Opluchting bij de rest

Dreun voor melkveehouders in fosfaatzaak

31 Oktober 2017 - Esther de Snoo - 9 reacties

De uitspraak van het gerechtshof op dinsdag 31 oktober betekent dat melkveehouders alsnog vee moeten afvoeren. Tevens krijgen zij boetes opgelegd. Een pijnlijke situatie voor de circa 450 boeren die naar de rechter stapten. Echter, de uitspraak is een opluchting voor de melkveehouderijsector.

De melkveehouders die aanvankelijk door de voorzieningenrechter ontheven zijn, krijgen een flinke dreun van het gerechtshof in Den Haag. Deze oordeelde 31 oktober dat de eerste groep eisers (51 melkveehouders) alsnog vee moeten afvoeren en boetes krijgen voor het te veel gehouden vee. Dit betekent dat de overige groepen eisers (circa 400 melkveehouders) eveneens vee zullen moeten afvoeren, om zo te voldoen aan het fosfaatreductieplan 2017.

De boete die zij krijgen, is €240 per GVE per maand

Betalingsregeling
De boete die de eisers krijgen, is €240 per GVE per maand. Volgens de betrokken advocaten kunnen de boetes fors oplopen, mogelijk zelfs tot €100.000. Peter Goumans, advocaat bij Hekkelman Advocaten & Notarissen: "Een klant van mij moet de helft van zijn veestapel afvoeren. Een andere melkveehouder moet rekenen op een boete van zo'n €100.000, gerekend tot en met periode 4 van het fosfaatreductieplan." Volgens Goumans komt de uitspraak hard aan bij zijn cliënten. Hij wil nu zo snel mogelijk met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in gesprek gaan over een betalingsregeling. "De landsadvocaat heeft al toegezegd dat een betalingsregeling mogelijk is voor de meest pijnlijke gevallen."

Teleurgesteld
Goumans zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het gerechtshof oordeelde dat het niet mogelijk is om per groep een ontheffing te krijgen. Wel is het mogelijk om per individu aangemerkt te worden als knelgeval. "Dat is voor dit jaar niet meer aan de orde. Deze individuele gevallen zullen we moeten voorleggen aan het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Een uitspraak is dit jaar niet te verwachten. Voor 2017 is het juridisch gezien niet meer mogelijk om onder het fosfaatreductieplan uit te komen." Goumans vertegenwoordigt 5 melkveehouders die te maken hebben met de uitspraak van het gerechtshof.

Doorkijk
Marieke Toonders, advocaat bij Linssen CS Advocaten, vertegenwoordigt 6 van de 51 melkveehouders waarop de uitspraak van toepassing is. Daarnaast heeft zij nog 140 melkveehouders die wachten op een uitspraak in een vergelijkbare procedure. "Deze uitspraak geeft een doorkijk voor de tweede groep melkveehouders."

Toonders ziet nog wel heil in het opstarten van een bodemprocedure. "Dit kan nog een route zijn voor het verkrijgen van een schadevergoeding."

Aanslag op eigen vermogen
Lubbert van Dellen, regiodirecteur van Accon avm zegt dat de uitspraak pijnlijk is voor de melkveehouders, maar goed is voor de sector in het algemeen. "Het hof heeft een duidelijke streep getrokken. Die duidelijkheid is goed. De spanningen liepen de afgelopen maanden flink op als gevolg van de rechtzaken."

Van Dellen heeft onder zijn klanten ook enkele melkveehouders die naar de rechter stapten, omdat zij vonden dat zij onevenredig belast werden door het fosfaatreductieplan. "De boetes betekenen voor enkele betrokkenen een serieuze aanslag op hun eigen vermogen. Dat geeft veel zorg." Hij gaat er net als Goumans van uit dat het ministerie coulant zal zijn en een betalingsregeling wil treffen. 

Ministerie bestudeert de uitspraak
"Voor de desbetreffende melkveehouders heeft de uitspraak ingrijpende gevolgen. Voor de sector betekent het dat de kans op het behouden van de derogatie groter wordt", aldus Daniëlle Cardozo, woordvoerder van minister Carola Schouten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bestudeert de uitspraak nog en zegt deze week met een toelichting te komen.

Op het Nationaal Economisch Landbouw Congres zullen diverse sprekers ingaan op de situatie in de melkveehouderij. Abonnees kunnen gratis naar het congres. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
steyr 31 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876390/dreun-voor-melkveehouders-in-fosfaatzaak][/url]
zijn deze zelf ingenomen advokaaten nu ook bereid om de boete half mee te betalen ze wisten het toch zo goed en de betrokkenen hobbelden erachteraan op hoop van zegen
boertje 31 Oktober 2017
goede uitslag van het gerechtshof voor alle andere melkveehouders want dan is de kans op meer melk minder geworden dus zal de prijs langer goed blijven.
speklap 31 Oktober 2017
misschien toch maar varkensrechten beschikbaar maken voor rundveehouders, ik ben voor
Abonnee
ronnie 31 Oktober 2017
Nee, dit is geen goede zaak voor de gehele landbouw. Rechtszekerheid is gekelderd naar een dieptepunt. Wat ik zeer ernstig vind is dat LTO eerst met alle geweld het quotum er af wilde hebben, en daarna zegt dat ze iedereen gewaarschuwd hebben. Blijkbaar is de rechter toch gevoelig geweest voor de list en bedrog van deze lieden.
Ik zou me in de toekomst nog drie keer bedenken voordat je wat gaat bouwen.
Dirk(melk) 31 Oktober 2017
Nou Steyr, zo werkt het niet hoor! Een advocaat houdt je de mogelijkheden en kansen voor. En dan mag je zelf beslissen. Als je verliest heb je pech, dat is dan gewoon incasseren. Uitspraak is een goeie zaak voor de gehele melkveehouderij
Bik 31 Oktober 2017
Er is weinig af te dingen op de argumentatie van de rechters. We waren met zijn allen bezig met een wedloop om zo snel mogelijk zoveel mogelijk vee en stalplaatsen op onze naam te hebben want iedereen zag al in 2013 de bui van dierrechten aankomen. Je kon op geen vergadering of studieclubavond komen, geen vakblad openslaan of een adviseur over de vloer krijgen of je werd er even fijntjes aan herinnerd: houd met al je plannen maken er rekening mee dat de overheid op enig moment paal en perk aan de veestapel gaat stellen , zo hard gaat het met de groei in de sector!
Daarom is het niet alleen onrecht als je door deze uitspraak tussen wal en schip bent geraakt, er is willens en wetens door menigeen gegokt en wat nu blijkt verloren.
Niels 31 Oktober 2017
Hoezo gegokt? Heb al me vergunningen netjes op orde en kan me mest in een straal van 10 km makkelijk plaatsen. Alles voor die onzinnige delegatie waar niets van klopt !!
Abonnee
ronnie 31 Oktober 2017
Wij hebben geen rekening gehouden met het fosfaatplafond, want dan zouden wij een deel van de varkens inruilen. Het is wrang dat men op nationaal niveau wel mag middelen maar op bedrijfsniveau waarvan wij 100% eigenaar zijn niet.
Dus we hadden het kunnen voorzien is mij inziens lariekoek.
Maar we zullen het ermee moet doen. LTO /Rabo/Frieslandfoods zijn bij mij wel zo snel mogelijk exit.
geert 1 November 2017
Dit was te verwachten,alleen maar verliezers,de staat wint altijd.
Abonnee
pruikenmaker 2 November 2017
Zeer verstandige opmerking.
De staat wint altijd wel of niet terecht.
Er ontstaat een soort mechanisme als de staat in het gedrang komt wat
zijn weerga niet kent.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden