Inside: Voermarkt

Grote vraag naar stro heeft zijn weerslag

17 Januari 2018 - Herma van den Pol

De onzekerheid bij melkveehouders heeft ook gevolgen voor de voeraankopen. Zo omschrijft de foeragehandel de vraag nog steeds als rustig. Een paar producten vormen een uitzondering. Ondertussen begint de honger naar stro door te werken in de prijzen van strooisel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De trendbreuk in de melkprijs en de dreiging van een standstill voor veehouders die leveren aan FrieslandCampina, drukken een stempel op de melkveehouderij. Het resulteert in een afwachtende houding. Het betekent ook dat er rustig aan gedaan wordt in de voeraankopen.

130

euro

per ton voor stro

Stro blijft gewild
Stro blijft een uitzondering. Tarwestro blijft gewild, mede onder invloed van een schaarste in diverse soorten graszaadhooi. Het houdt de prijs in de benen, die zowel voor tarwe- als gerstestro op €130 per ton franco boerderij begint. Voor fijnere gesneden varianten nemen de premies toe tot een maximum van ongeveer €40.

De honger naar stro begint ook voor actie te zorgen in de markt voor strooisel. Het levert vraag op, wat resulteert in hogere prijzen. De verwachting is dat de prijs van stro nog verder kan oplopen en daarmee schuilt er gelijk een waarschuwing in de markt voor degenen die nog strooisels zoeken.

Weidehooi weer rustig
Rustiger is het in het hooi. Het zag er even naar uit dat weidehooi meegesleurd ging worden in de vraag naar structuurproducten, maar deze week is de handel weer tot rust gekomen. Weidehooi doet gemiddeld €170 per ton franco boerderij, Engels Raai €135 per ton. 

Een ander product, waar nog steeds niet veel in gehandeld wordt, is snijmaïs. Die zakt iets terug naar €55 per ton franco boerderij. Er hangt hier veel af van de gehaltes. Er is meer vraag naar voeraardappelen en bierbostel. Voeraardappelen doen gemiddeld €25 tot €27 per ton franco boerderij.

De verwachting is dat het ook de komende weken relatief rustig blijft. Vanaf maart wordt weer gerekend op meer actie. De prijs van snijmaïs laat in week 41 een flinke dip zien, maar is daarna weer gestegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden