Inside: Melk & Voer

Januari belooft veel goeds voor melkprijs

22 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Langzaam maar zeker verdwijnen de twijfels over de trend van de melkprijs in januari. Een gunstige euro, aantrekkende prijzen op de wereldmarkt en het uitblijven van extra liters in de Europese Unie (EU) geven de markt een stevig fundament. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Duitsland wordt nog steeds een lagere melkaanvoer opgetekend. Een logisch gevolg van een kleinere veestapel. Zo werden er in vergelijking met een jaar eerder 1,6 procent minder melkkoeien opgetekend. Het levert een totaal op van 4,22 miljoen dieren. De kleinste kudde sinds tenminste november 2013. In week 49 tekent Duitsland 4,7 procent minder melk op. In Frankrijk blijft de melkaanvoer met een achterstand van 7,2 procent kwakkelen.   

De lagere melkaanvoer betekent dat er nog voldoende ruimte is in de verwerking van melk. Dit in combinatie met de lagere melkaanvoer en gunstig vallende feestdagen maakt dat de handel redelijk ontspannen de Kerst in gaat. Het levert een stabiele notering op van 35 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd voor Nederlandse melk.

In het noorden van Duitsland blijft de prijs eveneens staan op 32,50 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. In het zuiden komt de prijs uit op 33 euro per 100 kg melk.

4,95

euro

per kg room af fabriek

Een klein stapje terug doet de roomprijs. Die komt door een min van 0,10 euro per kg komt de prijs uit op 4,95 euro per kg af fabriek. Er blijft voldoende vraag om het kleine beetje extra aanbod op te vangen. Een lichtpuntje hierin is de botermarkt, welke tegen de verwachting in goed blijft functioneren. Een goedkopere euro, oplopende prijzen in de VS en een aantrekkende olieprijs jagen dit aan. Daarbij neemt de wereldwijde vraag ook nog steeds toe. Het resulteert in prijzen die maar net onder het niveau van een jaar eerder duiken.    

Doorgaans zakt de roomprijs in de eerste maanden van het nieuwe jaar richting het niveau van de boterprijs. Hogere prijzen voor boter leveren daardoor een solide basis. Het andere vetproduct kaas zakt eveneens iets in prijs. Door minder kaas te maken wordt in elk geval geprobeerd de voorraad onder controle te houden. Zo noteren de Duitsers voor kaas een prijs van 3,20 tot 3,40 euro per kg.    

Volle melkpoeder sluit af. Dit fabricaat profiteert eveneens van een zwakkere euro en exportmogelijkheden. Als gevolg daarvan kon de prijs oplopen naar 320 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs uit op 3.150 tot 3.250 euro per ton.

De aantrekkende perspectieven strekken zich ook uit naar magere melkpoeder. In Duitsland blijft de prijs staan op 2.020 tot 2.190 euro per ton. In Nederland neemt de prijs toe naar 212 euro per 100 kg. De verwachting is dat na de feestdagen prijzen meer ruimte krijgen om aan te trekken.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden