Publicatie begin 2017

Borging fosfaatreductieplan een feit

30 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

Hoewel veel partijen genieten van de kerstvakantie gaat dit niet op voor staatssecretaris Martijn van Dam. Na publicatie van het plan van ZuivelNL om de fosfaatproductie te minderen moet er nog veel gebeuren om het plan door te kunnen laten gaan. Hierbij is de Algemeen Verbindend Verklaren (AVV) vervangen door een ministeriële regeling. Er wordt rekening mee gehouden dat het plan begin februari van start kan gaan.  

AVV duurt te lang 

In een brief aan de Tweede Kamer maakt Van Dam bekend per ministeriële regeling via de landbouwwet te proberen het plan van ZuivelNL te borgen. Iets wat door de Europese Commissie als zeer belangrijk wordt gezien. 

Eerder werd gesproken om het plan te borgen via een AVV. Daarin zag Van Dam de meeste mogelijkheden om op basis van artikel 210 van de integrale gemeenschappelijke marktordening (GMO) het plan te borgen. Dat er nu vanaf wordt geweken komt doordat de angst bestaat dat de vereiste notificatie een lange doorlooptijd nodig heeft. Als alternatief is er nu het plan om de borging via een ministeriële regeling te laten plaatsvinden. Die kan begin 2017 worden gepubliceerd en uiterlijk per 1 maart ingaan. 

Ondertussen gaan de gesprekken met de Europese Commissie door. Van Dam verwacht in januari de gesprekken over het fosfaatreductiepakket af te kunnen ronden. Het gaat dan om reductie via voerspoor, veestapel en het plan van de zuivelondernemingen.

Vanaf 1 januari van 2017 gaat Nevedi beginnen met de reductie via het voer. Maandelijks wordt vervolgens het bruto fosforgehalte in het melkveemengvoer gemonitord en gerapporteerd. Er wordt niet gerept over de bijvoeders. Vooral een product als tarwegistconcentraat vraagt om aandacht door het relatief hoge fosforgehalte.

Ook zijn er weer gesprekken over een voerspoor voor de varkenshouderij. Daarover zijn gesprekken gaande met LTO en de NVV. Het doel is om te zorgen voor een fosfaatreductie van 1 miljoen kilogram voor 2017. Uiterlijk eind januari zullen de varkenssector en Nevedi de besluitvorming hebben afgerond.   

Een groter vraagteken is de stopperregeling of de reductie van de veestapel. Daarover maakt Van Dam bekend in januari de hoofdlijnen van een regeling voor ondernemers die in 2017 hun melkveestapel willen reduceren bekend te maken. Hier is vooral de hamvraag of de regeling aantrekkelijk genoeg is om zijn doel te bereiken.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
H.A 30 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872856/Ministriële-regeling-hoop-voor-fosfaatreductieplan]Ministriële regeling hoop voor fosfaatreductieplan[/url]
Te gek voor woorden dat sommige boeren zo onevenredig gestraft worden dit voelt als een dolk in de rug van de minister !!!!!!!!!!!!
H .A 30 December 2016
Wie neemt de verantwoording voor de claims die er gaan komen?
M.G. 31 December 2016
H.A; Welke minister ?
boertje 31 December 2016
Jah en welke claims?
oolbekkink 31 December 2016
als hij de landbouw dwars kan liggen ,dan wil hij er wel een vakantie voor opperren.
kids 31 December 2016
Liever een dolk door een ministeriele regeling dan die van je belangenbehartiger(s)
Milkyway 31 December 2016
Nederland is geen landbouwland meer.
cowboy 1 Januari 2017
moi verhaal
cowboy 1 Januari 2017
mooi verhaal, jammer dat regeren niet meer vooruitzien is maar alleen corrigeren wat uit de hand is gelopen. ( HET NIEUWE REGEREN)
ak 1 Januari 2017
het lijkt net een bananenreplubliek zoals deze regels doorgedrukt worden. van dam heeft het slim gedaan de eigen organisaties en zuivelcooperaties voor het karretje te spannen ik vraag mij af wat van dam hen belooft heeft baantjes in brussel misschien. die baantjes zullen ze hard nodig hebben als bijltjesdag komt.
ak 1 Januari 2017
en dit alles voor derogatie???
Piet 2 Januari 2017
Daargaatie
marieke 2 Januari 2017
Waarom? Eerst verschijnen er allerlei berichten dat de nederlandse boeren en tuinders steeds minder opvolgers hebben. De gemiddelde leeftijd van een agrariër wordt steeds hoger. Ja wie wil dit nog? Ik vraag me af of het niet anders kan. Waarom kopen ze de "rechten" van stoppende boeren niet weg uit de markt? Waarom worden bedrijven die zich al jaren netjes aan de regels houden nu gestraft? Waarom moeten jonge boeren zich nu afvragen of ze nog wel door willen of het bedrijf nog wel willen voortzetten? Waarom zijn we eigenlijk boer geworden? Ik dacht omdat we het leuk vonden om met dieren te werken en er natuurlijk een boterham aan over te houden...nu weet ik het niet meer....
Abonnee
Oude boer 6 Januari 2017
Het fosfaat reductieplan is een mega miskleun. In heel de wereld worden melkveeprojecten opgezet veelal op uiterst moderne wijze en vaak met nederlandse expertise. Hier in Nederland wordt de melkveehouderij gedwongen tot een ot en sien tijdperk met een veel te hoge kostprijs en uitgeboerde grond vanwege een slecht mest beleid dit geldt natuurlijk ook voor de akkerbouw.De bedrijven met nieuw gebouwde stallen zijn degene met opvolging met dier en milieu vriendelijke systemen die legaal een sprong voorwaarts maken. Dit wordt in de knop gebroken. Dit zijn juist degene waar er zo weinig van zijn dus een bedreiging voor de toekomst.Kostprijs verhoging is onder de huidige marktpolitiek dodelijk. De derogatie is overbodig als we een rationeel mestbeleid terug krijgen. Maar de ratio is zowel bij de politiek lto en zuivelindustrie volkomen zoek. We hebben gebrek aan nieuwe sterke leiders met veel visie anders wordt de schade enorm.Het wordt tijd om de gevestigde orde lees bestuurders los te laten. Het regelgedrogd is volkomen uit de hand gelopen.
H A 7 Januari 2017
Compleet mee eens !!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden