Door krimp veestapel

Fikse dip voorzien in melkproductie Australië

30 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor de Australische melkveehouders pakte de eerste heft van 2016 desastreus uit door een verkeerde inschatting van de melkprijs. Met terugwerkende kracht vond er een correctie plaats en zagen ze het inkomen verdampen. Het blijft niet zonder gevolgen voor het huidige seizoen. 

Laagste punt in twintig jaar

De Amerikanen schatten in dat de melkaanvoer Down Under gedurende seizoen 2016/17 uit gaat komen op het laagste punt in 20 jaar. Iets wat veroorzaakt wordt door lagere melkprijzen, maar ook door de droge omstandigheden waarin veehouders moeten opereren. 

Het betekent een krimp van de veestapel die de melkproductie laat dalen naar 9,3 miljoen ton in 2017. Over 2016 daalden de inkomens op de boerenbedrijven al drastisch door een lagere melkprijs in combinatie met minder liters melk. Als gevolg daarvan kwam de productie met 9,5 miljoen 0,2 miljoen ton onder de prognose van een jaar eerder uit.

Voor een deel wist de Australische zuivelsector te ontkomen aan de lage prijzen op de wereldmarkt. Dit doordat 60 procent van de fabricaten op de binnenlandse markt geconsumeerd wordt. Toch was dit niet helemaal zonder kritiek, want bijvoorbeeld Fonterra waarschuwde al meerdere keren dat de situatie onhoudbaar was. In april bleek de zuivelaar gelijk te krijgen en maakten de grote verwerkers bekend de prijzen te verlagen.

Voor diverse melkveehouders was dit het verschil tussen winst en verlies. In reactie daarop werden koeien uit productie genomen en dieren naar de slacht gebracht.

Halverwege 2016 keerde het tij en resulteerde voldoende neerslag in een riante grasgroei. Tot en met december wordt voldoende neerslag voorzien wat vooral ten goede komt uit zuivelstaat Victoria. De verwachting is dat in de loop van 2017 de ruimingen van vee tot staan komen en de opbouw van de kudde weer kan beginnen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden