Wijzigingen gepubliceerd

Fosfaatreductieplan vlak voor deadline afgezwakt

30 Maart 2017 - Herma van den Pol - 5 reacties

Net voor 1 april staan de wijzigingen van de Regeling fosfaatreductie 2017 in de Staatscourant. Er wordt ingegaan op het grondgebonden karakter, het in- en uitscharen van vee en de uitzonderingen worden aangevuld. 

Een belangrijke wijziging is dat er een tweede definitie voor grondgebonden bedrijven in de wetgeving is opgenomen. Zo was in de eerste versie een excretieforfait van 9,6 kilogram fosfaat voor vrouwelijk rundvee tot 1 jaar opgenomen. Voor vrouwelijk rundvee, die nog niet gekalverd hebben, ging een referentie gelden van 21,9 kilogram en na kalveren 41,3 kilogram.    

Diernummers 101, 102 en 100 worden nu ook gebruikt.

Dankzij de wijzigingen wordt er aangesloten op de fosfaatrechten. Zo gaan de diernummers 101, 102 en 100 ook voor de Regeling fosfaatrechten gebruikt worden. Die worden gebruikt om de mate van grondgebondenheid vast te stellen.

Alternatieve peilmomenten
Een ander belangrijk onderdeel in de wijzigingen zijn de alternatieve peilmomenten voor niet melk-producerende bedrijven. Optie 'a' blijft de datum van 15 december 2016. Het gaat dan om het aantal runderen vermenigvuldigd met 480.

Optie 'b' is dat het aantal runderen in de tweede maand van de periode verminderd wordt met het aantal runderen dat gemiddeld gehouden werd in: april 2016, juni 2016, augustus 2016, oktober 2016 en december 2016. Ook hier geldt dat het aantal vermenigvuldigd moet worden met 480.          

In- en uitscharen 
Een andere hiaat in de regeling was dat er amper rekening gehouden is met het in- en uitscharen van vee van melkproducerende bedrijven naar andere bedrijven. Dit heeft Van Dam ook geprobeerd te repareren. Zo kan iemand die vee uitgeschaard heeft, en dat kan aantonen, zijn referentieaantal van peildatum 2 juli 2015 verhogen.Daarvoor geldt dat de dieren in 2015 uiterlijk op 31 december 2015 weer terug moesten zijn op het bedrijf van de uitschaarder.

Voor 15 april moeten aanvragen ingediend worden

Om in aanmerking te komen, moet er voor 15 april een aanvraag worden ingediend. Wanneer de inschaarder een producent is van melk moet deze wel aantoonbaar akkoord gaan met de verlaging van zijn referentieaantallen. Wanneer vervolgens ook in 2016 vee was uigeschaard, wordt deze regeling doorgetrokken voor het doelstellingsaantal met een referentie van 1 oktober 2016.

Ook degenen die voor 2017 vee uitschaarden, maar dit in 2017 niet van plan zijn, komen in aanmerking voor een verhoging van de referentie- en de doelstellingsaantallen. Opnieuw moet er dan voor 15 april een verzoek ingediend worden.    

Oplossing grondgebondenheid
Een ander pijnpunt was dat bij de overdrachten van bedrijven de grondgebondenheid niet kon worden meegenomen. Dat kwam door het nieuwe nummer van de Kamer van Koophandel (KVK) voor de Regeling fosfaatreductie. Dit is opgelost door de overname ook te laten gelden voor het doelstellingsaantal, met referentie oktober 2016.  

Ook export van vee liep spaak door regeling

Meer uitzonderingen
Naast de kwestie grondgebondenheid en in- en uitscharen, liep ook de export van vee spaak door de regeling. Dit doordat de quarantainestallen er in meegenomen waren. Die worden nu alsnog uitgezonderd. Een andere groep waren melkveehouders met vrouwelijk jongvee voor de slacht. Ook die worden uitgezonderd.

Mocht er nu nog geen oplossing zijn voor de problemen van melkveehouders, dan blijft het noodzakelijk om voor 1 april bezwaar te maken. Dit komt vooral doordat er pas na de deadline een uitspraak volgt in het kort geding rondom dit onderwerp.    

Bekijk alle aanpassingen: Aanpassingen fosfaatreductie.

Ook achtergrondnieuws volgen over deze kwestie? Neem dan een Melk & Voer Pro abonnement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
kees 30 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873966/Fosfaatreductieplan-vlak-voor-deadline-afgezwakt]Fosfaatreductieplan vlak voor deadline afgezwakt[/url]
En hoe zit het met de starters die pas na 02 -07-2015 zijn begonnen?
jos verstraten 30 Maart 2017
Niet melkleverende starters geld zoals hierboven omschreven, dus wat had je op 15 december.
Melkleverende bedrijven worden gekort op basis van het aantal aanwezige dieren 1 oktober conform het fosfaatreductieplan. Te beginnen met 5% over maart en april.
Thijs 30 Maart 2017
Worden de quarantainestallen op het melkveebedrijf zelf ook ontzien van de fosfaat reductie?
tem 30 Maart 2017
heeft de dairycampus in friesland referenties of hebben ze conecties met de overhied.
boer 30 Maart 2017
welke veehouder weet nog waar hij/zij aan toe is
peter 9 April 2017
begin maar alweer koeien te kopen! rechter zet streep door reductiplan, want dit is onrechtmatig t.o.v. melkveehouders die geen enkel belang bij behoud van de derogatie hebben. Als derogatie boeren het zo graag willen (zoals gekke BENNY) kan deze groep reduceren en melkveehouders die dit niet willen met rust laten!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden