Door regelgeving

Schouten: 'Boer zit te vaak in een spagaat'

23 November 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

"Boeren zitten te vaak in een spagaat, omdat zij enerzijds moeten voldoen aan de strengere regels en anderzijds een boterham moeten blijven verdienen." Dat zei minister Carola Schouten (LNV) woensdag 22 november in Den Haag tijdens de opening van het nieuwe kantoor van LTO Nederland.

De huidige, strengere regelgeving voor boeren zorgt ervoor dat boeren steeds vaker in een spagaat zitten. Schouten trekt die conclusie op basis van de gesprekken die zij de afgelopen weken heeft gevoerd met verschillende boeren en boerenbestuurders.

Warme sanering
Als voorbeeld noemt ze de situatie in Noord-Brabant. De boeren zitten daar klem tussen de productie en de leefbaarheid van het platteland. Schouten: "Daarom heeft dit kabinet €200 miljoen uitgetrokken voor een warme sanering van de Brabantse varkenshouderij."

Duurzaamheid terugverdienen
Als tweede oplossing zegt Schouten de positie van de boer te willen versterken. De boeren die duurzaam produceren, moeten dit terugverdiend krijgen. "Duurzaamheid moet beloond worden", hield Schouten de aanwezigen voor in de kelder van het LTO-kantoor. Het kantoor is gelegen op 200 meter afstand van het ministerie van LNV.

Het laatste voorbeeld dat Schouten gaf (om boeren uit de spagaat te helpen), is het fonds voor jonge boeren. "Het kabinet trekt daar €75 miljoen voor uit. Jonge boeren kunnen dit fonds benutten voor de bedrijfsovername."

Buren
Verder benadrukte Schouten intensief samen te willen werken met LTO en andere boeren- en ketenorganisaties. "Het nieuwe ministerie heeft de boeren als buren. We moeten voor elkaar zorgen, helpen, en zoals het goede vrienden betaamt, elkaar de waarheid vertellen."

Schouten zegt tevens dat de agrarische sector onmisbaar is en daarom ook een grote verantwoordelijkheid draagt voor de voedselproductie, landschapsbeheer, klimaatdoelen en natuur. "Alleen als we vernieuwen, blijft de sector zoals die is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 27 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876670/schouten-boer-zit-te-vaak-in-een-spagaat][/url]
Erg positief verhaal van de minister ,dat hebben we wel anders meegemaakt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden