Eigen foto

Nieuws Gewastour

Gewastour houdt 7 percelen uien in de gaten

31 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

De Gewastour van Boerenbusiness volgt dit jaar 7 percelen uien. De deelnemende telers rapporteren de actuele ontwikkelingen, geven de teeltomstandigheden door en wij meten de uiteindelijke opbrengst per hectare. Maar waar liggen deze percelen verspreid over Nederland precies?

Voor de Gewastour uien hebben we bewust gezocht naar een spreiding van de percelen, verdeeld over de erkende uienteeltgebieden in Nederland. Zo valt een goede indruk te krijgen van de locale teeltomstandigheden en de uiteindelijke veldopbrengst van oogst 2020. 

Noorden van Nederland
Het noordelijkste perceel bevindt zich het Friese Kimswerd. Het perceel bestaat uit zavelgrond en bestaat uit 3 hectare Centro zaaiuien. De voorvrucht waren consumptieaardappelen en de grond wordt bewerkt met een spitmachine. De teler heeft nog niet gezaaid in afwachting van gunstiger weer. Door de koude weersomstandigheden denkt de teler dat het beter is om half april te zaaien, in de hoop op hogere temperaturen

In Drenthe in de plaats Wezup is er een perceel dat bestaat uit 6,2 hectare zaaiuien. De zaaiuien worden gezaaid op zandgrond. De voorvrucht was aardappelen. Voordat de uien worden gezaaid, wordt eerst gewoeld en gespit. Op het perceel is eerst Roundup gespoten. De verwachting van de teler is dat vandaag (dinsdag 31 maart) wordt begonnen met het zaaien van de uien. De bedbreedte is 1,80 meter en bevat 7 rijen zaaiuien.

Midden van Nederland
In Flevoland is het derde perceel te vinden in Tollebeek. Het perceel is 7,34 hectare groot en is voornamelijk zavel. De voorvrucht waren suikerbieten. In november 2019 is de grond geploegd. Er is bemest op het land. Er is het volgende op gestrooid: 350 kg E 25-15, 100 kg Kas en 450 kg 16-0-32. De bedbreedte is 2,25 meter en bestaat uit 8 rijen zaaiuien.

Het volgende perceel ligt in Dronten, op een akker van Aeres Hogeschool, die partner is van de Gewastour. De oppervlakte van het perceel is 2,5 hectare kleigrond. De voorvrucht is peen. De hoofdgrondbewerking op het perceel is het spitten van de grond. Op een bedbreedte van 1,50 meter worden 5 rijen van het ras Dormo gezaaid.

Zuiden van Nederland
In Zuid-Nederland zijn 3 percelen te vinden. De eerste is in Oeffelt. Het perceel is 5,6 hectare groot en bestaat uit rivierklei. De voorvrucht is snijmais en het perceel is in november 2019 geploegd. Er is eerst 2 keer geroterd, bij de eerste keer met een pennenwals met egalisatieplaat voor de trekker. Bij de tweede keer kwam er een Cambridge wals bij om een acceptabel zaaibed te creëren. De uien zijn inmiddels gezaaid met een bedbreedte van 2,25 meter en 8 rijen zaaiuien.

Het tweede perceel is te vinden in het Limburgse Ysselsteyn. Het perceel is 8,5 hectare groot, is zandgrond en de uien zijn inmiddels gezaaid. De voorvrucht zijn aardbeienplanten geweest. Als groenbemester is er Japanse haver gezaaid en dit is geploegd met een vorenpakker om de grond zo egaal mogelijk te krijgen. Er is drijfmest van varkens aangevoerd op het perceel. De bedbreedte is 1,50 meter en er zijn 4 rijen met het ras Hybelle gezaaid.

Het laatste perceel bevindt zich in Zeeland in Kortgene. Het perceel bestaat uit zeeklei en is 5 hectare groot. De voorvrucht is suikerbieten geweest en het perceel is in oktober 2019 geploegd. Doordat de grond zo hard als beton was, heeft de teler 2 keer geroterd om een zo goed mogelijk zaaibed te creëren. Het perceel is gezaaid. De teler kiest ervoor om zo diep mogelijk te zaaien. De teler heeft hier geen mogelijkheid tot beregenen. De bedbreedte is 1,50 meter en bestaat uit 5 rijen zaaiuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden