Inside: Melk & Voer

Melkveehouders zien weer ruimte voor voeraankopen

28 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een tegenslag was er dinsdag door de presentatie van de lagere garantieprijs van FrieslandCampina. Hoewel de melkprijs nog steeds rond een kostprijsdekkend niveau beweegt. Langzaam beginnen melkveehouders weer wat vet op de financiële botten te krijgen en dit komt ook tot uiting in de voermarkt. Een analyse van Boerenbusiness Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vier maanden zijn nog onvoldoende om, afhankelijk waar een melkveehouder aan levert, een periode van 9 maanden of langer waarin de melkprijs te laag was om de kosten te dekken te compenseren. Toch kan uit de ontwikkelingen op de voermarkt opgemaakt worden dat er weer wat ruimte in de beurs begint te komen.   

Zo wordt er in de maïshandel nog steeds vraag gemeld. Daar tegenover staat meer dan voldoende aanbod van goede tot iets te droge maïs. Het loopt geen storm, maar het is in vergelijking met een jaar eerder minder rustig. Voor de komende maanden wordt weer meer vraag voorzien. gemiddeld beweegt de prijs tussen de 55 en 60 euro per ton franco boerderij. 

Heel rustig is het in de handel in kuilgras. Daar gebeurt vrijwel niets. Indicatief ligt de prijs op 35 euro per ton of een 1,25 euro per procent droge stof. Nog weer anders is de situatie in voeraardappelen. Aardappelverwerkers zoeken nog altijd aardappelen en kijken daarvoor ook naar voeraardappelen, waardoor er amper aanbod voor veehouders overblijft. Andere producten zoals aardappelsnippers blijven gewenst.  

Een product waar voldoende vraag naar blijft is stro. Als gevolg daarvan blijven prijzen licht oplopen. Zo begint tarwestro op 105 euro om op te lopen naar 115 tot 120 euro per ton, franco boerderij. Het gaat dan hoofdzakelijk om Frans stro. Voor gerst geldt een premie van 5 euro, waar gesneden producten beginnen met een plus van 10 euro per ton.  

Onveranderd rustig blijft het in de handel in hooi. Zo komt weidehooi uit op 145 tot 165 euro per ton franco boerderij. Veel actie is er niet. Ook graszaadhooi blijft stabiel. Engels Raai begint op 115 euro tot 125 euro per ton tot een 140 euro per ton franco boerderij voor Roodzwenk. 

Het zijn vooral de bijproducten die ingezet worden om de melkaanvoer te ondersteunen. Ondanks de extra bekjes in de melkveehouderij blijft de vraag naar snijmaïs achter. Tegelijk dalen de prijzen van bijvoorbeeld sojaschroot en maïs tarwebrok iets. De prijs van raapschroot blijft redelijk stabiel.   

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden