Grote zorgen om milieu

100.000 koeien op een bedrijf te veel van het goede?

30 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

In China zijn de werkzaamheden om een melkveebedrijf voor 100.000 koeien op te zetten in volle gang. Werelds grootste melkveebedrijf wordt gebouwd in reactie op de Russische vraag naar zuivel als gevolg van de handelsboycot richting de Europese Unie. Een zorgelijk signaal richting de Europese melkveehouders aldus de Copa-Cogeca. 

60.000

koeien

meer dan op de nummer twee

In het Chinese Mudanjinang City wordt hard gewerkt aan de bouw van het grootste melkveebedrijf ter wereld. Met 100.000 koeien telt het bedrijf straks 60.000 dieren meer dan het huidige grootste melkveebedrijf. Ter vergelijking het grootste melkveebedrijf in Engeland telt 2.000 dieren, wat inhoudt dat het Chinese bedrijf 50 keer zo groot wordt. Om het nog beter in beeld te krijgen: dat zijn net zoveel koeien als Venlo inwoners telt.   

Mansel Raymond, voorzitter van de Copa-Cogeca, belangenbehartiger van de Europese veehouders, zegt dat de boycot en de China-Rusland melksamenwerking een zorgelijk signaal afgeven richting de Europese melkveehouders.

'De schaal waarop de Chinezen investeren in de melkproductie is hoog. Hierdoor vraag ik me af of we de Russische zuivelmarkt ooit terugkrijgen.' Er hangt echter ook voor de Chinezen een prijskaartje aan. Zo liggen er grote zwarte bergen met mest op de Chinese maïsvelden. Ook domineert de geur van koeienmest het water.

Grootschalige melkveebedrijven floreren in de Aziatische reus nu de ongeveer 1,4 miljard consumenten het witte goedje steeds beter weten te vinden. Economische welvaart en overheidssteun hebben de sector veranderd van een kleinschalig gebeuren in een industrie met een waarde van 40 miljard dollar per jaar. Bedrijven met meer dan 10.000 dieren zijn daarin geen uitzondering meer.

In de zomer domineert de geur van koeienmest dan ook het Chinese platteland. Vooral in de buurt van de grote melkveebedrijven is de overlast groot. Het gevolg van een gemiddelde groei van de zuivelsector van 12 procent per jaar.

De huidige trend is het resultaat van het stimuleringsbeleid van grote bedrijven ten koste van kleine bedrijven. Iets wat in gang gezet werd door de melamine-crisis die door 6 kinderen niet overleefd werd en nog eens 300.000 kinderen ziek maakte. Sinds die tijd wordt groot gezien als synoniem voor kwaliteit. Maar ook in China beginnen de milieugrenzen in zicht te komen.      

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Boer 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872853/100.000-koeien-op-een-bedrijf-te-veel-van-het-goede?]100.000 koeien op een bedrijf te veel van het goede?[/url]
Thinking is difficult, that's why most people Judge... - Carl Jung
Milkyway 31 December 2016
Dankzij de Obama's van Europa zijn we de Russen kwijt geraakt als belangrijke klant.
Theo 2 Januari 2017
Ik mag hopen voor de Chinees dat op dat bedrijf geen mond- en klauwzeer uitbreekt.
Theo 2 Januari 2017
Ik mag hopen voor de Chinees dat op dat bedrijf geen mond- en klauwzeer uitbreekt.
harm 2 Januari 2017
zeuren niet over fosfaatrechten
Abonnee
Vrij grof 3 Januari 2017
Mond en klauwzeer interseerd de chinezen niet m.i.
Toch geen exportland
Jacob 3 Januari 2017
Alleen om dat de EU de Oekraine wil annexeren moet Rusland geboycot worden
De Nederlandse melkveehouderij is de dupe .
Zuidboer 3 Januari 2017
Jacob schreef:
Alleen om dat de EU de Oekraine wil annexeren moet Rusland geboycot worden
De Nederlandse melkveehouderij is de dupe .


Niet alleen de melkveehouderij maar de hele sector is hiervan de dupe. De Oekraine wordt nog eens in de gelegenheid gesteld om haar producten eenvoudig te dumpen op de Europese markt na het convenant. Voor mij genoeg reden om geen VVD meer stemmen. Hier ben ik nl. als landbouwer niet bij gebaat.
@FarmersUnitedNL 3 Januari 2017
Bulkproductie trekt al jaren naar het oosten. De boycot van Rusland heeft het enkel versneld. Melk uit NL heeft in basis tekort onderscheidend vermogen en zie dan dat hele volume maar eens toegevoegde waarde opleveren. Met 30 jaar quotum is vermarkten niet het grootste aandachtspunt geweest en daar lopen we nu tegen aan.

Productie voor de massa en een lege kassa

Ook ik heb de oplossing niet maar dat er nog wat hobbels te nemen zijn is mij wel duidelijk
Eemlander 4 Januari 2017
Heb nog wel een paar koeien over. Moet die chinees me maar even bellen.
kalf 6 Januari 2017
Wij Nederlanders zijn van wereldveroveraars wereldverbeteraars geworden Maar die broek past ons helemaal niet.Er word alleen maar achter populisme aangelopen, naar de economische kant wordt totaal niet gekeken.Het populairste jongetje uit de klas dat is belangrijk,dat je er geen cent wijzer van wordt deert geen enkele politicus.
bas 10 Januari 2017
Mexico stad 10 miljoen mensen Rio de Janeiro 8 miljoen gaat toch ook goed Waarom 100.000 koeien dan niet?
eks 22 Januari 2017
Is dat wel goed voor de europese melkveehouders.
We zijn zeker de dupe van al dat groot geweld.
in Belgie moeten we dat allemaal niet doen,met al die wetten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden