,45 euro per kg. Dit bij weinig afzet. De kleinverpakkingen lopen nog steeds vlot weg. Het kan niet voorkomen dat de roomprijs een stap terug moest doen. Dit als gevolg van de vraaguitval nu kerst in zicht is. Toch valt de daling veel spelers op de markt nog mee.    

Plussen zijn er voor eiwit. Het levert voor volle melkpoeder in Nederland een prijs op van 317 euro per 100 kg, tegen 3.100 tot 3.250 euro per ton in Duitsland. Magere melkpoeder blijft in Duitsland staan op 2.020 tot 2.190 euro per ton. In Nederland komt de prijs uit op 209 euro per 100 kilogram. Nieuws was er vanuit de Europese Commissie. Zo bleek er maar 40 ton magere melkpoeder verkocht te zijn van het eerste aanbod magere melkpoeder. Dit wel tegen een prijs van 215,10 euro per 100 kg. Het heeft de markt direct een steun in de rug gegeven.  

Het levert nog geen hogere prijzen op voor magere melkconcentraat. Wat wel helpt is dat de storingen weer verholpen zijn. Als gevolg daarvan stabiliseert de prijs op 1.600 euro per ton. 

Vooralsnog ziet het er naar uit dat de dip in de melkprijs als gevolg van kerst beperkt blijft. Richting het einde van de week worden lagere prijzen genoemd, maar voor het merendeel van de week blijft de prijs staan op 35 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. In het noorden van Duitsland doet de prijs een stapje terug naar 32,50 euro per 100 kg melk, tegen een indicatieve 33 euro voor Zuid-Duitsland. Een indicatie want de handel is te dun om er een harde prijs aan te verbinden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden