Premie als stimulans

Fonterra op zoek naar meer wintermelk

29 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Jarenlang was Nieuw-Zeeland synoniem voor een seizoensgebonden melkveehouderij, maar daar komt langzaam verandering in. Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven heeft Fonterra aan haar melkveehouders bekend gemaakt de premie in 2017 voor wintermelk te verhogen.

Een frisse blik op wintermelk

In een e-mail aan haar melkveehouders maakte Fonterra bekend op zoek te zijn naar extra wintermelk. 'We hebben een frisse blik geworpen op wintermelk'. Een direct gevolg van het internationale succes van toegevoegde waarde producten en producten richting de food service. Dit zijn evenwel markten die twaalf maanden per jaar bediend moeten worden. Keith Woodford zelfstandig consulent houdt zich hier al langer mee bezig en zette alles op een rijtje. 

Anders dan in Nederland gaat het in Nieuw-Zeeland niet om een uitgekauwde constructie van toeslagen, maar om een complex systeem. Zo verschillen de voorwaardes voor het Noorder- en Zuidereiland. Op het Noordereiland gaat de wintermelk half mei in, de Nieuw-Zeelandse winter. De premie komt uit op 3,17 NZ-dollar per kg, voor de duur van 61 dagen. Op het Zuidereiland komt de premie uit op 3,92 NZ-dollar voor de duur van 61 dagen, maar dan met ingang van 1 juni. Ook mag er niet contractueel vastgelegde melk geleverd worden. In het noorden levert het 1,20 NZ-dollar op tegen 1,40 dollar in het zuiden.    

Daar bovenop wordt voor elke 10 km extra afstand tot de aangewezen fabrieken een korting van 2,5 cent per kg gerekend. Op het Noordereiland mag aan vier fabrieken geleverd worden: Kauri, Takanini, Waitoa en Longburn. Op het Zuidereiland mag alleen aan Christchurch geleverd worden. 

Het houdt in dat het voor merendeel van de melkveehouders financieel niet interessant is om in de winter door te melken. Wat niet betekent dat er helemaal geen animo voor is, want een beperkte groep heeft wel degelijk interesse. Praktisch gezien betekent het dat er gekeken moet worden naar afkalveren in de herfst of op twee momenten of gewoon het hele jaar door koeien laten afkalveren. Een premie kan behaald worden, doordat de korting van 51 NZ-cent per kg melk gedurende de piekmaanden september tot december niet meer van toepassing is. Een mechanisme dat piekmelk moet ontmoedigen, maar in de praktijk voor seizoensmelkers niet op gaat. 

Meer gelijkmatige aanvoer ten gunste van hele sector

De complexe opzet van Fonterra schetst dat het doel is om net voldoende wintermelk te behalen om de vraag te dekken. Iets waar alle veehouders via een hoger dividend van profiteren, maar is de premie voldoende om melkveehouders over de streep te trekken? Daarbij stippen adviseurs aan dat het goed is om ook naar de heffing in de piekperiode te kijken, omdat een meer gelijkmatiger aanvoer ten goede komt aan de hele sector.

Het lastige hier is dat DairyNZ jarenlang ingezet heeft op een systeem met lage productiekosten, wat gebaseerd is op kalveren in de lente. Fonterra sloot daar naadloos op aan door te zeggen dat een melkveehouder moet kijken naar een systeem met zo laag mogelijke kosten en dat de verwerker gaat over de kosten tijdens de piekproductie.   

Een systeem wat goed werkte voor de traditionele producten, maar door de focus op toegevoegde waarde ingewikkelder wordt. Zo zijn de investeringen hoger en is daardoor de benutting van de fabriek belangrijker voor de productiekosten. Ten tweede: zelfs voor lang houdbare producten en babyvoeding nemen de kosten toe bij een seizoensgebonden systeem en ten derde consumenten houden niet van oude voorraad. In Nieuw-Zeeland geen probleem want daar staat geen productiedatum op zuivelfabricaten, maar in China gebeurt dit wel degelijk. 

Waarmee een meer hybride systeem, vergelijkbaar met een groot deel van het jaar weidegang in Nederland, voor de toekomst de meeste perspectieven lijkt te gaan bieden. Tegelijk blijkt ook in Nieuw-Zeeland dat de ligging ten opzichte van de verwerking een steeds belangrijkere rol gaat spelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
HB 29 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872839/Fonterra-op-zoek-naar-meer-wintermelk-]Fonterra op zoek naar meer wintermelk[/url]
Stal of weidemelk?
mdb 29 December 2016
Maakt allemaal niets uit!!

Hopelijk komt er veel te weinig melk in de toekomst!

Dan zijn we van al dat geleuter af
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden