BB Landbouwcongres

'Je eigen bedrijf spiegelen aan de sector'

7 November 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

CBS-landbouweconoom Cor Pierik presenteert op donderdag 30 november tijdens het Nationaal Economisch Landbouw Congres de uitkomst van de landbouwtelling 2017.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert jaarlijks honderdduizenden nieuwe landbouwcijfers. Zo ook de uitkomst van de landbouwtelling, als onderdeel van de Gecombineerde Opgave.

De belangrijkste trends weergeven

Boeren geven ieder jaar de kengetallen van hun bedrijf door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het CBS maakt hier statistieken van en publiceert vervolgens deze cijfers. Op basis van deze cijfers maakt het CBS nieuwsberichten met de belangrijkste trends.

Dit jaar geeft Cor Pierik op het Nationaal Economisch Landbouw Congres in Bunnik (Utrecht) een toelichting op enkele nieuwsberichten.

Welke informatie geeft de uitkomst van de landbouwtelling?
"Het zijn de meest gedetailleerde en recente landbouwcijfers. Uit deze cijfers blijkt bijvoorbeeld de regionale ontwikkelingen, hoe de schaalvergroting zich ontrolt in de diverse landbouwsectoren, hoeveel bedrijven gespecialiseerd zijn en hoeveel boeren neveninkomsten ontvangen buiten het boerenbedrijf om."

Hoe betrouwbaar zijn deze cijfers?
"De landbouwtelling is een verplicht onderzoek, waar alle land- en tuinbouwbedrijven aan meedoen. Daarom hebben we niet te maken met betrouwbaarheidsmarges die een rol spelen bij steekproefonderzoek."

Wat is de status van de uitkomst van de landbouwtelling?
"We publiceren in februari 2018 de definitieve cijfers. De cijfers die het CBS op 30 november naar buiten brengt, zijn de voorlopige cijfers die (meestal) nauwelijks afwijken van de definitieve cijfers. Het kan zijn dat er nog enkele kleine correcties plaatsvinden, op basis van aanvullende gegevens. Daarom staat het bij het CBS nog te boek als voorlopig."

Wat zijn de belangrijke trends?
"De landbouwtelling laat de economische ontwikkeling van akkerbouw-, melkvee- en varkensbedrijven goed zien. Denk aan schaalgrootte, specialisatie, inkomsten uit nevenactiviteiten, inkomsten uit verbredingsactiviteiten. Daarnaast werkt het CBS aan een factsheet over de duurzaamheid in de landbouw. Hierover zal ik de laatste ontwikkelingen schetsen. Hoe duurzaam zijn de verschillende landbouwsectoren nu eigenlijk? Denk aan grondgebondenheid, emissie-arme varkensstallen en ontwikkeling van het bouwplannen. Op die vraag zal ik ook een antwoord geven aan de hand van de landbouwtellingscijfers."

Omzetontwikkeling komt ook aan de orde

"Verder licht ik de omzetontwikkelingen in de melkveehouderij, aan de hand van een analyse van btw-gegevens tot en met het derde kwartaal van dit jaar, toe. 2017 is voor de melkveehouderij een heel ander jaar dan 2016. Ik zal inzoomen op de belangrijkste verschillen. Het is voor het eerst dat het CBS met dergelijke omzetcijfers voor de melkveehouderij komt."

Is er veel verschil in de ontwikkeling van de diverse landbouwsectoren?
"Jazeker, de akkerbouw, melkveehouderij en varkenshouderij hebben elk een eigen dynamiek als het gaat om bedrijfseconomische ontwikkeling. De verschillen tussen de sectoren worden steeds groter. De focus in de varkenshouderij op bijvoorbeeld schaalvergroting is heel anders dan die in de akkerbouw."

Wat hebben boeren aan deze cijfers?
"Als je boer bent, dan moet je in de gaten houden wat de ontwikkelingen zijn in jouw sector en regio. Zo kun je je eigen bedrijf spiegelen aan de trends in jouw sector en regio. De uitkomst van de landbouwtelling is het moment om te benchmarken en je eigen kengetallen te vergelijken met het gemiddelde."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
betweter 7 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876465/je-eigen-bedrijf-spiegelen-aan-de-sector][/url]
kunnen ze dat niet direct afschaffen?
Boeren hebben daar wat aan zeggen ze dan, maar het zijn de afnemers die daar gebruik van maken,iedereen in de wereld weet dat er genoeg uien zijn in Nederland, dankzij CBS!!
ae 8 November 2017
Helemaal mee eens. Flauwekul allemaal. Je krijgt alleen maar een kudde gedrag onder de ondernemers. Mars fabriek hoeft toch ook geen cijfers te laten zien hoeveel marsen of snickers zij produceren. Sterker nog, laatst was er iets binnen de fabriek een storing en iedereen hield zijn kop en het wordt netjes opgelost. Maar het is een hype om de hele dag te zeveren over de landbouw. Vandaag weer op nos.nl of de landbouw. De hype is helemaal doorgeslagen in e publieke omroep. Elke dag komt de landbouw negatief in de picture. Elke dag worden er Kamervragen gesteld en elke dag buigen er enkele ambtenaren over je bedrijf om te kijken hoe het anders moet. Dag in en dag uit.

Maar leg me wel bij neer. Omdat je er als individu niks mee kunt. Dit is onze samenleving en ik denk dat we we moeten erkennen dat Nederland gewoon vol zit. Er is ruimte gebrek voor infrastructuur, recreatie, industrie en woningbouw. Daar zal de landbouw voor moeten wijken. Het is ook niet voor niks dat men overdenkt om de onteigeningswet te veranderen en dit over te laten aan projectontwikkelaars. Gelukkig zijn er tegen geluiden. Maar de toon is gezet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Inkomensraming WER & CBS

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Nieuws CBS areaalcijfers

Kleiner aardappelareaal, fors meer gele uien gezaaid

BB TV Cor Pierik

Steeds meer groene gewasbeschermingsmiddelen

BB TV Cor Pierik

'Boeren hebben meerdere verdienmodellen nodig'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden